A sikkasztó tárgyalása már évek óta húzódott. Volt ügyvédváltás, a hiányzó összegre vonatkozó ellentmondó szakértői vélemények, nyugdíjba ment bíró, elfogultság bejelentése, orvosi igazolás, nyári szünet és hasonlók.

 

A sikkasztó tárgyalása már évek óta húzódott. Volt ügyvédváltás, a hiányzó összegre vonatkozó ellentmondó szakértői vélemények, nyugdíjba ment bíró, elfogultság bejelentése, orvosi igazolás, nyári szünet és hasonlók.

 

   A sikkasztó kényelmesen elhelyezkedett hintaszékében, négyszobás, modern olasz bútorokkal puritánul berendezett lakásában. Zenét hallgatott, kedvencét, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét. Aztán gondolt egyet: szeretném már látni haverjaimat,  összeütök egy vacsorát ma estére.

 

   A sikkasztó telefonálni kezdett. Halló Bütyök! Ráérsz ma este? Bulizunk egy jót, úgy mint a múltkor. Még jársz a Cicával? Már három hónapja? Tudom, tudom, hűséges típus vagy. Szóval gyertek át ma este Cicával vacsorára. Szólj a Kopasznak is. És hozza el Cica a két barátnőjét akik a múltkor is itt voltak. Oké, akkor hétre.

 

   A sikkasztó folytatta a telefonálást. Dáriusz Étterem? Kérek ma este hét órára hat adag csirkecombot tárkonyos, tejfölös gombával, három borsos királyrákot avokádó pürével. Előételnek tatár bélszint, Beluga kaviárt. Tortát? Azt nem, mindenki fogyózik. Ital? Hát, két üveg vodka, három üveg pezsgő. Dom Perignon, természetesen. Akkor hét órára.

 

   Háromnegyed hétkor megcsörrent a sikkasztó telefonja. Uram, itt a Dáriusz ételfutárja beszél. Meghoztam a rendelést. Csatornaépítés miatt lezárták az utcát. Nem szeretném itt hagyni az autómat a rengeteg étellel. Legyen szíves jöjjön ki, harminc méterre a lakásától állok.

 

   Nem jöhetek. Kérem, oldja meg valahogy. Nem hagyhatom el a lakásomat. Hogy miért? Házi őrizetben vagyok.

 

   A harmadik üveg pezsgő kibontásakor a sikkasztó elkeseredett. Nem is hiszitek, milyen megalázó ez a szitu. Rab vagyok a saját lakásomban.

 

   Ne búsulj pajtás, vigasztalta Bütyök, beszéltem az ügyvédeddel. Úgy áll a helyzet, hogy bizonyítottság hiányában akár fel is menthetnek. És még egy év, tette hozzá, talán elévül az egész ügy. Erre igyunk!

 Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük