2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyógyszergyári részvények: bíztató kilátások

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/22625"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gy1.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="2009 január 27- Gyógyszeripari részvények" title="2009 január 27- Gyógyszeripari részvények" width="100" height="34" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>2009 január 27- Gyógyszeripari részvények</strong></span></span> <p>A kelet-közép-európai gyógyszerrészvények megmenekültek a válság leginkább negatív hatásaitól, elsősorban defenzív természetüknek és stabil kilátásaiknak köszönhetően. A gyógyszerpiacok kilátásainak nagy részét nem érintette a pénzügyi válság, a generikus szerek iránti kereslet növekedése várható. A kedvenc papírok továbbra is a Krka és a Richter, őket az Egis követi.</p><p>

 2009 január 27- gyógyszeripari részvények2009 január 27- Gyógyszeripari részvények

A kelet-közép-európai gyógyszerrészvények megmenekültek a válság leginkább negatív hatásaitól, elsősorban defenzív természetüknek és stabil kilátásaiknak köszönhetően. A gyógyszerpiacok kilátásainak nagy részét nem érintette a pénzügyi válság, a generikus szerek iránti kereslet növekedése várható. A kedvenc papírok továbbra is a Krka és a Richter, őket az Egis követi.

 2009 január 27- gyógyszeripari részvények2009 január 27- Gyógyszeripari részvények

A kelet-közép-európai gyógyszerrészvények megmenekültek a válság leginkább negatív hatásaitól, elsősorban defenzív természetüknek és stabil kilátásaiknak köszönhetően. A gyógyszerpiacok kilátásainak nagy részét nem érintette a pénzügyi válság, a generikus szerek iránti kereslet növekedése várható. A kedvenc papírok továbbra is a Krka és a Richter, őket az Egis követi.

A pénzügyi szektor egyre mélyülő válsága és annak a világgazdaság növekedésére tett negatív hatásai következtében a világ tőzsdéi kivétel nélkül óriási veszteségeket szenvedtek el tavaly, rekordmélységekben zárva az évet. Bár a tőkepiacok jó eséllyel továbbra is ingatagok maradnak idén, az Erste Csoport elemzői szerint a piaci hangulat némiképp javul, a befektetők pedig kezdik elválasztani az ocsút a búzától. „Kelet-Közép-Európa vezető gyógyszergyártóinak részvényei lehetnek az első papírok, amelyeket a befektetők újra felfedeznek maguknak a mai napig is egészséges kilátásaik és stabil mérlegük miatt" – állítja Vladimíra Urbánková, az Erste Csoport gyógyszerpiaci elemzője.

A tőkebefektetésekből való fejetlen menekülés minden iparágat érintő masszív eladási hullámba torkollott 2008-ban, ami a kelet-közép-európai gyógyszergyártókra is negatívan hatott. Az év túlnyomó részében a befektetők többnyire figyelmen kívül hagyták a fundamentumokkal kapcsolatos vállalati híreket, így a 2008-as évközi teljesítményről szóló beszámolókat is. Még a válságot érintetlen fundamentumokkal átvészelő táraságok – például a Krka – sem tudták a kiváló üzleti eredményeket elfogadható részvényárfolyamra váltani, a papírok újabb és újabb negatív csúcsra süllyedtek. Az év vége előtt azonban az árzuhanás lefékeződött, a gyógyszeripar defenzív természete végre a társaságok kezére játszott.

Annak ellenére, hogy a kelet-közép-európai piacok gazdasági növekedése szintén lelassul, az Erste Csoport elemzői szerint ennek hatása csak korlátozottan érvényesül majd a gyógyszeriparban. A térség gyógyszergyártóinak külső eladósodottsága ugyanis minimális marad, tehát anélkül képesek beruházási terveiket finanszírozni, hogy meg kellene csapolniuk a pénzpiacokat. Ennek megfelelően a hitelforrások egyre szűkösebbé válása nem érinti őket hátrányosan. Ezen túlmenően a térség devizái az utóbbi időben tovább folytatták a gyengélkedést az export-orientált kelet-közép-európai gyógyszergyártók javára.

A piacokon érezhető ugyan a növekedés visszaesése (Ukrajna, Románia), a kelet-közép-európai gyógyszergyártók mérlege – komoly készpénzállomány mellett – mégis egészséges maradt. A generikus szerek továbbra is az első számú gyógyszerészeti megoldást jelentik a térség országaiban, és Nyugaton is nő a részarányuk. A generikus szerek fogyasztása válság idején is nő, hiszen az olcsóbb generikus medicinák a költségérzékennyé váló egészségbiztosítók számára egyre vonzóbb alternatívát jelentenek.

Szintén a gyószergyári kilátásokat javítja, hogy a gazdasági növekedés lassulása ellenére a kelet-közép-európai gyógyszerpiacok a várakozás szerint bővülni fognak, hosszú távon tovább szűkítve a térség és az EU-15-ök átlaga között az egészségügyi (és gyógyszerellátási) kiadások terén tettenérhető különbséget.

„Úgy látjuk, hogy a kelet-közép-európai térség legkiemelkedőbb gyógyszergyártói továbbra is stabil befektetést jelentenek minimális mennyiségű negatív meglepetéssel, hiszen a generikus szerekre épülő üzleti modelljük nagyfokú ellenállást mutat a válsággal szemben" – hangsúlyozza Vladimíra Urbánková. A térség vezető gyógyszergyártóinak mérlege továbbra is stabil, és annak ellenére, hogy a szigorúbb likviditási környezet nagy valószínűséggel nagyobb szabású felvásárlási terveik átgondolására készteti őket, szokásos befektetési tevékenységüket, vagy akár a kisebb akvizíciókat is könnyűszerrel végre tudják majd hajtani.

  • A gyógyszerárakra nehezedő nyomás fokozatosan enyhül Magyarországon és az export felfutása várható a forint árfolyamának alakulása miatt, ezért a magyar gyógyszergyártók az elkövetkezendő időszakban stabil nyereségnövekedésre számíthatnak. A magyar pénzpiac valamelyest stabilizálódni kezdett 2008 augusztusához képest, ezért az Erste Csoport elemzői némileg csökkentik a kockázatmentes megtérülésre vonatkozó becslésüket a magyar gyógyszergyártókra vonatkozó DCF-modellben, valamint megemelik a Richter és az Egis célárát részvényenként 40 550, illetve 20 560 forintra. Az elemzők kiemelik, hogy a jelenleg is erősen nyomott részvényárak már az összes létező kockázatnál is többet tükröznek, ezért az elemzők megerősítik a Richter és az Egis részvényeire adott vételi ajánlásukat.
  • A prágai Zentiva részvényárfolyama számára biztos támaszt jelentenek a felvásárlásról szóló hírek. A Sanofi-Aventis 2009. február 20-ig meghosszabbította a Zentiva vezetősége által már korábban elfogadott, részvényenként 1150 cseh koronára emelt ajánlatot. Mivel a jelenlegi piaci viharok közepette a Zentiva szektortársainak részvényárfolyamai új negatív csúcsokra zuhantak az elmúlt hetekben, az elemzők nem számolnak azzal, hogy az akvizíciós felár a szektorban az elmúlt időszakban végrehajtott hasonló tranzakcióknál jelentkező pluszt jelenthetne a Zentiva számára. Ennek megfelelően az Erste Csoport elemzői részvényenként 1150 koronára módosítják a célárat (ami így megegyezik a Sanofi-Aventis ajánlatával, amely pillanatnyilag a piaci maximumot is jelenti egyben), viszont az ajánlást változatlanul tartáson hagyják. Míg a PPF Group és más pénzügyi befektetők pozícióépítése némi, az ajánlati ár emelése irányába ható nyomásgyakorlást jelenthet a Sanofi-Aventis számára, a befektetők számára az ajánlat elfogadása lehet a legbiztonságosabb megoldás.
  • Habár a Krka ismét sikerrel körözte le a regionális szektortársakat 2008 első három negyedévére vonatkozóan közreadott kiváló eredményeivel (kétszámjegyű növekedés az értékesítés és a nyereség soron is), 2008. vége felé a társaság részvényárfolyama eladói nyomás alá került, és eddig csak részlegesen tudott talpra állni a zuhanásból. A 2008. évi értékesítési adatokra vonatkozóan nemrég megjelentetett előrejelzés (amely a konszolidált értékesítési összeget 22 százalékkal magasabban, 950 millió eurón várja) újabb pozitív jelzést küldött a piacok felé, ezért arra számítunk, hogy a Krka 2008-ra vonatkozó (február 26-ára várható) éves jelentése megerősíti a társaság versenyelőnyét a kelet-közép-európai régióban. Az Erste Csoport elemzőinek módosított, 113 eurós részvényenkénti célárfolyama azt jelzi, hogy a papír növekedési potenciálja nagyon is vonzó a jelenlegi nyomott árszínvonal mellett, kiváltképp akkor, ha a részvénynek az év további részében sikerült visszaszereznie a szektortársakkal szemben korábban fennálló magasabb árazást. Ennek megfelelően az Erste szakértői megerősítik vételi ajánlásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.