2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyerekverses rajzfilmek a 10. KAFF-on

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51307"><img class="image image-preview" src="/files/images/csokinyuszi_urfik.jpg" border="0" width="250" height="150" /></a></span>A Magyar Filmszemlét követően újabb rangos, és jelentős fórum, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönsége is megismerhette az Egyszervolt.hu és a MOME gyermekverses rajzfilmjeit.  A legnagyobb magyar animációs filmfesztiválon mind a tizennégy alkotást vetítették, amelyek az elmúlt év során készültek, a Versfilmek program keretében.

csokinyuszi urfikA Magyar Filmszemlét követően újabb rangos, és jelentős fórum, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönsége is megismerhette az Egyszervolt.hu és a MOME gyermekverses rajzfilmjeit.  A legnagyobb magyar animációs filmfesztiválon mind a tizennégy alkotást vetítették, amelyek az elmúlt év során készültek, a Versfilmek program keretében.

csokinyuszi urfikA Magyar Filmszemlét követően újabb rangos, és jelentős fórum, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönsége is megismerhette az Egyszervolt.hu és a MOME gyermekverses rajzfilmjeit.  A legnagyobb magyar animációs filmfesztiválon mind a tizennégy alkotást vetítették, amelyek az elmúlt év során készültek, a Versfilmek program keretében.

Versfilmek a 10. KAFF-on
A gyermekversek „megrajzfilmesítése" az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlapcsoport és a Moholy – Nagy László Művészeti Egyetem Anime-programjának koprodukciójában készült.  A filmek nevezését maguk az alkotók, azaz a MOME hallgatói intézték a KAFF-ra, s ott mind a tizennégy, 2010-ben készült alkotást bemutatásra alkalmasnak ítélték. Ez egy újabb fontos szakmai elismerés a sorozat számára, hiszen ezzel a legnagyobb hazai animációs filmmustrán szerepelhettek a kortárs gyermekversekre készített animációk.

Közönséges siker
A filmek ugyan az információs blokkban szerepeltek, ám a korai kezdési időpont ellenére is szép számú – s a vetítés ideje alatt folyamatosan gyarapodó – közönség soraiban egyöntetű sikert arattak.  Hasonló a sorozat fogadtatása az interneten is. A verses rajzfilmek az Egyszervolt.hu internetes web televízióján a mese.tv-n láthatók, a Versfilmek Új évad sorozatban. Az egyes filmeket több tízezer egyedi látogató nézte végig, a Sötétség című mesét például 73 000 alkalommal tekintették meg csak az idei első félévben.

Egyedülálló program
Önmagában már az is jelzi a Versfilmek program sikerét, hogy az együttműködés immár negyedik éve tart, miközben általánosan ismert az animációs filmgyártás mostoha helyzete Magyarországon. Ennek megfelelően nehéz helyzetben van a gyermek animáció is, holott ez a korosztály különösen fogékony erre a műfajra, ám sajnos a legtöbb esetben csak importáru formájában találkozhatnak ezzel – leszámítva a magyar animáció aranykorát reprezentáló, ám több tíz évvel ezelőtt készült filmeket és sorozatokat. A Versfilmek sorozat ugyanakkor financiális oldalról egyedülálló vállalkozás – a szó szoros értelmében is -, hiszen állami támogatásban nem részesült, ennek ellenére összesen 29 darab rajzfilm készült el és kapott bemutatkozási lehetőséget az internet mellett több fesztivál keretében is.

Folyamatos gyártásban
A Versfilmek program története 2007-ben kezdődött, amikor a gyermekkultúra közvetítését, a friss szemléletű alkotóműhelyek felkarolását hivatásszerűen felvállaló egyszervolt.hu szerkesztősége (4KIDS Meseportál kft.) felkereste a MOME Animáció Szak vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki azonnal a kezdeményezés mellé állt.  Az eredmény: sikerült összekötni a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával. A feldolgozásra szánt verseket, dalokat az Egyszervolt.hu szerkesztősége válogatta, a filmek létrehozása pedig a MOME képzési rendjébe épült.  A tényleges munka 2008 januárjában kezdődött el, az Oscar-díjra is jelölt rajfilmrendező, M. Tóth Géza témavezetésével. A 2010-es évben Fülöp József irányította a hallgatók munkáját. A Versfilmek sikerének köszönhetően az Egyszervolt.hu és a MOME közös munkája az idén is folytatódik. Ezúttal Gacs Réka témavezetésével gyerekdal-klipek készülnek, melyek ősszel lesznek láthatók az Egyszervolt.hu webtelevízióján, a www.mese.tv -n .  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.