2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HATVANBAN MÁR VAN, MOHÁCSON IS LESZ

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42815"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Hatvan%20tere.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szent Ferenc tér - Hatvanban" title="Szent Ferenc tér - Hatvanban" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Szent Ferenc tér - Hatvanban</strong></span></span>  <p>Szent Ferenc teret avatott Hatvanban 2010. augusztus 20-án <em>Érsek Zsolt</em> polgármester és <em>Magyar Gergely</em> ferences tartományfőnök.

szent ferenc tér - hatvanbanSzent Ferenc tér – Hatvanban 

Szent Ferenc teret avatott Hatvanban 2010. augusztus 20-án Érsek Zsolt polgármester és Magyar Gergely ferences tartományfőnök.

szent ferenc tér - hatvanbanSzent Ferenc tér – Hatvanban 

Szent Ferenc teret avatott Hatvanban 2010. augusztus 20-án Érsek Zsolt polgármester és Magyar Gergely ferences tartományfőnök. Hamarosan Mohácson is közterületet neveznek el a nagy rendalapítóról – tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot Szekó József mohácsi polgármester. Mindkét településen áldásos tevékenységet végezett a rend, míg erőszakkal el nem távolították a szerzeteseket 1950-ben. A helybeliek fontosnak tartják emlékük ápolását.

A hatvani ünnepségen Magyar Gergely ferences tartományfőnök ünnepi beszédében többek között a következőket mondta:

Egy alkalommal Szent Ferenc és társa, Masszeó útkereszteződéshez értek. Nem tudták eldönteni, hogy merre menjenek tovább. Ferenc felszólította Masszeót, hogy pörögjön maga körül, mint egy kisgyerek, s csak akkor álljon meg, amikor ő szól. Ferenc szavára a testvér épp Siena irányában állt meg. Masszeó az utat végigduzzogta a megaláztatás miatt. Csak akkor békült meg a lelke, amikor látta, hogy Sienaban Ferenc egyetlen beszédével kibékítette a város békétlenkedőit. Ahol utak találkoznak, ott az úton lévő embernek döntenie kell.

A téren, ahol állunk, sok minden történt. Ha csak 1950 eseményeire gondolunk, nevezhetnénk e teret Péter Gábor térnek is, aki az ÁVO élén saját maga irányította a hatvani polgárok és az itt működő ferencesek elhurcolását. Nevezhetnénk akár Hortobágy, vagy Recsk térnek is, hiszen innen oda jutottak sokan. Vagy egészen szép lenne, ha Kriszten Rafael atyáról, Veres Géza, Tarcza Aurél, vagy Zsiga Kerubin atyáról neveznénk el, akiket innen hurcoltak el.

Miért legyen mégis e tér neve Szent Ferenc? Ő nem gyilkos és nem is áldozat. De ő az istenkeresés zsenije, aki az úton mindig tudott döntést hozni. És mindig Isten törvényeit választotta. Miközben az utat keressük, Istent faggatjuk. De ez mind hozzá tartozik az igazak útjának kereséséhez. És ez az út akár Recsk, akár a Hortobágy, akár az Andrássy út felé vezet, lehet Isten útja, ha békét teremt belül és kívül, ahogy Masszeóban és a sienai emberekben is béke lett.

Együtt örülök Hatvan város polgáraival, akik úgy döntöttek, hogy Szent Ferencről nevezik el ezt a teret. Ezzel nemcsak emléket állítanak a régi igazaknak, hősöknek és áldozatoknak, de kérik is Szent Ferencet, hogy a mai útvesztőkben is tanítsa őket egyszerűségre, tisztaságra, becsületre. Ezt tanították azok a ferencesek is, akik majd húsz éven át itt szolgáltak, de ők is Ferenctől kapták az útmutatást.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.