2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HATODIK ALKALOMMAL ADNAK HANGOT A TÉRNEK

5 perc olvasás

2018. június 9-én ismét énekhanggal telnek meg a józsefvárosi Palotanegyed különböző helyszínei a 6. Kórusok Éjszakáján. Budapest nyolcadik kerületét egyetlen estére hazai és külföldi amatőr kórusok töltik meg. A 41 együttes 76 koncerttel 10 különböző helyszínen szórakoztatja a közönséget.

 

Néhány óra alatt intenzív zenei élményben lehet része bárkinek, aki ellátogat a 6. Kórusok Éjszakájára. Akár egyetlen helyszínt is kiválaszthatnak a látogatók, de élvezhetik a produkciókat úgy is, ha csupán belehallgatnak egy-egy kórus előadásába, majd egyik helyről vándorolnak tovább a másikra az este folyamán.

A hagyományokhoz híven a Kórusok Éjszakája programja június 9-én, szombat délután 16 órakor az Éneklő utcával veszi kezdetét. A Kálvin tértől a Pollack Mihály térig sétálva bárki belehallgathat a szabad ég alatt felcsendülő zenei ízelítőkbe. A hazai és külföldi változatos stílusú formációk – a régi, klasszikus, gyerek, kortárs, könnyű és folk műfajban – egymásnak adják át a stafétabotot.

A Kórusok Éjszakáján megnyílnak a józsefvárosi kapuk és udvarok, ahogyan a ritkán látott belső kertek is. Az idei évben újabb helyszínnel bővül a paletta – a Lumen Kávézó udvarát is énekhangok töltik be ezen az estén. A korábbi színhelyek közül a látogatók idén is megcsodálhatják a Magyar Nemzeti Múzeum monumentális belső udvarát, a varázslatos hangulatú, Ötpacsirta utcai Építész udvart, az erre az estére megnyíló Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének vadregényes kertjét és a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkarának belső udvarát. A szervezők, gondolva az esetleges nyári záporokra, esőhelyszínekkel is készülnek.

A résztvevő együttesek között idén is találunk külföldi énekegyütteseket. A Kórusok Éjszakáján fellép a csehországi Mille Domi és az írországi The Lalala Choir is, valamint a pekingi Konzervatórium diákjai is hallhatók lesznek. Az este során itt lesz a régizenével gyönyörködtető Gemma Énekegyüttes, sokak kedvence, a Csicsergők gyermekkar, a népzenével foglalkozó Virágzó Énekegyüttes és a habkönnyű H.A.B. Ezen kívül több tucat meglepetés flashmobbal, vagyis minikoncerttel várják az érdeklődőket a szervezők.

 

A hattagú Csíkszerda-kóruscsalád (a Csíkhétfő, a Csíkszerda Gyerekkar, a Csíkkamarák, a Csíkszerda és a Csíkcsütörtök) jellegzetes mintájú öltözékben fellépő tagjai is felvillantanak részleteket idei projektjeikből. A kórusok művészeti vezetője Tóth Árpád, a nemzetközileg elismert karnagy és zenepedagógus, aki többek között a 2018-as záródal komponistája.

 

Az esemény záróakkordjaként 23:30-kor a Pollack Mihály téren felcsendül az erre az alkalomra megzenésített, 2018-es év záródala a fellépő kórusok és a közönség előadásában. A dal megtalálható a Kórusok Éjszakája honlapján, ahol elővételben már jegyek is kaphatók.

 

A Kórusok Éjszakájának fő célja, hogy népszerűsítse a közösségi kóruskultúrát és láthatóvá tegye, a közös éneklés örömöt ad és összeköt bennünket. A kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit a közös éneklés szeretete köti össze. A Kórusok Éjszakája a közösségi önszerveződés egyik remek példája, hiszen a fesztivál hatodik éve kizárólag önkéntesek segítségével jön létre.

Minikoncertekkel vár a Palotanegyed a Kórusok Éjszakáján. A Kórusok Éjszakája egy egyedülálló, hamisítatlan budapesti  civil kezdeményezés. A 2018. június 9-i kulturális rendezvény során egy egész városrészt mozgat meg a főszervező Csíkszerda Egyesület. A mára már hagyománnyá lett Kórusok Éjszakájának előkészítésén és lebonyolításán 240 önkéntes dolgozik önként és dalolva, mely még inkább egyedülállóvá teszi ezt a kezdeményezést. 

 

A fesztivál rövid, 20 perces minikoncertekkel várja az érdeklődőket.

Így teszi lehetővé számukra, hogy minél több műfajba és stílusba belekóstolhassanak egyetlen este alatt. Összesen 54 hazai és külföldi kórus előadásával találkozhatnak a látogatók június 9-én. A józsefvárosi Palotanegyed külső és belső terei kiválóan alkalmasak arra, hogy énekhanggal teljenek meg ezen a kora nyári estén, hiszen nem csupán remek hangzást adnak a színpadi kórusoknak, hanem a meglepetésszerűen felbukkanó flashmobok számára is különleges helyszínt biztosítanak. A nyolcadik kerület utcáin sétálva vagy éppen egy–egy teraszon megpihenve bárki szem- és fültanúja lehet egy egészen elképesztő kóruscunaminak.

 

A Kórusok Éjszakája szabadtéri rendvényként jellegéből adódóan is egészen rendkívüli hangulatot áraszt.  A buja kertek, a lakóházak udvarai vagy éppen a zárt, múzeumi belső terek egytől egyig csodás hangzással rendelkeznek, ahol páratlan akusztikával szólalnak meg a fellépő kórusok. A 6. Kórusok Éjszakáján felhangzanak klasszikus darabok épp úgy, ahogyan a modern jazz és a populárisabb darabok is képviseltetik magukat.

 

Június 9-én délután négy órától egészen este tizenegyig bárki bátran megmártózhat a Palotanegyed utcáin és terein hömpölygő hanghullámokban. Gyerekkarok, népzenei előadók, klasszikusok, régi-zene feldolgozások, kortárs, modern vagy éppen popzenei csapatok töltik meg énekhanggal ezt a csodálatos városrészt, majd az este zárásaként tizenegy órakor a fellépő kórusok közel 1000 énekese a közönséggel együtt fakad dalra a Pollack Mihály téren, hogy együtt adjanak Hangot a térnek! 

 

1 este, 2 éneklő utca, 10 helyszín, 53 kórus, 75 koncert és flashmob és 1000 énekes.

 

2018. június 9. 16:00-23:00

Kórusok Éjszakája

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=4hAUk8SQwFE

Web: www.korusokejszakaja.hu

Facebook: www.facebook.com/KorusokEjszakaja

Instagram: www.instagram.com/korusok.ejszakaja

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.