2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HANG-SZER-SZÁM – A Művészetek Palotája gyermekeknek szóló hangszerbemutató sorozata

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/35701"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hangszrsz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>2010 januárjától új sorozat várja a Müpában a 6-12 éveseket, amely arra vállalkozik, hogy a zenélés instrumentumait, a hangszereket mutassa be autentikus élőzenével. A sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál - az első félévben a magyar népi hangszerekre.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" /><br />    

hangszrsz.thumbnail2010 januárjától új sorozat várja a Müpában a 6-12 éveseket, amely arra vállalkozik, hogy a zenélés instrumentumait, a hangszereket mutassa be autentikus élőzenével. A sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál – az első félévben a magyar népi hangszerekre.

 

  spacer
    

hangszrsz.thumbnail2010 januárjától új sorozat várja a Müpában a 6-12 éveseket, amely arra vállalkozik, hogy a zenélés instrumentumait, a hangszereket mutassa be autentikus élőzenével. A sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál – az első félévben a magyar népi hangszerekre.

 

  spacer
    

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/kepek/2010/01/OTS_20100105_001.jpg

    Januártól áprilisig négy alkalommal találkozhatnak a gyerekek a magyar népi hagyományban használt zeneszerszámok egy-egy jellegzetes képviselőjével: a citerával, a tekerővel, a dudával és a cimbalommal. Az egyes hangszereket a téma legkiválóbb hazai szakértői mutatják be, akik zenésztársaikkal együtt nemcsak magukat az eszközöket, hanem egy-egy magyar tájegység a bemutatkozó hangszerhez kapcsolódó zenéjét is magukkal hozzák a Művészetek Palotája Üvegtermébe.
    Rácz Antal, akit nyugodtan nevezhetünk a magyar citerajáték stílusteremtő megújítójának, a citeramuzsika szépségeibe vezeti be a hallgatóságot, a Gereben zenekar közreműködésével. Havasréti Pál a tekerőlant, a népi tekerőmuzsika elismert szakértője, Lányi György a dudazene hazai népszerűsítéséért tett sokat a hangszer újszerű zenekari alkalmazása révén. Mindketten a népzenei és néptáncos hagyományokat ápoló Téka együttes tagjai. A második és harmadik találkozás alkalmával ők kalauzolják a közönséget, többek között olyan kiváló népi muzsikusok közreműködésével, mint a Magyar Tekerőlant Zenekar tagjai, vagy Gadányi Pál és Pál István, akik az eredeti népi dudazene utolsó élő képviselői a Kárpát-medencében. A negyedik koncerten a cimbalomzene hagyományos paraszti rétegeiben és a műzenei alkalmazásaiban egyaránt otthonosan mozgó, világszerte ismert cimbalomművész, Balogh Kálmán mutatja be hangszerét. És mivel a népi hangszeres muzsika elválaszthatatlan a tánctól, a játéktól, a hangszeres bemutatók végén a Hang-szer-szám közönsége táncra is perdülhet, Sándor Ildikó szakavatott vezetésével.

HANG-SZER-SZÁM – Magyar népi hangszerek
Szombat 11 óra, Üvegterem

Január 9. A citera
Rácz Antal és a Gereben zenekar

Február 13. A tekerőlant
Havasréti Pál és a Magyar Tekerőzenekar tagjai, valamint
Vaskó Zsolt – fúvósok, Juhász Erika – ének, Magyar József – dob

Március 13. A duda
Lányi György és zenekara

Április 24. A cimbalom
Balogh Kálmán és zenekara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.