2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hiller István miniszteri köszöntõje a ballagó diákoknak

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1268"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ballagás.thumbnail.gif" border="0" alt="ballagás" title="ballagás" width="100" height="67" /></a></span>Hiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  - érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:</p><p>

ballagásHiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  – érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:

ballagásHiller István az oktatási és kultúrális tárca minisztere az országosan megkezdõdött érettségi viszgák és ballagások alkalmából üzenetben köszönette a most iskolájukat befejezõ  – érettségizõ diákokat elhagyó középfokú iskolai diákokat. Köszöntõjét az alábbiakban közöljük:

 

Kedves ballagó diákok!

Emlékszem, amikor én érettségiztem, az egyik tanárunk azt mondta nekünk: ?Jól jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Soha az életben nem lesztek többé olyan okosak, olyan szépek és olyan fiatalok, így egyszerre, mint most." Akkor ez a tanács furcsának tûnt. Ma már tudom, hogy igaz volt. Ezért most én kötöm a lelketekre: jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Több mint 125 ezren vagytok, az ország minden pontján. Ma, holnap még virág van a kezetekben és búcsúztok az iskolátoktól Hétfõn aztán – van aki már ma is – tollat ragadtok és átestek életetek eddigi talán legnagyobb megmérettetésén. Az érettségi vizsgán.

Az idei érettségit középszinten összesen 189, emelt szinten 101 vizsgatárgyból rendezzük meg. A szóbelikkel együtt két kemény hónap áll elõttetek. Azt pedig, hogy hogyan tovább, talán már mindannyian kitaláltátok. Közületek több mint nyolcvanezren egyetemen, fõiskolán folytatjátok, tizenkétezren pedig a felsõfokú szakképzésben. Van, aki már most dolgozni szeretne – akár itthon, akár külföldön, hiszen már megteheti – mások a munkába és a tanulásba párhuzamosan vágnak bele. Bármit is választottatok, az biztos, hogy ez volt életetek elsõ igazán felnõtt döntése. Oktatási miniszterként én egyvalamiért garanciát vállalok: aki õsszel belép a magyar felsõoktatásba, az már egy minõségi, sok tekintetben európai szintû szolgáltatási rendszerbe ?csatlakozik be." A jelenleg is zajló felsõoktatási reform minden tollvonása ezt célozza. Egy rugalmas, nyitott felsõoktatásért dolgozunk, amely az eddiginél sokkal jobban tükrözi a teljesítményeteket, a befektetett energiátokat, és igazságosabban támogatja a rászorulókat is. Olyan egyetemeket, fõiskolákat akarunk, amelyek egyszerre képviselik a színvonalat és a rugalmasságot – a Bolognai rendszerû képzés már most is errõl szól – és nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. Hiszen egy magyar diploma ma már egyúttal európai diploma is, amely a világ számos munkaerõpiacára belépõjegyet jelent. És mindemellett egy olyan nyitott, átlátható és átjárható hazai munkaerõpiacot akarunk, amelyben egyaránt megtalálja a helyét a diplomás szakember, a jó szakmunkás vagy a frissen érettségizett, dolgozni akaró fiatal is. 

Ami rajtunk, döntéshozókon, tanárokon, szülõkön múlik, megtesszük. Nektek már ?csak" az a dolgotok, hogy éljetek a döntés jogával és felelõsségével. Ezentúl már mindig, hiszen felnõttek vagytok. Tájékozódjatok alaposan, és aztán induljatok el azon az úton, amely nektek a legjobb. Nemrég hallottam egy ismeretlen eredetû mondást: ?Mindenkor légy kész feláldozni azt, ami vagy, azért, ami válhat belõled." Én most ezzel a jótanáccsal indítalak útnak Benneteket. Egyúttal kívánok Nektek sikeres érettségi vizsgákat, jó döntéseket és tartalmas életet!

hiller istván oktatási és kultúrális miniszterDr. Hiller István

Oktatási és kulturális miniszter

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.