2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyors megtérülést hozhat a gyártóknak az ipari internet

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97019"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_614.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>Az új technológiai trendek közül a reméltnél lassabban fejlődik ugyan a felhőszolgáltatás Magyarországon, de van már mit keresnünk a dolgok internetét(Internet of Things -IoT) alkotó területek egyik fontos szegmensében, az ipari hálózatokban. A szakemberhiány viszont egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai IT-cégeket - mondja az évet értékelve Szabó Péter, az S&T Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az új technológiai trendek közül a reméltnél lassabban fejlődik ugyan a felhőszolgáltatás Magyarországon, de van már mit keresnünk a dolgok internetét(Internet of Things -IoT) alkotó területek egyik fontos szegmensében, az ipari hálózatokban. A szakemberhiány viszont egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai IT-cégeket – mondja az évet értékelve Szabó Péter, az S&T Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az új technológiai trendek közül a reméltnél lassabban fejlődik ugyan a felhőszolgáltatás Magyarországon, de van már mit keresnünk a dolgok internetét(Internet of Things -IoT) alkotó területek egyik fontos szegmensében, az ipari hálózatokban. A szakemberhiány viszont egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai IT-cégeket – mondja az évet értékelve Szabó Péter, az S&T Magyarország ügyvezető igazgatója.

Három éve lépett a felhő alapú megoldások piacára az S&T Magyarország, a cég a korán ébredők közé sorolható. „A jó időzítés azért volt fontos a hazai integrátorok számára, mert félő volt, ha nem lépünk időben, kimaradunk az üzletből" – indokolja Szabó Péter.

A felhőben is szükség van integrátorokra

Az ügyvezető szerint tartani lehetett attól, hogy mivel a felhős fogyasztási modell rendkívül leegyszerűsített, azt a gyártók közvetlenül is el tudják adni a felhasználóknak. „Ez azonban látványosan nem következett be, és ma még az ügyfelek oldaláról is igen nagy az ellenállás" – magyarázza.

A legfontosabb okok közé világszerte a biztonsággal kapcsolatos fenntartások sorolhatók, Magyarországon viszont inkább az a meghatározó, hogy az IT infrastruktúrát itthon – a lakáshoz hasonlóan – inkább tulajdonolni szeretjük, mint bérelni. Az üzleti döntéshozók jó része legalábbis így gondolkodik. Ráadásul a bonyolultabb vállalati rendszereket felhőbe tenni nem is olyan egyszerű. „Itt lehet a jövőben még nagyobb szerepe az S&T-hez hasonlóan tapasztalt integrátoroknak, a felhő szolgáltatók többségétől ezt a tudást nem kapják meg a cégek" – húzza alá Szabó Péter.

A hálózatba kötött gyártósoroké a jövő

A felhőnél is nagyobb dinamikát ígér a dolgok internete, ahová az S&T a következő két-három évben nagyon sok energiát fektet cégcsoport szinten és Magyarországon egyaránt.  Nem a teljes terület, hanem annak az ipari internetes része, vagy, ahogy az S&T Csoport nevezi az Industry4.0 vonzó a vállalat számára. A gyártóeszközöket ennek alapján a jövőben hálózatba lehet kötni, és az így begyűjtött adatok elemzéséből visszacsatolva együttműködő gyártósort, vagy üzemet lehet csinálni.

„Szerintünk ez egy kézzel fogható, jó dolog. Magyarországon is jól működhet, különösen az autóiparhoz kapcsolódó vállalkozások esetében. Ha egy gyártósor kihasználtságát IT-módszerekkel akárcsak 5 százalékkal tudjuk javítani, ez akár évi 100 milliós nagyságrendű megtakarítást hozhat. Viszonylag gyors a megtérülése, ráadásul a magyar gyárak többsége nem nagyon ellátott modern informatikával" – indokolja az új stratégiai irányt Szabó Péter.

S&T-nek Linzben van egy kutatóközpontja, ahol kifejezetten gyártásra specializált megoldásokat kezdett el fejleszteni a cég. Magyarországon a cég nagy előnye, hogy már van erre specializálódott üzletáguk, amelynek egyfelől jó a kapcsolata az ipari felhasználókkal, másfelől magával a vezető technológiai gyártóval a PTC-vel is (a PTC többek között a Creo, a Windchill és a MathCAD termékek gyártója). Utóbbi cég a közelmúltban integrálta az ipari internet profilú ThingWorks-öt. A ThingWorks olyan egyedülálló keretrendszert fejlesztett ki, ami alkalmas arra, hogy az IoT megoldások egységes platformja legyen. „Kihasználva a ThingWorks képességeit, valamint az S&T több mint másfél évtizedes ipari és integrátori tapasztalatát, ügyfeleinknek csak a konkrét alkalmazás kidolgozására kell koncentrálni és nem az új technológiával kell bajlódni" – véli az S&T vezetője.

Attitűd alapú HR-stratégia

„Stratégiai irányaink közé tartozik, hogy a vállalatirányítási rendszerekkel és az it-biztonsággal kapcsolatos képességeinket az eddigi zömében projekt alapról a szolgáltatások felé irányítsuk. Nem egyszerű a feladat, mert az ügyfelek nem kis része büdzsévezérelt, inkább a beruházás alapú CAPEX-ben, mint az üzemeltetés alapú OPEX-ben gondolkodik" – emeli ki az ügyvezető.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a szolgáltatás több szakembert igényel, ami folyamatos kihívások elé állítja az IT-cégeket. Az S&T-nél január óta több mint 10 százalékkal nőtt a létszám, de nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő tudású embereket. Ezért változtattak a humánerő(HR) stratégián is, a tudásalapú keresésről áttértek az attitűd alapú kiválasztásra. Nem azt nézik elsősorban, hogy az állást kereső milyen papírokkal rendelkezik, hanem, hogy milyen a munkához, problémákhoz való hozzáállása (can-do attitüd) és hogyan tud csoportmunkában dolgozni, mert mint Szabó Péter mondja: „a szakértelmet, a tapasztalatot a kollégáink át tudják adni, ha megfelelő a hozzáállás".

Ami az idei évet illeti árbevételben minimális növekedést terveztek, üzemi szintű nyereségben viszont legalább 25-30 százalékos növekedést várnak. Ezeket az ügyvezető az eddigi eredmények és a rendelés állomány alapján teljesíthetőnek tartja.

Az S&T Consulting Hungary Kft. az 1993-ban alapított és 2003 óta a tőzsdén jegyzett S&T AG magyarországi leányvállalata, a hazai informatikai piac egyik meghatározó szolgáltató cége. Éves árbevétele 2014-ben meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent a 2013-as eredményhez képest. A budaörsi székhelyű társaság jelenleg több mint 100 főt foglalkoztat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.