2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyógyszerészek Országos Kongresszusa 2012

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65364"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image13_50.jpg" border="0" width="467" height="112" /></a></span>A nemzeti tulajdonosokat reprezentáló Magángyógyszerészek Országos Szövetsége éves kongresszusa a gyógyszerpiac valamennyi szereplője széleskörű aktivitása mellett zajlott. Egyhangú a résztvevők álláspontja abban, hogy a jelenleg a térségben egyik legstabilabb gyógyszerbiztonság fenntartásához kiegyensúlyozott működési feltételekre van szükség. A gyógyszerellátás, a napi 670.000 lakossági kontakttal a leghatékonyabb eszköze lehet az egészség fenntartásának, az alapellátás egészségnyeresége gazdaságos fejlesztésének.

image13 50A nemzeti tulajdonosokat reprezentáló Magángyógyszerészek Országos Szövetsége éves kongresszusa a gyógyszerpiac valamennyi szereplője széleskörű aktivitása mellett zajlott. Egyhangú a résztvevők álláspontja abban, hogy a jelenleg a térségben egyik legstabilabb gyógyszerbiztonság fenntartásához kiegyensúlyozott működési feltételekre van szükség. A gyógyszerellátás, a napi 670.000 lakossági kontakttal a leghatékonyabb eszköze lehet az egészség fenntartásának, az alapellátás egészségnyeresége gazdaságos fejlesztésének.

image13 50A nemzeti tulajdonosokat reprezentáló Magángyógyszerészek Országos Szövetsége éves kongresszusa a gyógyszerpiac valamennyi szereplője széleskörű aktivitása mellett zajlott. Egyhangú a résztvevők álláspontja abban, hogy a jelenleg a térségben egyik legstabilabb gyógyszerbiztonság fenntartásához kiegyensúlyozott működési feltételekre van szükség. A gyógyszerellátás, a napi 670.000 lakossági kontakttal a leghatékonyabb eszköze lehet az egészség fenntartásának, az alapellátás egészségnyeresége gazdaságos fejlesztésének.

Kiemelt érdeklődés mellett, sikeresen zárult a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége éves rendezvényprogramjának legrangosabb eseménye a Gyógyszerészek Országos Kongresszusa 2012.

A rendezvény négy napján összesen 1473 gyógyszerész mutatott érdeklődést a szakmai-, és szakmapolitikai programok, az akkreditált továbbképzések és az összesen 117 igen attraktív kiállítói prezentáció iránt. A Kongresszus egyben alkalmat adott a MOSZ éves közgyűlése összehívására, és a kiemelkedő tevékenységek elismerésére is.

A fórumokon résztvevő kollegák és a szektorral kapcsolatban álló szervezetek vezetői, képviselői, áttekintették a gyógyszerellátás jelenlegi helyzetét. Nemzetközi és hazai viszonylatban elemezték a deklarált szakmai célkitűzések megvalósítási ütemét, a kedvezőtlenül alakuló gazdasági környezet gyógyszerbiztonsággal összefüggő hatásait, a működtetéssel összefüggő jogi-, adó-, munkaügyi kérdéseket egyaránt.

I.

A résztvevők megállapították, hogy a gyógyszerészi gondozási programok fejlesztése tervezetten folyik, a protokollok notifikációs eljárása lelassult. A gyógyszerészi szolgáltatásfejlesztés széles körben való gyakorlati megvalósítását, a gyógyszertár működtetési források jelentős és folyamatos szűkülése akadályozza.

II.

A gyógyszerpiac valamennyi szereplője, gazdasági környezetének kedvezőtlen helyzetéről adott számot. Az innovatív gyártók a gyógyszerkiadásokhoz való hozzájárulások mértékét aránytalanul súlyosnak tartják. A nagy-, és kiskereskedelmi árrések átrendezése amellett, hogy megbontotta a szereplők között fennálló amúgy is kényes egyensúlyt, nem hozta meg a célkitűzésekben megfogalmazott eredményt. Az 1 %-os árrés-növelés nem tudta ellensúlyozni a forgalomcsökkenésből adódó veszteségeket. A generikus program számára biztosított érdekeltségi rendszerből származó bevételeket jelentősen csökkenti az ugyanezzel összefüggésbe hozható alacsony árszínvonal alapú árrés-tömeg csökkenés, valamint a fogyasztói kosár erőteljes regressziója. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a nagykereskedők szabad kezet, sőt biztatást kaptak a rabattok csökkentésére, megszüntetésére. Mindezekkel összefüggésben a magyar gyógyszertárak zöme a lét- és nemlét határán mozog. A rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak a tőkeerős (külföldi) patikaláncok képesek kivédeni, a jövőre tervezett 70-80 milliárd forintos „megtakarítás" az összes magyar magángyógyszertár megszűnéséhez vezet.

Összességében a Kongresszus résztvevői segélykiáltás mellett döntöttek, nem kívánják a Magyar Gyógyszerészi Kamara indokolatlan optimizmusát hallgatásukkal alátámasztani.

III.

A preferált referencia ársávval, a vaklicit alkalmazásával összefüggésben a Kongresszus résztvevői ismételten felhívják az OEP figyelmét arra, hogy a negyedéves bevezetések előkészítését messze nem tartják megfelelőnek. Határozottan úgy gondolják, hogy megfelelő bevezetési időtényező (min. 30 nap) mellett csökkenthetőek lennének a gyógyszertárak igen jelentős és fölösleges készletérték-veszteségei, amelyek a gyógyszerbiztonság fenntartása mellett még mindig százezres nagyságrendűek. A jelenlegi gazdasági környezetben ekkora indokolatlan veszteség sem a Kormány sem az ágazat számára, leginkább a gyógyszertárak számára, nem megengedhető. A kollegák javaslatokat fogalmaztak meg az új szolgáltatási szerződések tartalmi kérdéseihez.

IV.

A résztvevők örömmel nyugtázták, hogy a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Magánorvosok Országos Szövetsége szakmai támogatásával új, a lakosság tájékoztatását szolgáló folyóirat indult. A „Kérdezze" címmel megjelenő időszakos kiadvány alapvető célja, hogy a folyamatosan változó környezetben megismertesse a pácienseket az egészség-, gyógyszer-, és támogatás-politika aktualitásaival, az egészségügyi szolgáltatások szervezeti és strukturális változásaival.

A Kongresszuson megtárgyalt kérdésekben, a MOSZ Közgyűlése által megerősítve döntés született az alábbiakban.

§        Folytatni kell a terápia menedzsment és gyógyszerészi gondozási programokat. A Kongresszus résztvevői felkérik a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága elnökét, szorgalmazza a Semmelweis Tervben rögzített szakmai protokollok elkészítését, jóváhagyását, befogadását és alkalmazását.

§        A gyógyszertár-működtetés forrásainak folyamatos, már a gyógyszerbiztonságot veszélyeztető beszűkülése, aggályokat vet fel. Ezzel összefüggésben a Kongresszus résztvevői felkérik a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökét a drámai helyzet záródokumentumban való hangsúlyozására, a gyógyszerpiaci szereplőkkel való szakértői tárgyalások folytatására. A tárgyalások fő iránya a belső harmónia visszaállítása, a működésben rejlő, a kiadásokat csökkentő, a betegellátás érdekeivel összhangban lévő lehetőségek feltárása.

§        A Kongresszus résztvevői felkérik a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy a gyógyszerellátás szakmai és gazdasági környezetét befolyásoló, hivatali és informális csatornákon szerzett ismereteit, a jelenleginél jóval szélesebb körben tárja a szakmai nyilvánosság elé. Köztestületi álláspont kialakítását megelőzően fektessen egyben nagyobb súlyt a szakmai szervezetekkel való egyeztetésre.

§        A Kongresszus résztvevői a gyógyszertár-működtetés kiadásainak csökkentése érdekében kezdeményezik a működési engedély kiadásához szükséges egyes korszerűtlen szakmai követelmények felfüggesztését, megszüntetését, változtatását. Ezzel összefüggésben jogszabály-módosítási kezdeményezéssel élnek a magisztrális gyógyszerkészítés egyes technikai eszközei, valamint a korábbi fogyasztóvédelmi követelményrendszer (pl. betegtájékoztató panel) előírásai költséges, és szakmailag nem indokolható, hiányukkal a gyógyszerbiztonságot nem veszélyeztető eszközeinek felszámolása irányában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.