A védekezés alapjaiA védekezés alapjaiA  „Downadup" vagy „Conficker" néven ismert számítógépféreg április 1-jén frissül – és veszélyezteti a védtelen PC-ket

 A védekezés alapjaiA védekezés alapjaiA  „Downadup" vagy „Conficker" néven ismert számítógépféreg április 1-jén frissül – és veszélyezteti a védtelen PC-ket

A  „Downadup" vagy „Conficker" néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat.

A Conficker  hatására a fertőzött számítógépek már eddig is terjesztettek levélszemetet, adathalászatra és e-mailes csalásokra használták őket, és személyes információkat – például felhasználóneveket, jelszavakat és társadalombiztosítási számokat – loptak, hogy a többi kártékony tevékenység mellett személyazonosság-lopásra használhassák.

A Symantec Security Response szakértői folyamatosan figyelik a helyzetet, elemzik a veszélyt és annak lehetséges hatásait. A frissített Symantec Norton védelmi termékek felhasználói védettek, de azok, akiknek nincs védelmi megoldásuk, érintettek lehetnek, és rendszereikre hatással lehet ez a veszély.

Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, a Symantec azt tanácsolja, hogy minden felhasználó ellenőrizze és frissítse számítógépe védelmi rendszerét.

HOGYAN? A Downadup veszély a Microsoft Windows egyik hibáját (MS08-067) használja ki arra, hogy rejtve telepítse és futtassa magát. A féreg önmagát megosztott hálózatok megosztott könyvtáraiba másolva, illetve USB-eszközök, például memóriák megfertőzésével próbál meg terjedni.

KIT VESZÉLYEZTET? A legveszélyeztetettebbek a Windows XP-t vagy Windows Vistát használók, és a Microsoft önműködően érkező frissítéseinek fogadására be nem állított, valamint a nem naprakész védelmi szoftvert használó számítógépek.

Ha úgy gondolja, hogy számítógépe fertőzött, és nincs olyan védelmi szoftvere, amelyik megállítja ezt a veszélyt, töltse le a Symantec FixDownadup.exe-t az eltávolításhoz: http://www.confickerworkinggroup.org/wiki/pmwiki.php?n=ANY.RepairTools  

Utána gondoskodjon arról, hogy operációs rendszere megkapja a legfrissebb hibajavításokat a Windows Update-re való belépéssel és azok letöltésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük