Vészesen fogy a szabad sírhelyek száma Sanghajban, ahol a nem hagyományos, helytakarékos módszereket pénzzel támogatja a helyi vezetés.

Vészesen fogy a szabad sírhelyek száma Sanghajban, ahol a nem hagyományos, helytakarékos módszereket pénzzel támogatja a helyi vezetés.

    A városi temetkezési vállalat adatai szerint a rendelkezésre álló 467-ből 340 hektár temetkezési területet már felhasználtak, a helyek pedig olyan gyorsan fogynak, hogy a következő 10 évben a kelet-kínai metropolisz temetői teljesen megtelhetnek. A problémára már évekkel ezelőtt felhívták a városvezetés figyelmét, amely pénzzel gyámolítja a helytakarékos temetési módszereket.
    A helyi kormányzat mintegy 10 éve támogatja például a vízi temetést, ami elhantolás helyett a hamvak óceánba szórását jelenti. A központi támogatás mértéke jelenleg kétezer jüan (mintegy 70 ezer forintnyi összeg), de az idős, gyermektelen, illetve a költségeket megfizetni nem tudó érintetteknek térítés nélkül ajánlja fel ezt a szolgáltatást. A vízi temetések száma évente mintegy 10 százalékkal nő, ám továbbra is csupán pár ezren, az összes érintett család két százaléka választja az új formát.
    A hamvak elhantolása helyett a vezetés támogatja azok befalazását is, ami a leginkább helytakarékosnak számító megoldás. A kínaiak többsége ugyanakkor ragaszkodik a hagyományos szertartáshoz, és azt szeretné, ha elődei temetőben nyugodnának.
    Ezt a szemléletet tiszteletben tartva vezettek be a városban tavaly ősszel egy új szolgáltatást, amelynek során a hamvak nagy részét az óceánba szórják, maradék részét viszont eltemetik. Ugyancsak újításnak számít a "zöld temetés", azaz a biológiailag lebomló koporsó használata, melyet virágágyások vagy fák alá ásnak el. Utóbbi mindössze 400 jüanba kerül, ám ennek ellenére is kevesen választják.
    A helytakarékos temetést sokan szegényesnek és igénytelennek tartják, ezen a felfogáson az ötlet népszerűsítésével lehetne változtatni – vélik a temetkezési vállalat munkatársai.

Szerencsi Ágnes

ksza \ krp

MTI 2012. március 17., szombat 13:21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük