Szeptember 15-én volt a  Limfóma Világnapja. Ezen a napon számos országban igyekeznek felhívni az emberek figyelmét erre a betegségre, amelyben hazánkban is évente több mint 1000 ember betegszik meg.

 

 

Szeptember 15-én volt a  Limfóma Világnapja. Ezen a napon számos országban igyekeznek felhívni az emberek figyelmét erre a betegségre, amelyben hazánkban is évente több mint 1000 ember betegszik meg.

 

 Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga karolta fel a kezdeményezést és az orvosszakma kiemelkedő szakértőit felkérve szervezte immár harmadik éve betegtájékoztató programot. A Limfóma Világnap háziasszonya Sarnyai Eszter, modell, aki gyógyult limfómás betegként segíti a Magyar Rákellenes Ligát a közvélemény tájékoztatásában. Gyógyult beteg Laky Zsuzsa is, aki könyvében meséli el nekünk történetét. Kilenc hosszú, embert próbáló hónapon át harcot vívott a rákkal, hogy aztán győztesen álljon elénk! A kötet erőt adhat az olvasónak, arra ösztönöz, hogy a legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni!

A kezdeményezés az Egyesült Államokból ered. 2004-ben a színész, Rob Lowe hívta életre azzal a céllal, hogy orvosok, nővérek, betegszervezetek, betegek és családtagjaik összefogásával szervezzenek közös tájékoztató kampányt a limfómáról, tüneteiről, élettani hatásairól. 2006-ban már 20 ország csatlakozott a nemzetközi eseményhez.

A 'rejtőzködő betegségnek' is nevezett limfóma még ma is azok közé a tumoros megbetegedések közé tartozik, amelyekről az emberek viszonylag keveset tudnak.

Mi a limfóma? Hány embert érint? Kiket érint? Mitől alakul ki? Hogyan lehet felismerni? Hogyan gyógyítható? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ egy sajtótájékoztató keretében az újságírók, a hazai betegklubok képviselői jelenlétében.Mivel a legfontosabb ennél a betegségnél is a korai felismerés, az idei év legfontosabb üzenete:

Vizsgálja meg a nyirokcsomóit!   (Know Your Nodes),

tehát az önmagunkra történő odafigyelést, szervezetünk, testünk jeleinek komolyan vételének fontosságát hangsúlyozza.

A limfóma az egyik  legeredményesebben gyógyitható, az elmúlt években gyorsan  fejlődő ellátású daganatos rendszerbetegség, melyben a korai felismerés, a helyes szakmai cselekvés,  a betegek tájékoztatása, és a civilszervezetek támogatása kiemelten fontos.

Bár a limfóma csak részben, kb. 70%-ban vehető észre a nyaki nyirokcsomók megnaggyobbodásából, de már ez is fontos előrelépés a tünetek felismerésében.A megnagyobbodott, de nem fájó nyirokcsomó, intő jel lehet a beteg számára. Ugyanakkor ha valaki testén nagyobb csomót tapint, nem kell mindjárt limfómára gondolnia, hiszen a különféle fertőzések következtében is sokkal gyakrabban duzzadnak meg a nyirokcsomók, mint limfóma miatt.  Ha a duzzanat nyilvánvaló és nyilvánvaló helyi ok nélkül nagyobb, két hét után is makacsul tartja magát, vagy növekszik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! 

A limfómában szenvedő betegek a legkorszerűbb kezelésekhez elsősorban az ország haematológiai centrumaiban juthatnak hozzá, ahová a háziorvos éppúgy beutalhatja őket, mint a belgyógyász, vagy az onkológus szakorvos. Az első lépést azonban a betegeknek többnyire magunknak kell megtenni.

Figyelmeztető tünetek:

1, makacsul fennálló a nyirokcsomó duzzanat,

2, tartós, esetleg visszatérő „megmagyarázhatatlan" láz,

3, erős éjszakai izzadás, melytől átázik a hálóruha és az ágynemű,

4, akaratlan és jelentős fogyást 

5, esetleg makacs bőrviszketés

A felsorolt tünetek más betegségben is előfordulhatnak, elkülönítésük és a diagnózis orvos feladata! A korai felismerés a gyorsabb gyógyulás lehetőségét nyújtja!

Az időben felismert betegség jól kezelhető. A megfelelő diagnózissal rendelkező betegek a hematológiai centrumokban már hazánkban is a leghatékonyabb kezelésben részesülnek.

A tünetmentes betegek egy részét nem kell kezelni, de kontrollálni igen. Másokat és más betegségeket kemoterápiával, immunterápiával, sugár kezeléssel, vagy őssejt átültetéssel gyógyítanak. A legújabb kezelési lehetőség, amely mérföldkövet jelentett a limfóma kezelésében és melyet hazánkban is alkalmaznak, az immunterápiának az a formája, mely a daganatos nyiroksejtek ellen kifejlesztett ellenanyaggal, a szervezet  károsítása nélkül csak a limfóma sejteket pusztítja el. Az utóbbi 4-5 évben ez a jól tolerálható immunterápia a standard kezelés részévé vált.

http://www.rakliga.hu/  

http://www.lymphoma.hu/  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük