2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Győri Noémi fuvolaművészt Karrier Díjjal tüntette ki a Salon de Virtuosi

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63652"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Gy%C5%91ri%20No%C3%A9mi_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A tavalyi európai elismerés után ezúttal az amerikai komolyzenei szakma figyelt fel Győri Noémire: a magyar fuvolaművészt Karrier Díjjal jutalmazta a New York-i Salon de Virtuosi Alapítvány, amely kitüntetéseivel 1995 óta támogat nemzetközileg különlegesen kiemelkedő fiatal tehetségeket. A díj 17 éves történetében Győri Noémin kívül eddig mindössze egyetlen fuvolás kapta meg ezt a rangos elismerést. A számos, ma már világsztárnak számító művészt felfedező verseny egyik idei nyerteseként az alig 29 éves magyar fuvolista az októberi díjátadó gálán debütál majd a New York-i Steinway Hallban.</p> <p> 

gy%c5%91ri%20no%c3%a9mi 1.thumbnailA tavalyi európai elismerés után ezúttal az amerikai komolyzenei szakma figyelt fel Győri Noémire: a magyar fuvolaművészt Karrier Díjjal jutalmazta a New York-i Salon de Virtuosi Alapítvány, amely kitüntetéseivel 1995 óta támogat nemzetközileg különlegesen kiemelkedő fiatal tehetségeket. A díj 17 éves történetében Győri Noémin kívül eddig mindössze egyetlen fuvolás kapta meg ezt a rangos elismerést. A számos, ma már világsztárnak számító művészt felfedező verseny egyik idei nyerteseként az alig 29 éves magyar fuvolista az októberi díjátadó gálán debütál majd a New York-i Steinway Hallban.

 

gy%c5%91ri%20no%c3%a9mi 1.thumbnailA tavalyi európai elismerés után ezúttal az amerikai komolyzenei szakma figyelt fel Győri Noémire: a magyar fuvolaművészt Karrier Díjjal jutalmazta a New York-i Salon de Virtuosi Alapítvány, amely kitüntetéseivel 1995 óta támogat nemzetközileg különlegesen kiemelkedő fiatal tehetségeket. A díj 17 éves történetében Győri Noémin kívül eddig mindössze egyetlen fuvolás kapta meg ezt a rangos elismerést. A számos, ma már világsztárnak számító művészt felfedező verseny egyik idei nyerteseként az alig 29 éves magyar fuvolista az októberi díjátadó gálán debütál majd a New York-i Steinway Hallban.

 

A hagyományoknak megfelelően az alapítvány kuratóriuma által jelölt tíz művész mindegyike a 2012-es év során egy-egy 45 perces koncert keretében mutatkozott be New Yorkban. A világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek közül ezt követően a Salon de Virtuosi prominens zsűrije választotta ki az öt legkiemelkedőbb előadót – köztük Győri Noémi fuvolaművészt -, akiket egyenként 5000 dollár értékű Karrier Díjjal tüntetett ki.

 

A nyertesek a New York-i Steinway Hallban mutatkozhatnak be a díjátadóval egybekötött gálakoncerten 2012. október 23-án. Győri Noémit a gálán Csillagh Katalin zongoraművész kíséri, akivel a verseny döntőjében is együtt szerepeltek. Az őszi komolyzenei eseményt New York klasszikus zenei rádiója, a WQXR közvetíti.

 

A Charlotte White zongoraművész által 1989-ben létrehozott Salon de Virtuosi Alapítvány célja a különlegesen tehetséges, fiatal feltörekvő zenészek kiválasztása és mentorálása. A szervezet, valamint a régi szalonok hangulatát idéző, elegáns helyszíneken megrendezett koncertek a klasszikus művészettámogatás hagyományait folytatják. A ma már 94 éves legendás amerikai mecénás nevéhez jó néhány komolyzenei sztár felfedezése köthető: az évente odaítélt Karrier Díjakat korábban olyan, ma már világhírű előadók érdemelték ki, mint Baiba Skride, a Queen Elisabeth hegedűverseny győztese; Catrin Finch hárfaművész, Anglia „királyi hárfása"; vagy a Jerusalem Trio. Robert L. Blocker, a Yale Egyetem dékánja korábban úgy fogalmazott, hogy „a Salonnak jelentős hatása van a fiatal művészek karrierépítésében." A Salon de Virtuosit a kezdetektől fogva számos nagy művész pártolja, például Emanuel Ax, Gil Shaham és Starker János, akik jelenleg is az alapítvány tiszteletbeli tagjai, s akik maguk is fellépői voltak az évente megrendezett gáláknak. Henry Steinway, a legendás zongoragyár elnöke is egészen a haláláig lelkes támogatója volt ezeknek a komolyzenei eseményeknek.

 

„Ez a nemzetközi szakmai elismerés azért különösen megtisztelő számomra, mert ezzel én is egy legenda részévé válhattam. A verseny során egy igazi antik világba, a New York-i mecénások körébe nyerhettem betekintést, amely óriási élmény volt számomra. A sok korábbi európai koncert és elismerés után abban bízom, hogy ennek a díjnak köszönhetően újabb kapuk és lehetőségek nyílnak meg számomra Amerikában is." – nyilatkozta a kitüntetés kapcsán Győri Noémi fuvolaművész.

 

Bár még 30 éves sincs, Győri Noémi már megfordult a világ leghíresebb koncerttermeiben, és neves külföldi zeneművészeti intézményekben oktat. A magyar tehetség 2011 októberében debütált a New York-i Carnegie Hallban az Alexander & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny nyerteseként, és 2012 májusában mutatkozott be a luxemburgi Filharmóniában. Szólistaként legközelebb a Nottinghami Filharmonikusokkal, a Regensburgi Kamarazenekarral és a Duna Szimfonikusokkal lép fel, novemberben pedig visszatér a bécsi Konzerthaus Mozart Termébe. Noémit 2012 januárjában nevezték ki a Royal Northern College of Music tanársegédjévé, 2013 januárjában pedig a Royal Irish Academy of Music diákjainak tart mesterkurzust Dublinban.

 

Győri Noémi tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp 2011-ben elnyerte a Pro Europa Alapítvány "Európai Ifjúsági Művészeti" díját. A rangos külföldi elismerések ellenére a fiatal fuvolista szívében továbbra is Magyarország áll az első helyen, és mindig nagy öröm számára, ha itthon léphet fel.

 

 

Győri Noémi (1983) a Miyazawa fuvolacég Európában egyedüli "fiatal ígéret" művésze, valamint a különleges tehetségű ifjú szólisták menedzselésével foglalkozó Swiss Global Artistic Foundation patronáltja. Noémi a Budapesti Filharmóniai Társaság háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas előadóművésze, valamint a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány művésze. Noémi 2008-óta a müncheni Orchester Jakobsplatz szólófuvolása, emellett olyan kiemelkedő zenekarokban játszik rendszeres vendégként, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a BBC Philharmonic, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekara és a Georgian Sinfonietta. Noémi 2012-től a manchesteri Royal Northern College of Music tanársegédje, illetve az egyetem fiatal tehetségekkel foglalkozó részlegében vezeti saját osztályát.

 

Tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp 2011-ben elnyerte a Pro Europa Alapítvány Európai Ifjúsági Művészeti Díját, a magyar zeneművek bemutatása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért pedig 2006-ban és 2009-ben is előadóművészi díjjal tüntette ki az Artisjus Zenei Alapítvány.

 

Kamarakoncertjei mellett szólistaként lépett fel az Amadinda Ütőegyüttessel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekarával, a Duna Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikusokkal, a Luxembourg Academy Chamber Orchestrával, az Orchester Jakobsplatz-cal, a Georgian Sinfoniettával, a Budapesti Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral (2002-2005 között a zenekar művészeti vezetője és szólófuvolása volt) és az IKZE Ensemble-vel.

 

Felvételei készültek a Hungarotonnál, valamint a magyar, angol, német, holland, grúz és osztrák rádiókban. Noémit 2009-ben a Német Fuvolástársaság „Flöte Aktuell" magazinja mutatta be, 2010 júniusában pedig a Miyazawa USA a Hónap Fuvolaművészének választotta.

 

A fiatal fuvolaművész 2011 júniusában készítette első önálló CD-jét a Hungarotonnak, melyen Antonio Nava romantikus olasz zeneszerző különleges, újonnan felfedezett fuvola-gitár duóinak készítették el világelső felvételét Koltai Katalin gitárművésszel.

 

Győri Noémi 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik növendékeként kitüntetéssel diplomázott. Posztgraduális tanulmányait a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst egyetemen Barbara Gisler-Haase osztályában, illetve ezzel párhuzamosan Adorján András növendékeként a Hochschule für Musik und Theater München főiskolán 2009-ben fejezte be.

 

 

Következő legfontosabb koncertek és szakmai tevékenységek:

 

2012. október: Bemutatkozás Nottinghamben: Nielsen Fuvolaverseny a Nottinghami Filharmonikusokkal

2012. október: A Salon de Virtuosi Karrier Díjának átvétele és gálakoncert a New York-i Steinway Hallban

2012. november: A bécsi Yehudi Menuhin Alapítvány Gálakoncertjének meghívott előadója a Konzerthaus Mozart Termében

2012. december: Fellépések szólistaként a Regensburgi Kamarazenekarral

2013. január: Mesterkurzus a Royal Irish Academy of Music diákjainak Dublinban

 

Itthoni megjelenések:

 

2012. december 10.: Békéscsaba, Békéscsabai Filharmónia bérleti sorozata

2013. március 8.: Szervánszky Fuvolaverseny a Duna Szimfonikusokkal

 

 

: www.noemigyori.com

 

Salon de Virtuosi: sdev.org

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.