2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három filmfesztiválon tavaszi díjeső a BKF filmeseinek

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79140"><img class="image image-_original" src="/files/images/bkf3%20(1).jpg" border="0" width="477" height="320" /></a></span>Kiemelkedő eredményeket elérve bátran kijelenthető, hogy sikert sikerre halmozva szerepeltek a Friss Hús Fesztiválon, a 8. BIG Filmfesztiválon és a Savaria Filmszemlén. <p> 

bkf3%20(1)Kiemelkedő eredményeket elérve bátran kijelenthető, hogy sikert sikerre halmozva szerepeltek a Friss Hús Fesztiválon, a 8. BIG Filmfesztiválon és a Savaria Filmszemlén.

 

bkf3%20(1)Kiemelkedő eredményeket elérve bátran kijelenthető, hogy sikert sikerre halmozva szerepeltek a Friss Hús Fesztiválon, a 8. BIG Filmfesztiválon és a Savaria Filmszemlén.

 

1. Friss Hús Fesztivál – Brauner Máté filmjét díjazta a Daazo

 

Március 30-án, vasárnap este hirdették ki a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjazottjait a Toldi moziban. A fesztivált szervező Daazo által felajánlott díjat, a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását, Brauner Máté, a BKF Mozgóképkultúra és médiaismeret szakos hallgatójának Előbb adtam című filmje kapta

„a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért".

 

A film operatőre Papp Máté, konzulense Gárdos Péter, segítő tanárai Asbót Kristóf, Rozgonyi Ádám és Szabó Gábor voltak. A film plakátját az Alkalmazott Művészeti Intézet Tervezőgrafika szakos hallgatója, Szabó Kristóf készítette.

 

A Friss Hús Fesztivált először 2013 tavaszán rendezték meg, mint az egyetlen olyan budapesti eseményt, amely a hazai rövidfilmes termést mutatja be, összegyűjtve a filmrajongókat és a filmszakma szereplőit. A 2014-től nemzetközi versenyszekcióval egészült ki a program: a változatos összeállításba olyan országokból érkeztek alkotások, mint Thaiföld, Kína, Spanyolország, USA, illetve Irán. A rendezvény hat magyar és négy nemzetközi kisfilmes blokkjára idén több mint kétezren voltak kíváncsiak, az esti vetítések kivétel nélkül teltházzal futottak. A magyar válogatásban Brauner filmje mellett a BKF-es alkotások közül Bendó Zsuzsanna Tízezer, Bocz Bálint Porta, Ferge Roland Berlinale-t is megjárt El című filmje, valamint Dell'Edera Dávid Altalena és Ottlik Anna Teadélután című animációja is sikerrel szerepelt.

 

2. Díjazott filmek a 8. BIG Filmfesztiválon

 

A BKF hallgatói szép sikert értek el az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 22-én megrendezett 8. BIG Filmfesztiválon is, amelynek célja, hogy évről évre színvonalas bemutatkozási lehetőséget biztosítson a független alkotók minél szélesebb körének. A versenybe került filmek vetítését követően az esti órákban adták át az elismeréseket, majd a zsűri külön is értékelte az alkotásokat.

A Sziget Fesztivál forgatási engedéllyel járó fődíját a BKF Mozgóképművész MA szakának másodéves hallgatója, Tisza Balázs Helló, kő kóla? című filmje nyerte.

 

BKF-es díjazottak:

1. helyezés: Helló, kő kóla? (rendező: Tisza Balázs, operatőr: Batka Máté)

http://www.youtube.com/watch?v=KIVbzZlISWc

2. helyezés: Hunter (rendező: Galkó Katalin, operatőr: Rénes Márton, vágó: Pauliczky Zsófia)

Legjobb operatőr: Chilton Flóra (Parafrázis)

http://www.indiegogo.com/projects/peter-greenaway-paraphrase

Elismerő oklevél operatőri munkájáért: Hejüsz Bettina (Deni)

 

A filmek készítését segítő vezetőtanárok: Bollók Csaba, Gárdonyi László, Gárdos Péter, Gózon Francisco, Miklós Mari, Nagy András, Rozgonyi Ádám, Salamon András, Szabó Gábor, Thernesz Vilmos.

 

3. Savaria Filmszemle

 

Kiemelkedő eredménnyekkel zárták a BKF Kameraman alapszakos és Mozgóképművész mesterszakos hallgatói a Szombathelyen megrendezett Savaria Filmszemlét. A fesztiválon két kategóriában összesen 106 film versengett az elismerésekért, melyeket a Savaria Filmszínházban adtak át szombat délután. A Bajnok Filmek Ligájába meghívott filmek a tavalyi évben már dobogóra állhattak valamelyik országos megmérettetésen, míg a függetlenek versenyében bárki szabadon indulhatott, így ide Magyarország 26 településéről, valamint Erdélyből, a Vajdaságból, Szlovéniából és a Felvidékről is érkeztek pályaművek.

 

A BKF Művészeti képzésein készült alkotások a következő rangos díjakat nyerték el a Savaria Filmszemlén:

 

Független filmesek versenye – Kisjátékfilm szekció:

1. helyezett: Parafrázis (rendező: Kemény Eszter, operatőr: Chilton Flóra, vágó: Tokár Dániel)

http://www.indiegogo.com/projects/peter-greenaway-paraphrase

2. helyezett: Őrangyal (rendező: Földváry András István, operatőr: Chilton Flóra, vágó: Kobra Ágota, Márton Dániel)

http://www.youtube.com/watch?v=5PayexBANB4

3. helyezett: Egy tál babnál kevesebb (rendező: Tóth Gergely, operatőr: Visontai Márton, vágó és vizuális effekt: Földváry András)

http://www.youtube.com/watch?v=4jK8EF3EuzU

 

Bajnok Filmek Ligája:

2. helyezett: Seduction (rendező, operatőr, vágó: Dimeth Balázs Ferenc)

http://www.youtube.com/watch?v=UqK5mQX-Ty8

 

A versenybe jutott a fentieken kívül a Deni (rendező, vágó: Szekeres Norbert, operatőr: Hejüsz Bettina), a Shadow City (rendező: Tóth Gergely), a Hero's Journey (rendező: Dimeth Balázs Ferenc), a Maca (rendező: Tóth Gergely), a Pap Hajnalka (rendező, vágó: Kobra Ágota, operatőr: Chilton Flóra, Hejüsz Bettina), és a Márton Dani költözik (rendező, vágó: Papp Hajnalka, operatőr: Tóth Levente) című film is.

 

A filmek létrehozásához segítséget nyújtó tanárok: Born Ádám, Gulyás Buda, Hargittai László, Kardos Sándor, Kepes András, Miklós Mari, Nagy András, Rozgonyi Ádám, Salamon András, Szabó Gábor, Szaladják István, Szalay Károly, Thernesz Vilmos.

Intézetvezető: M Tóth Éva

 

A filmes eseményt támogatta és azon képviseltette magát a NMHH Médiatanács, Magyar Média Mecenatúra programja, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia. A bajnok filmeket Szalai Györgyi, Dárday István és Olasz Ferenc filmrendező, továbbá Köbli Norbert és Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatója bírálták el.

A független kategóriában Erdélyi János, Halmy György filmrendező és Dömötör Tamás forgatókönyvíró-rendező véleményezte a versenyzőket.

A zsűri tagjai a minősítés során összességében is kiemelték a BKF-en folyó munka magas színvonalát és külön is gratuláltak az innen érkező alkotóknak. A pályaművek a Szombathelyi Televízió meghívására később valamennyien ismét lehetőséget kapnak a nézők előtti megmérettetésre.

 

 

http://bkf.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.