2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hiller István miniszteri köszöntõje a ballagó diákoknak

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1268"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ballagás.thumbnail.gif" border="0" alt="ballagás" title="ballagás" width="100" height="67" /></a></span>Hiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  - érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:</p><p>

ballagásHiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  – érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:

ballagásHiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  – érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:

 

Kedves ballagó diákok!

Emlékszem, amikor én érettségiztem, az egyik tanárunk azt mondta nekünk: ?Jól jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Soha az életben nem lesztek többé olyan okosak, olyan szépek és olyan fiatalok, így egyszerre, mint most." Akkor ez a tanács furcsának tûnt. Ma már tudom, hogy igaz volt. Ezért most én kötöm a lelketekre: jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Több mint 125 ezren vagytok, az ország minden pontján. Ma, holnap még virág van a kezetekben és búcsúztok az iskolátoktól Hétfõn aztán – van aki már ma is – tollat ragadtok és átestek életetek eddigi talán legnagyobb megmérettetésén. Az érettségi vizsgán.

Az idei érettségit középszinten összesen 189, emelt szinten 101 vizsgatárgyból rendezzük meg. A szóbelikkel együtt két kemény hónap áll elõttetek. Azt pedig, hogy hogyan tovább, talán már mindannyian kitaláltátok. Közületek több mint nyolcvanezren egyetemen, fõiskolán folytatjátok, tizenkétezren pedig a felsõfokú szakképzésben. Van, aki már most dolgozni szeretne – akár itthon, akár külföldön, hiszen már megteheti – mások a munkába és a tanulásba párhuzamosan vágnak bele. Bármit is választottatok, az biztos, hogy ez volt életetek elsõ igazán felnõtt döntése. Oktatási miniszterként én egyvalamiért garanciát vállalok: aki õsszel belép a magyar felsõoktatásba, az már egy minõségi, sok tekintetben európai szintû szolgáltatási rendszerbe ?csatlakozik be." A jelenleg is zajló felsõoktatási reform minden tollvonása ezt célozza. Egy rugalmas, nyitott felsõoktatásért dolgozunk, amely az eddiginél sokkal jobban tükrözi a teljesítményeteket, a befektetett energiátokat, és igazságosabban támogatja a rászorulókat is. Olyan egyetemeket, fõiskolákat akarunk, amelyek egyszerre képviselik a színvonalat és a rugalmasságot – a Bolognai rendszerû képzés már most is errõl szól – és nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. Hiszen egy magyar diploma ma már egyúttal európai diploma is, amely a világ számos munkaerõpiacára belépõjegyet jelent. És mindemellett egy olyan nyitott, átlátható és átjárható hazai munkaerõpiacot akarunk, amelyben egyaránt megtalálja a helyét a diplomás szakember, a jó szakmunkás vagy a frissen érettségizett, dolgozni akaró fiatal is. 

Ami rajtunk, döntéshozókon, tanárokon, szülõkön múlik, megtesszük. Nektek már ?csak" az a dolgotok, hogy éljetek a döntés jogával és felelõsségével. Ezentúl már mindig, hiszen felnõttek vagytok. Tájékozódjatok alaposan, és aztán induljatok el azon az úton, amely nektek a legjobb. Nemrég hallottam egy ismeretlen eredetû mondást: ?Mindenkor légy kész feláldozni azt, ami vagy, azért, ami válhat belõled." Én most ezzel a jótanáccsal indítalak útnak Benneteket. Egyúttal kívánok Nektek sikeres érettségi vizsgákat, jó döntéseket és tartalmas életet!

hiller istván oktatási és kultúrális miniszterDr. Hiller István

Oktatási és kulturális miniszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.