2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyorsan bővülnek a távközlési szolgáltatások tartalmával kapcsolatos igények Átlagosan 98 tévécsatorna, 170 Mpbs sávszélességű net szerepel az idén leadott megrendelésekben

3 perc olvasás

image002_1.jpgEgy év alatt 78 helyett 98 tévécsatornára, 70 helyett 170 Mbps sávszlességre nőtt a leadott távközlési megrendelésekben szereplő átlagos igény a Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldalán, a Telenet.hu-n. Az internetszolgáltatások gyors sávszélesség-bővülését a technológiai paraméterek segítik: idén eddig az optikai kábelen nyújtott internetszolgáltatások aránya már 26 százalékot tesz ki, szemben a 2017 első öt hónapjában tapasztalt 11 százalékos értékkel.

 

A távközlési összehasonlító portál adataiból egyértelműen kitűnik, hogy kezd beérni a szolgáltatók hálózatfejlesztési tevékenysége és a nagyobb sávszélességhez tartozó díjak folyamatos csökkenése. Ezek együttesen meghozták a kedvet a gyorsabb internethez: míg 2017-ben a megrendelések 36 százaléka 20Mbps alatti maximális sebességű internetre vonatkozott, ma már ezek aránya mindössze 20 százaléknyi, miközben a legalább 100 Mbps sebességű előfizetések aránya 26-ról 39 százalékra emelkedett.

 

 

Ahol persze nem elérhető magas színvonalú szolgáltatás, ott a fogyasztók sem rendelhetik azt meg – magyarázza Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója. – A kiépült hálózatokon elérhető maximális sávszélesség a nagyobb településeken általában jelentősen magasabb, így míg a fővárosra vonatkozó megrendelések átlagosan 330 Mbps maximális átviteli sebességre vonatkoznak, a nagyobb városokra vonatkozóan ez az érték 250 Mbps, a kisebb településeken pedig 150 Mbps körül mozog jelenleg.

 

A jelentős kapacitásbővülés ellenére a megrendelt netes szolgáltatások átlagdíja a tavalyi 5 100-ról alig mozdult el: idén 5 200 körül alakul.

 

Szeretjük a sok tévécsatornát

A Telenet.hu adatai szerint a hazai előfizetők egyértelműen kedvelik, ha széles csatornaválaszték áll a rendelkezésükre. A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma idén elérte a 98-at, ami jelentős ugrás a tavaly ilyenkor tapasztalt 78-as értékről. A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (tehát telefonos, illetve internetszolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja.

 

A megrendelt televíziós csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, míg átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD minőségben nézhető csatornák száma a tavalyihoz hasonlóan 2018 eddigi hónapjaiban is 12 volt.

 

Mobiltelefonos díjcsomagok: egyre jellemzőbb a korlátlan beszélgetés

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak immár 42 százaléka tartozott a korlátlan beszélgetést biztosító előfizetések körébe. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomagot is biztosítanak, ezzel erősítve a korlátlanság élményét. Ezért a szolgáltatásért havonta átlagosan 13 300 forintot fizetnek az ügyfelek, míg a hagyományos előfizetéses csomag átlagos havidíja 5 400 forint.

 

Bár sokan temették már a helyhez kötött telefont, a háztartások több mint 40 százalékában még ma is üzemel ilyen eszköz. Ez az arány azért is csökken lassan, mivel ezt a szolgáltatást az internet-televízió-telefon hármas szolgáltatást kínáló csomagokban szinte ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díjjal szerepeltetik a szolgáltatók, emellett pedig gyakran igen kedvező, a mobilhálózatokba történő hívás esetén is jutányos percdíjakkal kedveznek azoknak, akik fenntartják igényüket erre a szolgáltatásra is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.