„Anya, gyereknap van?" – kérdezte őszinte csodálkozással egy kislány a Szamárfül Családi Fesztiválon. Nem is csoda: gyermekzsivaj, vidám zeneszó, hatalmas forgatag, sok játék és kacagás töltötte meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet az augusztus 19-21. között zajló eseményen, melyre több mint 16 ezer látogató érkezett.

 

„Anya, gyereknap van?" – kérdezte őszinte csodálkozással egy kislány a Szamárfül Családi Fesztiválon. Nem is csoda: gyermekzsivaj, vidám zeneszó, hatalmas forgatag, sok játék és kacagás töltötte meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet az augusztus 19-21. között zajló eseményen, melyre több mint 16 ezer látogató érkezett.

 

Egyre népszerűbb a most ötödik alkalommal megrendezett Szamárfül Fesztivál, amit az is bizonyít, hogy érkeztek látogatók az egész országból, sőt, Németországból, Angliából és Hollandiából is – mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

„A magas látogatószám azt mutatja, hogy jó döntés volt felépíteni Pécs legnagyobb csúszdáját, hiszen rengeteg gyermeket vonzott az új játék." A közel 6 méteres építmény egy bevehető vár, melynek magasabb tornyáról egy kb. 8 méter hosszú spirálcsúszda, az alacsonyabbról pedig egy nyitott csúszda várja a gyerekeket a fesztivál után is a Zsolnay Negyedben.

A csúszda a Bóbita Bábszínházhoz közeli játszótér mellett kapott helyet. 3-12 év közötti gyermekek számára épült, színében harmonizál a Zsolnay Negyed környező épületeivel, mintáján pedig a Zsolnay Örökségkezelő NKft. arculati elemi köszönnek vissza. A játék a Szamárfül Fesztivál után is állandó jelleggel várja a gyerekeket.

 

Az ingyenes nyárbúcsúztató esemény a régió legnagyobb gyermekfesztiválja, s immár védjegyévé vált, hogy a gyerekek boldogan viselik a belépésnél kapott papír szamárfüleket. Sokan fényképen is megörökítették a leghelyesebb Csacsikat a Szamárfül Fesztivál Facebook oldalán, a ZsÖK NKft. és a Pécsimami Egyesület felhívására. Óriási sikerrel zajlott a három nap alatt megrendezett közel 100 program, melyek a Zsolnay Negyed lenyűgöző, műemléki környezetében, több mint 20 helyszínen zajlottak. A szervezők remélik, hogy a színvonalas programokon résztvevő gyermekek felnőve aktív fogyasztói lesznek a minőségi kultúrának.

 

Az egyik legjobb hangulatú családi fesztivál, sok ilyen kéne még az országba! – mondta a több ezer néző előtt éneklő Alma zenekar. Ugyancsak telt ház volt Halász Judit koncertjén, és mivel a fesztiválon minden a kreativitásról szólt, a Besh o droM zenekar interaktív mesejátékot is tartott. Több nemzetközi produkció szerepelt a Szamárfül Fesztivál programjában: gyerekek és felnőttek együtt próbálták megfejteni a katalán szobrász, Guixot Mester játékait és hatalmas hangulatot varázsolt az olasz Calabballa ütőhangszeres csapat is. A Rutkai Bori Banda előadásán kiderült, hogy kik azok a Pizsamátorok, Molnár Jacquline illusztrátor workshopján pedig a művésznő kiállításához kapcsolódó foglalkozásán vehettek részt a gyerekek. Népszerűek voltak továbbá a színházi előadások és a kézműves foglalkozások is, ahonnan sok szép emléket vihettek haza a látogatók, hogy jövőre se felejtsék el: szamárság lenne otthon maradni!

 

www.szamarfulfesztival.hu

www.facebook.com/szamarfulfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük