Február 19-22-ig kerül megrendezésre a III. Budapesti Halfesztivál, amely az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgek várja a látogatókat. Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Február 19-22-ig kerül megrendezésre a III. Budapesti Halfesztivál, amely az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgek várja a látogatókat. Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Az előző évek sikerein felbuzdulva a III. Budapesti Halfesztivál szervezői idén sokkal nagyobb területen rendezik meg Európa legnagyobb halfesztiválját. Február 19-től 22-ig a Vajdahunyad várában több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, érdekes halászati eszközökkel, főzőversennyel, gyermekprogrammal, és könnyűzenei koncertekkel találkozhatnak. Mások mellett fellép majd Király Viktor, Kökény Attila, és Dévényi Tibi bácsi is.

"A fesztivál fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése. A célkitűzések között szerepel továbbá az emberek halfogyasztásra buzdítása, hogy az a jövőben is a magyar gasztronómia szerves része maradhasson. A halhús jótékony élettani hatásokkal bír és csökkenti az érrendszeri megbetegedések kialakulását, különösen fontos lehet Magyarországon, ahol a halálozások több mint felének hátterében szív- és keringési zavarok állnak" – mondta a rendezvény főszervezője, Necz István.

Az ingyenesen látogatható III. Budapesti Halfesztivál idei vendége a balatoni régió, így ez a jellegzetes balatoni halételek és gasztronómia ünnepe is egyben. A We Love Balaton utcán bemutatkoznak a balatoni települések, a Balatoni Borudvarban pedig a térség világhírű borait kóstolhatják majd a fesztiválozók. Természetesen a Duna és a Tisza menti halételek is jelen lesznek, ezáltal is egy tájegységeken átívelő gasztronómiai barangolásra invitálva az érdeklődőket.

"A fesztivál hala a süllő, ezért ez a halfajta kiemelt helyen szerepel majd a bőséges kínálatban. Hazánk tradicionális halételei mellett több nemzetközi konyha is képviselteti magát. Legyen az egy angol fish&chips, japán sushi, thai pad thai tészta, orosz kaviár vagy francia halleves amit megkíván a halkedvelő látogató, az biztos, hogy itt megtalálja fogára valót" – árulta el a főszervező, aki már a rendezvény első napján is nagy tömegre számít.

Az első napon, február 19-én, csütörtökön fél áron ehetnek a vendégek, hiszen a Budapesti Halfesztivál immáron második éve tagja Torkos Csütörtök mozgalomnak. A torkos vendégeknek mindössze annyi teendőjük lesz, hogy magukkal hozzák a fesztivál honlapjáról letölthető kuponfüzetet.

A szervezők elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás, környezetvédelem és a környezettudatosságra nevelés mellett, így idén pályázatot írtak ki általános iskolások és középiskolások számára; PET palackokból kell kedvenc vízi élőlényüket megépíteniük. A pályaművek kiállításra kerülnek a fesztivál ideje alatt, amire a fesztivál közösségi oldalán lehet majd szavazni. A győztes osztályok egy balatoni osztálykirándulással és értékes múzeumi belépőkkel lesznek gazdagabbak.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Lions Clubbok Magyarországi Szövetsége és a szervezők jóvoltából a csütörtöki nap folyamán egy csapat gyengén-látó embertársunk részesülhet különleges tárlatvezetésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum halászati kiállításán. A kiállítás látogatható lesz a fesztivál teljes időtartama alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük