A megvalósított körfolyamatA megvalósított körfolyamat

A HP bejelentette, hogy az ágazatban elsőként olyan műszaki megoldást dolgozott ki, amely lehetővé teszi az újrafeldolgozott műanyagok beépítését a HP új, eredeti tintasugaras nyomtatópatronjaiba. Eddig már több mint 200 millió patron készült az új eljárással. A HP mintegy 2,26 ezer tonna újrafeldolgozott műanyagot használt fel tintasugaras nyomtatópatronjai gyártása során az elmúlt évben, és idén e mennyiség megkétszerezését tervezi.

 A megvalósított körfolyamatA megvalósított körfolyamat

A HP bejelentette, hogy az ágazatban elsőként olyan műszaki megoldást dolgozott ki, amely lehetővé teszi az újrafeldolgozott műanyagok beépítését a HP új, eredeti tintasugaras nyomtatópatronjaiba. Eddig már több mint 200 millió patron készült az új eljárással. A HP mintegy 2,26 ezer tonna újrafeldolgozott műanyagot használt fel tintasugaras nyomtatópatronjai gyártása során az elmúlt évben, és idén e mennyiség megkétszerezését tervezi.

Az innovatív eljárás lehetővé teszi a többféle forrásból érkező, eltérő minőségű újrafeldolgozott műanyagok kombinálását – az egyszerű palackoktól kezdve a HP fejlett tintasugaras nyomtatópatronjaiból származó anyagokig.

A terméktervezési körfolyamat lezárásán túl az újrafeldolgozott tartalom beépítése energiát takarít meg és csökkenti a szeméttelepre kerülő műanyaghulladék mennyiségét. Az új eljárás kísérleti szakaszától számítva a HP 200 nyerges vontató megtöltésére elegendő újrafeldolgozott műanyagot épített be tintapatronjaiba.(1)

„Azzal, hogy kifejlesztettük az újrafeldolgozott műanyagok tintapatronjainkban történő újrahasznosításának módszerét, csökkenteni tudjuk a HP-termékek környezetkárosító hatását" – mutatott rá Michael Hoffmann, a HP Képalkotási és nyomtatási divíziójának (HP IPG) alelnöke. „Ezt az eredményt komoly beruházással kiépített újrahasznosítási infrastruktúránknak köszönhetjük, és ez még csak az első lépés ambiciózus céljaink megvalósítása felé."

Az eljárás kidolgozása során a HP mérnökei, vegyészei és partnerei olyan módszert kerestek, amely biztosítja az újrafeldolgozott anyagok használatából eredő környezetvédelmi előnyöket, ugyanakkor garantálni tudja a HP-tól megszokott következetes termékminőséget és  megbízhatóságot.

A HP Planet Partners programjában begyűjtött tintasugaras nyomtatópatronokat több lépésben feldolgozzák, amelynek végén kétféle nyersanyag: műanyagok és fémek maradnak vissza. A HP a patronokból kinyert műanyagot műanyagpalackokból származó műgyantával és különféle kötőanyagokkal kombinálja, hogy a végtermék biztosan megfeleljen a magas szintű teljesítményelvárásoknak.

A HP tintapatronjaiban az összesen felhasznált műanyag 70-100 százaléka újrafeldolgozott anyag, és minden terméknél szigorú vizsgálatokkal ellenőrzik a megbízhatóságot. Szemben azokkal a cégekkel, amelyek egyszerűen felújítják a használt patronokat, a HP beolvasztja a feldolgozott műanyag komponenseket új, eredeti tintapatronjaiba.

A feldolgozott tartalom hasznosítása terén alkalmazott újszerű koncepció elismeréseként a műanyagipari szakembereket tömörítő Society of Plastics Engineers szakmai szervezet arra készül, hogy márciusi globális környezetvédelmi konferenciáján (Global Plastics Environmental Conference) legrangosabb környezetvédelmi díjával tünteti ki a HP-t.

„Az újrafeldolgozott műanyagok beillesztése a tintapatronok komoly követelményeket támasztó gyártási technológiájába példátlan műszaki újítás" – jelentette ki Larry Koester, a Society of Plastics Engineers Környezetvédelmi divíziójának kommunikációs alelnöke.

A fejlesztéstől kezdve a gyártáson át az újrahasznosításig, a HP az életciklus minden szakaszában törekszik a tintapatronok környezetbarát kezelésére. Az újrafeldolgozott műanyagok eredeti HP tintasugaras nyomtatópatronokba történő beépítése valójában a termékek életciklus-kezelési körfolyamatának bezárása.

Az újrafeldolgozott anyagok felhasználása a HP Design for Environment programjának legújabb fejlesztése. A program célja a HP tintapatronjai által kifejtett környezeti terhelés mérséklése az anyagválasztás, az egyszerűbb újrahasznosítás és a hatékonyabb csomagolási technikák segítségével.

A HP Planet Partners begyűjtési és újrahasznosítási programja több mint 45 országban, régióban és területen kínál kényelmes, ingyenes lehetőséget a tintapatronok és a festékkazetták visszaszállítására. A Planet Partners partnereken keresztül begyűjtött tintapatronokat soha nem töltik illetve értékesítik újra, vagy szállítják szeméttelepre.

www.hp.com/go/recycledplastic

A HP több évtizede törekszik a tevékenysége környezeti terhelését mérséklő, környezettudatos gyakorlat meghonosítására termékfejlesztési és operatív folyamataiban éppúgy, mint az ellátási láncban. Célja, hogy globális szinten is élen járjon az üvegház hatású gázkibocsátás és a hulladékanyag-kibocsátáscsökkentése, valamint a felelős újrahasznosítás terén. Erőfeszítései elismeréseképpen a HP is szerepelt a Fortune Magazine 2007 áprilisában összeállított tízes listáján („Tíz zöld óriás").

www.hp.com/environment  

magyarországi HP www.hp.hu/ujrahasznositas  

www.hp.hu/takeback

(1) 19 932 kilogramm névleges terhelés alapján számítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük