A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja 2011. július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más-más programmal várja a kultúra és a művészetek barátait.

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja 2011. július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más-más programmal várja a kultúra és a művészetek barátait.

 

a prózai és a zenés színházi előadások és koncertek mellett lesz jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, kortárs dráma felolvasószínház, és filmvetítések, konferencia, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is, valamint bábelőadások, sokféle tánc és megjelenik a népművészet minden ága. Az előadások a páratlan szépségű reneszánsz vár színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek.

 

Négy új bemutató

 

A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A ritkán játszott darab Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka, amely groteszk és szatirikus komédia, de ugyanakkor tragikus is. A színdarab az ókori Trójában játszódik, cselekménye egy kalandos szerelem története a háború viszontagságaiban.

 

Spiró György: Az imposztor című darabjának főszerepét játssza el a városban élő neves színész, Kovács Lajos.  A színészkirály Boguslawskit alakítja, aki az orosz megszállás alatt lévő litván fővárosba érkezve egy színtársulat életének főszereplőjévé válik. Az Ikszek című regényből készült színpadi művet 1983-ban mutatták be a Katona József Színházban Major Tamás főszereplésével. A mostani gyulai bemutatót Árkosi Árpád rendezi, a Budapesti Kamaraszínházzal közös produkcióban.

 

A Gyulai Várszínház fennállásának 50. évfordulójára (2013) készülve az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb színdarabjait új produkcióként tűzik műsorra. Maróti Lajos: A számkivetett című műve a Firenzéből száműzött Dantéról szól, akit Schnell Ádám alakít.  A másik új bemutató Nemeskürty István: Noé galambja című darabja, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában. Most Papp János játssza el Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét. 

 

Vendégjátékok

 

Kocsis István: Bolyai János című drámája új feldolgozásban látható, a monodrámát Sebestyén Aba,  a marosvásárhelyi Yorick Stúdió színésze játssza el A tér címmel.  

 

Sz. Medvegyev: Fodrásznő című, többszörösen díjazott darabját a debreceni Csokonai Színház előadásában, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila briliáns játékával most Gyulán is bemutatjuk a várszínpadon.

 

Móricz Zsigmond: Erdély című nagyregényéből Závada Pál készített történelmi drámát Bethlen címmel (alcíme a Fejedelmi magánügyek). Az Új Színház előadásában,  Bethlen Gábor szerepét Gáspár Sándor alakítja.

 

Márai Sándorért az emigrációban sokat tett Simonyi Imre, József Attila-díjas költő Gyuláról. Ez az irodalmi kapcsolat is megidéződik a budapesti Pinceszínház Fizess nevetve! című előadásban, Kőváry Katalin rendezésében.

 

Az Indul a bakterház, Rideg Sándor műve kultuszdarab lett Magyarországon.  Eperjes Károly főszereplésével, a veszprémi Petőfi Színház előadásában, Bereményi Géza rendezésében lesz látható.

 

A VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál

 

2011. július 7-17-ig tart a Gyulai Várszínházban. 10 nap alatt öt színpadi vendégjáték, filmek, zene és konferencia teszi egyedülállóvá a programot. Az elmúlt években azzal vívott ki komoly rangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választotta. Idén is így lesz: világhírű előadásokat, rendezőket, színészeket hívnak meg, és természetesen lesznek magyar Shakespeare előadások is.

 

Vendégek: a világhírű grúz rendező, Robert Sturua a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot hozza el a tbiliszi Rustaveli Nemzeti Színház előadásában.

 

Új bemutatóval készül a litván Oskaras Korsunovas. Shakespeare: A vihar című művét a rendező társulata, az OKT játssza el a gyulai fesztiválon világpremierként.

 

Dél-Koreából érkezik a többszörös fesztiváldíjas Szentivánéji álom a Yohangza Társulat produkciója.

 

A magyar Shakespeare előadások közül  meghívást kapott a sepsiszentgyörgyi A velencei kalmár, amelyet Bocsárdi László állított színpadra. A Shakespeare Fesztivál   bemutatója  a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében, László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével.

 

Szórakoztatónak ígérkezik a londoni Musician of the Globe együttes koncertje és a fesztivál felkérésére készül a Jazzonett program, amelyben Shakespeare szonetteket jazz zenével ötvöz Lantos Zoltán és a Mirrorworld együttes, Tompos Kátya közreműködésével. A fesztiválon találkozhatnak Bereményi Géza íróval, a szokásos konferencia témája szokatlan: Shakespeare és a multikulturalitás. Nem maradnak el a kedvelt filmvetítések és a gyermekműsorok, ismét lesz korabeli ételkínálat egy-egy vendéglőben és egy mini borfesztivál Midsummer Wine’s Dream címmel. 

www.shakespearefesztival.hu.

 

Egyéb programok

 

A gyulai nyári program élén áll a 3 napos Körös-völgyi sokadalom, amelyben a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg, lesznek gyermekprogramok, a felnőtteknek főzőversenyek, vásári komédia és sok más népi vigasság.

 

Az ötödik Irodalmi Humor Fesztiválon tíz neves magyar író olvassa fel az erre az alkalomra írt művét, és hozzájuk kapcsolódva zongorán improvizál Vukán György.

 

Az idén húsz éves Gyulai Vár Jazz Fesztivált  húsz magyar jazz zenész köszönti, a sort a Gyulai Big Band koncertje nyitja meg. Vendég  a világsztár Victor Bailey Group (USA).

 

A blues fesztiválon  fellép a nagyszerű fekete énekes, Eb Davis az USA-ból. Játszik a magyar blues zenészek egyik sztárja Deák Bill Gyula. Az osztrák Ripoff Raskolnikov  duóban játszik a nemzetközi hírű szájharmonikással Pribojszki Mátyással. Póka Egon basszusgitáros az Experience nevű zenekarával Jimi Hendrixet idézi meg a fesztiválon.

 

A Liszt-évben kiemelkedő komolyzenei koncertre kerül sor a Várszínházban: Liszt Ferenc egyik legnagyobb műve, a Krisztus oratórium hangzik el a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a Lautitia gyermekkar és a szólisták előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az operaház fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.

 

A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes új műsorának tapsolhatnak.  Az Álomidő című táncjáték zeneszerzője Nikola Parov,  énekel Herczku Ágnes.

 

 A gyerekeknek a Tekéntetes úr című mesejátékot játsszák a beregszászi színház előadásában, de lesznek ingyenes bábelőadások is.

 

A Gyulai Várszínház ezen a nyáron is szeretettel várja a nézőket összművészeti fesztiváljára.

 

Info: www.gyulaivarszinhaz.hu, e-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu;

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük