A Szarvasi Vízi Színpadon a HALLÓ(K), ITT VAGYUNK! ingyenes programsorozat 3 napot ível át, melynek első epizódja június 21-e, amikor a siket és nagyothalló szerzők körében meghirdetett „Vers a víz fölött" országos pályázatra beérkezett alkotásokat színészek előadásában és jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve láthatja a közönség.

 

A Szarvasi Vízi Színpadon a HALLÓ(K), ITT VAGYUNK! ingyenes programsorozat 3 napot ível át, melynek első epizódja június 21-e, amikor a siket és nagyothalló szerzők körében meghirdetett „Vers a víz fölött" országos pályázatra beérkezett alkotásokat színészek előadásában és jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve láthatja a közönség.

 

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) – mint közhasznú, országos érdekvédelmi szervezet – a Magyarországon élő siket és nagyothalló emberek társadalmi integrációjának előmozdításáért tevékenykedik. Ennek érdekében a jogszabályokban foglaltak megvalósításának szorgalmazásával segíti életminőségük javulását, valós szükségleteken és igényeken alapulva ösztönzi az akadálymentesítési folyamatokat, közösségi színtereket, szolgáltatásokat biztosít.

 

A Békéscsabai Jókai Színház évek óta nagy figyelmet fordít az akadálymentesített előadásokra, melyeket az érzékenyítés mértékének növelése érdekében jellemzően családi bérletes előadások alkalmával valósít meg. Az ezeken való részvételnek köszönhetően egyre közelibbé vált a hallássérültek számára is a színház világa, olyannyira, hogy saját színjátszó csoportokat alakítottak. Ennek életre hívását Békéscsabán Komáromi Anett színművésznő és Tege Antal rendező tette lehetővé, míg Csongrád megyében Tarsoly Krisztina színművésznő vette szárnyai alá a siket és nagyothalló színjátszókat.

 

A HALLÓ(K), ITT VAGYUNK! ingyenes programsorozat második napján (június 22.) Urbán Gyula: „Minden egér szereti a sajtot" című műve alapján a Békéscsabai Jókai Színház előadása, az „Egerek" jelnyelvi tolmácsolással és látássérültek számára narrálva kerül színpadra. A programsorozat harmadik napján pedig a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének tagjai viszik színre a „Rómeó és Júlia" című Shakespeare-klasszikus rövidített változatát. Közreműködnek: Komáromi Anett és Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei, valamint Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács. Az „Állomások" című darabot a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetének tagjai fogják előadni. Közreműködik: Tarsoly Krisztina, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, valamint Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács.

 

Békéscsabán június 26-án a TeÁtrium-ban folytatódik a programsorozat, ahol a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének tagjai fognak fellépni a „Rómeó és Júlia"-val.

A SINOSZ most fellépő amatőr színjátszó csoportjai azért is különlegesek, mert előadásukban megmutatkozik, hogy a hallássérültek különféleképpen kommunikálnak: a nagyothallók általában hangzó beszéddel, míg a siketek jelnyelven, és ez a színpadi játékukban is visszaköszön. A Rómeó és Júlia-ban a családok közötti ellentét is erre épül ebben a feldolgozásban, hiszen az egyik család tagjai nagyothallók, míg a másiké siketek.

 

HALLÓ(K), ITT VAGYUNK! – programsorozat

2016. június 21. 20.00  – Vers a víz fölött

Siketek és nagyothallók versei, novellái (jelelt est)

 

2016. június 22. 20.30 – Családi nap jelelt, narrált előadás

EGEREK – Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című műve alapján a Békéscsabai Jókai Színház jelelt-narrált előadása.

A főbb szerepekben: Gábor Anita és Ragány Misa

 

2016. június 23. 20.00

William Shakespeare: Rómeó és Júlia

Állomások

Házigazda: Szenes János, a Szarvasi Hét főszerkesztője.

 

http://viziszinhaz.hu

http://sinosz.hu

http://jokaiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük