2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatalmas tömeg és elképesztő siker

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/113934"><img class="image image-preview" src="/files/images/Zsfény_0.preview.jpg" border="0" width="466" height="310" /></a></span>Mindent beragyogott a Zsolnay Fényfesztivál. Magyarország első fényfesztiválja újra hatalmas sikert aratott, a visszafogott becslések szerint is legalább 60.000 látogató vett részt Pécsett a Zsolnay Fényfesztiválon június 30. és július 2. között. <p> 

zsfény 0.previewMindent beragyogott a Zsolnay Fényfesztivál. Magyarország első fényfesztiválja újra hatalmas sikert aratott, a visszafogott becslések szerint is legalább 60.000 látogató vett részt Pécsett a Zsolnay Fényfesztiválon június 30. és július 2. között.

 

zsfény 0.previewMindent beragyogott a Zsolnay Fényfesztivál. Magyarország első fényfesztiválja újra hatalmas sikert aratott, a visszafogott becslések szerint is legalább 60.000 látogató vett részt Pécsett a Zsolnay Fényfesztiválon június 30. és július 2. között.

 

Ennyi embert még soha életemben nem láttam a városban – hangzott el a közönség soraiból, és valóban: a Zsolnay Fényfesztivál két év alatt Pécs legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát.

 

A Széchenyi tér felett 30 méter magasan repülő légtornászok, 26 helyszínen zajló lenyűgöző fényalkotások, szabadtéri koncertek és újcirkuszi előadások szórakoztatták a látogatókat. A Fénybütyköldében 1200 látogató készített magának fénylő ékszereket és kiegészítőket, így maguk is aktív résztevőivé váltak a fesztiválnak. A Sienta la Cabeza társulata saját bevallása szerint még soha nem dolgozott esőben, ám a pécsi fesztivál annyira lenyűgözte őket, hogy észre sem vették a pénteki szemerkélő esőt és rengeteg jelentkezőnek készítettek extrém, fénylő hajkölteményt, ami a fesztivál egyik legnépszerűbb eleme volt.

 

Egyedit akartunk alkotni, amihez hasonlót sehol az országban nem láthat a közönség.

A látogatók lelkesedése visszaigazolta, hogy ez sikerült. Ráadásul a színes programok mellett a nemzetközi fényszakma krémje Pécsre látogatott és a legelismertebb fényművészek méltatták a magas színvonalú szakmai munkát – számolt be Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

 

Szombaton kihirdették a Zsolnay Light Art 3D mapping verseny győztesét is.

A nemzetközi fényfestő verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója volt, amely során a döntőbe jutott kilenc fényfestő mutatta be a Székesegyház homlokzatára komponált művét, valamint levetítették a fesztivál szakmai partnere, a Kiégő Izzók csapatának legújabb alkotását is.

 

A zsűri döntése nyomán:

– az első díját a spanyol Ricardo Cancado nyerte el Sacred Geometry című munkájával,

– másodikként végzett az olasz Alessio Cassaro Luminarium című műve,

– harmadik lett az EPER Creative Studio képviseletében Varga Zoltán Zuhanás című műve.

A közönségdíjat az olasz Hermes Hangialardo Liquidshades című alkotása nyerte el.

 

www.fenyfesztival.hu

www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/videos/435136310205623

https://www.facebook.com/pg/zsolnayfenyfesztival/videos/?ref=page_internal

https://www.youtube.com/channel/UCNSHN1myejoHLCZbhcZKhBg

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.