2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ha fáj a hát

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78499"><img class="image image-preview" src="/files/images/Danubius3_0.preview.jpg" border="0" width="468" height="701" /></a></span>Kevés olyan ember van, akinek - kortól függetlenül - a nap végére ne fájna a nyaka, a háta vagy dereka. A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni.</p> <p> 

danubius3 0.previewKevés olyan ember van, akinek – kortól függetlenül – a nap végére ne fájna a nyaka, a háta vagy dereka. A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni.

 

danubius3 0.previewKevés olyan ember van, akinek – kortól függetlenül – a nap végére ne fájna a nyaka, a háta vagy dereka. A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni.

 

A legtöbb gerincbetegség a helytelen életmód következménye: kiválthatja túlzott fizikai terhelés, elhízás, mozgáshiány, de örökölt kockázati tényezők és pszichikai okok is állhatnak a háttérben. A gerinc degeneratív elváltozásai a csigolyák, a kisízületek, a szalagok és izmok túlterheléséből, gyulladásából, a porckorong kopásából erednek.

A gerincbántalmak kezelésére széles terápiás skála áll rendelkezésre: fizioterápia, gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, elektromos- és egyéb kezelések. A rendszeres gerinctréning megtanít a helyes testtartásra, segít a különféle fájdalmak megszüntetésében és megelőzésében.

 

A Danubius Health Spa Resort szállodákban elérhető speciális gerincerősítő programmal elsősorban azoknak szeretnének segíteni, akiknél már kialakultak gerincpanaszok, illetve azoknak, akik életmódjuk miatt fokozottan veszélyeztetettek a betegség kialakulását illetően. A gerincerősítő program szakorvosi vizsgálatot, gyógytornát és gyógymasszázst foglal magába. A rehabilitációs program ortopédiai, baleseti sebészeti műtétek után ajánlott, mely a kezeléseket tekintve rugalmasan igazodik a páciens igényeihez.

 

A Danubius Health Spa Resort szállodákban igény bevehető különleges gerinckezelések:

Súlyfürdő (Csapvíz): Ez a magyar Moll Károly, hévízi reumatológus orvos által kidolgozott kezelés passzív eljárás, mely folyamatos, állandó húzóerő révén éri el a lágy szövetek (izmok, inak, ízületi tok) megnyúlását. A súlyfürdő során a nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják. A hatás fokozására néha további súlyokat helyeznek a derékra, esetenként a lábra. A kezelés során a test finoman megnyúlik, ami ellazítja az izmokat és a gerinc merev kötőszöveti elemeit. A kezelést egészségügyi szakember felügyeli.

 

Maitland módszer: A módszer, melyet egy ausztrál manuálterápeuta dolgozott ki, a DHSR Helia specialitása. A gyógytornász az első, részletes vizsgálat alakalmával meghatározza a mozgásszervi fájdalom eredetét (izom, ízület, csont), majd finom, apró, gyengéd mozdulatokkal fokozni igyekszik a fájó terület mozgékonyságát, oldva a fájdalmat kiváltó blokkot.

 

Manipulációs és mobilizációs terápia: Ezt a technikát a fájdalmat okozó és a mozgásképességet csökkentő, másodlagos hatásként pedig fájdalmat és görcsöket okozó ízületi blokkok feloldására használják. A legtöbb esetben ezek a gerinc úgynevezett kisízületi részében alakulnak ki. A kezelés célja az adott szegmens kilazítása és a mozgásszabadság visszaadása. A problémás területen először nyomást alkalmaznak, majd a blokkot apró, gyors mozdulatokkal feloldják. A gyors, ismétlődő mozdulatokat a szélről befelé haladva végzik, fenntartva a folyamatos nyomást, ami a blokk csökkenéséhez, esetleg teljes megszűnéséhez vezet. Ezt a kezelést csak megfelelő képesítéssel és külön engedéllyel rendelkező orvos, vagy gyógytornász végezheti. A mobilizációs technikákat viszont, mint amilyen az izmok lassú nyújtása és elengedése stb., szakképzett fizikoterápiás szakember végzi.

 

Egyéni pezsgőfürdő tőzeg hozzáadásával: A tőzegkivonattal dúsított egyéni pezsgőfürdőhöz 32-34°C hőmérsékletre felmelegített és pezsgő buborékokkal dúsított vizet használnak. A kezelés időtartama 15-20 perc, amely alatt a kényelmes fekvő helyzetben pihenő vendég bőrén kellemesen végiggördülnek az apró buborékok, míg végül a teljes testét beborítják. A fürdővízhez adott tőzegkivonat segít ellazítani a túlterhelt izmokat, és enyhíti a mozgásszervek degeneratív betegségeit. Jótékony hatással van az anyagcsere-rendellenességekre, a túlsúlyra és a cellulitra is. Kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, javítja az általános egészségi állapotot, a fizikai állóképességet, oldja a stresszt, és a természetes anyagoknak köszönhetően kozmetikai hatása is van. Egyes fürdőkben a kezelés 15 perces száraz pakolással egészül ki.

 

Természetes CO2 gázinjekció: Ez a kezeléstípus egy marienbadi specialitás, melyhez a földből természetes módon kiáramló híres marienbadi CO 2 gázt használják fel. A nagy ízületek és a gerinc környékén a bőr alá fecskendezett gázzal kiemelkedő eredmények érhetők el a fájdalomcsillapításban, az adott terület vérkeringésének javítása és a gyógyulás meggyorsítása terén.

 

Víz alatti torna: A hidrokinézis terápiát – azaz a vízi gyógytornát, melyet szakképzett gyógytornász vezet –  körülbelül 33 °C hőmérsékletű vízben végzik, melyhez több wellness központban természetes eredetű termálvizet használnak. A gyakorlatokat szakképzett gyógytornász vezeti. A víz felhajtóereje, ellenállása és kémiai összetétele folytán a kezelés különösen eredményes a teherhordó ízületeket érintő degeneratív betegségek és gerincproblémák esetén. Kifejezetten ajánlott műtétek utáni rehabilitáció kezdetén, mert a vízben sokkal könnyebben végezhetők bizonyos mozdulatok. A víz alatti tornát hasonló betegségben szenvedő betegek csoportosan, illetve egyes esetekben egyénileg végzik.

 

Thai masszázs: Ez az ősi masszázstechnika Indiából ered, alapítója egy indiai orvos, Jivaka Kumar Bhaka volt, Buddha kortársa. A Danubius szállodákban Thaiföldről érkezett masszőrök végzik, akik a mai leghíresebb iskolában, a bangkoki Wat Po-ban szerezték tudásukat. A kezelés olaj nélkül, vékony vászonruhán keresztül, kényelmes matracon, földön fekve történik. A masszőr egyenletes, pontos nyomó mozdulatokat használ a test nyomáspontjain, melyeket passzív nyújtó mozdulatokkal kombinál, így megszűnnek az energiablokkok és csökken az ízületek, a gerinc és izmok fájdalma. Erősíti az idegrendszert, nyugtató, feszültségoldó hatású, fokozza a mozgékonyságot/ hajlékonyságot, és javítja a vér- és nyirokkeringést.

 

Tens: A TENS módszer bőrön keresztül történő elektromos idegi stimuláció. Elve, hogy a testben jelentkező fájdalmakat és fájdalom impulzusokat az idegrendszer elektromos stimulálásával meg lehet szüntetni. Az elektromos áramot rövid, intenzív szakaszokban, hullámokban vagy folyamatosan alkalmazzák. Elektródákat helyeznek a problémás testtájra, és az áram a bőrön áthatolva éri el az ideget. Különösen hatékony olyan betegségek esetén, ahol a nyakizmokban fellépő fájdalmat kell csillapítani, mint például gerincbetegségek esetén, valamint a fejfájás és baleseti sérülést követő fájdalmak csökkentésére.

 

http://www.danubiushotels.hu/

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.