2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatalmas sikerrel kezdte meg utazását

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97338"><img class="image image-preview" src="/files/images/fösvény.preview.jpg" border="0" width="484" height="640" /></a></span>A fösvény! Útjára indult A színház házhoz megy misszió. December 12-én, szombat délelőtt megtartották Molière: A fösvény című darabjának első előadását a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Színitanház hallgatóival karöltve. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.</p> <p> 

A fösvény! Útjára indult A színház házhoz megy misszió. December 12-én, szombat délelőtt megtartották Molière: A fösvény című darabjának első előadását a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Színitanház hallgatóival karöltve. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.

 

A fösvény! Útjára indult A színház házhoz megy misszió. December 12-én, szombat délelőtt megtartották Molière: A fösvény című darabjának első előadását a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Színitanház hallgatóival karöltve. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.

 

Fontos törekvése a Békéscsabai Jókai Színháznak, hogy a középiskolás közönséggel megszerettesse ezt a művészeti ágat és trendi legyen színházba járni. Jönnek is szép számmal a fiatalok, de akik mégsem jutnak el a Jókai Színházba, azoknak jött létre a Színház házhoz megy elnevezésű misszió. Moliére klasszikus vígjátéka, a Fösvény kifejezetten azzal a céllal készül, hogy komplex előadásként, teljes díszlettel, jelmezben, kellékekkel, színpadtechnikai megoldásokkal az iskolákban varázsolja el a diák közönséget. A fösvényt – Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula Jászai-díjas színművésszel a címszerepben – 12 iskolába viszi el a társulat; cél, hogy a fiatalok megismerjék, megszeressék a színházat, előadásokra járjanak.

Ezért a színház házhoz ment.

 

A színészhallgatók már korán reggel kiérkeztek a helyszínre, hogy az iskola aulájában felállítsák a mobil díszletet és a Molière kiállítás anyagát, mely a commedia dell'arte és a farce (középkori tréfás színpadi játék, bohózat) jellemző karaktereit, a molière-i színház alapelemeit mutatja be. Csodálatos barokkos jelmezeket és kellékeket láthattak a bravúrosan játszó színészeken az iskola diákjai és tanárai. Szem nem maradt szárazon a nevetéstől a rendkívül mulatságos előadás közben és után.

 

A fösvényt (Harpagon) a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja, a fiát Vadász Gábor (Cléante), a lányát Komlósi Katalin (Eliz), Fecske szerepében Szabó Lajos látható, aki a legviccesebb figurák egyike, csakúgy mint Jakabként Csomós Lajos. Nagy Róbert (Valér, a „számtartó úr"), Kovács Edit (Fruzsina, a házasságszerző) és Mészáros Mihály (Anzelm, az elveszett rokon) is kiváló alakítást nyújtott. A teátrum művészei mellett a Színitanház növendékei játsszák a kisebb szerepeket, illetve segítik minden mozzanatát az előadásnak.

 

Merő Béla rendező az előadással kapcsolatban elmondta:

„Az a cél, hogy a nézőtérről ma nagyon hiányzó fiatal korosztályt meg tudjuk szólítani, be tudjuk vonzani a színházba. Ehhez igazi színházi élményt kell teremtenünk az iskolák tornatermeiben, auláiban".

 

Nagyszénáson ez tökéletesen sikerült; a visszajelzés azt mutatta, a fiatalok szomjazzák a színházat, élvezik a szereplők szerencsétlenségeit alakító művészek játékát.

Az új kezdeményezést az évad elején hirdette meg a Jókai Színház, már tizenkét iskola jelentkezett Békés megyéből a programra.

 

https://www.youtube.com/watch?v=n6CEou0KB5s&feature=youtu.be

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.