Ismert magyar előadók, köztük Tóth Gabi, Nagy Feró és a Beatrice, D. Tóth András, a Ladánybene 27 vagy a Belmondo példáját is követhetik azok a gyerekek, akik részt vesznek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legújabb kampányában.

 

Ismert magyar előadók, köztük Tóth Gabi, Nagy Feró és a Beatrice, D. Tóth András, a Ladánybene 27 vagy a Belmondo példáját is követhetik azok a gyerekek, akik részt vesznek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legújabb kampányában.

 

Az IKSZ iskolai oktatóprogramjához kapcsolódóan környezetvédelmi videó pályázatot hirdet „Lapíts és Szakíts" címmel általános- és középiskolás gyerekek részére, melynek célja annak bemutatása, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. Kevesen tudják, hogy a szelektív gyűjtés előtt laposra kell taposni a dobozokat. Ezt a momentumot, vagyis a „LAPÍTÁST" ragadja meg a mostani kezdeményezés. A pályázatban résztvevő fiataloknak ugyanis egy rövid, de kreatív és látványos videóban kell bemutatniuk azt, hogy ők hogyan lapítják és gyűjtik szelektíven a dobozokat. Az akció végén, a hírességek és a gyerekek által beküldött felvételekből az IKSZ egy zenei klipet állít össze, amelyben a doboz lapítások hangja, vagyis a pukkanások adják majd a ritmust.

A pályázati felhívás több, mint 1000 iskolába, azaz kb. 250.000 diák számára jut el.

A hírességek videói, amelyeket a gyerekek ösztönzése céljából készítettek, az IKSZ közösségi oldalain érhetők el (www.facebook.com/italoskarton).

 

Lapíts, videózz, küldd be: szelektálj!

Magyarországon minden városban van lehetőség az italos kartonok szelektív gyűjtésére azonban városonként eltérő az, hogy melyik gyűjtő edénybe kell dobni. Egy valami azonban mindenhol egységes: mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk a tejes vagy gyümölcsleves dobozokat, laposra kell taposni őket annak érdekében, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el. Az IKSZ legújabb környezetvédelmi kampányának részeként arra kéri a fiatalokat, hogy örökítsék meg akár telefonjukkal, egy rövid, 10-15 másodperces videóban, ahogyan saját kreatív vagy vicces ötletük alapján italos kartont lapítanak és kidobják azokat a szelektív hulladékgyűjtőbe, majd a felvételt küldjék be az Egyesülés részére e-mail-ben. Az IKSZ arra számít, hogy a gyerekek kreativitása határtalan és számos felvételt küldenek be, amelyeken egyedibbnél egyedibb módokon lapítják a dobozokat.

 

„A videópályázatot általános és középiskolások körében hirdetjük meg. Még akár a felnőttekből is ki tudja hozni a gyereket, amikor LAPÍTJÁK az üres italos kartonokat, mielőtt kidobják azokat. Célunk tehát az volt, hogy ezt a környezetvédelmi szempontból komoly és fontos témát, mint a szelektív hulladékgyűjtés, közérthető, vidám és szórakoztató módon ismertessük meg a jövő generációival" – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója, hozzátéve: „Izgatottan várjuk a felvételeket, a legjobbakat pedig természetesen értékes ajándékokkal jutalmazzuk."

 

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ezúton szeretné felkérni a tisztelt újságíró kollégákat is, hogy amennyiben kedvet éreznek hozzá, Ők is küldjenek be telefonnal készített videót arról, ahogy látványos, egyedi, figyelemfelkeltő módon laposra taposnak tejes vagy gyümölcsleves dobozokat. A beküldött felvételeket az IKSZ Facebook oldalára teszik fel, a média képviselői tehát ily módon is segíthetik a szelektív hulladékgyűjtés ügyét.

A videó technikai részletei a következők

  • Hossz: 10-15 mp
  • Formátum: bármilyen videó formátum (telefonnal elkészített felvétel is jó)
  • A feladat:

o Snitt 1: Egy (vagy akár több) üres tejes vagy gyümölcsleves doboz kilapítása

o Snitt 2: A doboz(ok) kidobása a szelektív gyűjtőbe (Budapesten: kék (papír) gyűjtőbe, vidéken: sárga (műanyag) gyűjtőbe)

o Snitt 3: A videó végén pedig kérjük, mondja el (szintén saját stílusban átfogalmazva, kiegészítve) a következő mondatot: Taposd laposra az italos kartont és gyűjtsd szelektíven!

  • Az elkészült videót küldje el 2015. április 12-ig- a kovacs@premiercom.hu címre.
  • A videót kérjük, ossza meg a Facebookon a #lapitsesszakits hashtaggel.

 

Kedvcsinálóként az IKSZ facebook oldalán (www.facebook.com/italoskarton) és youtube csatornáján (www.goo.gl/6xgtDL) megtekinthetők azok a videók, amelyekben olyan hírességek, mint D. Tóth András, az RTL Klub híradósa, Nagy Feró és a Beatrice, Tóth Gabi, valamint a Music Fashion művészei, köztük a Ladánybene27, a B the First, a Garami Funky Staff, a Belmondo, az Unokáink is Főzni Fogják is tejes, vagy gyümölcsleves dobozokat mókásan lapítanak.

A felvételekből, a lapítások és doboz pukkantások hangját és képi anyagát felhasználva összeállít az IKSZ egy zenei klipet is a Queen, „We will rock you" című számának jól ismert ritmusára.

 

Az IKSZ munkájának köszönhetően hazánkban az italos kartonok gyűjtése 10 év alatt 2%-ról 23%-ra nőtt, ez azonban még mindig elmarad a jóval régebb óta környezettudatosan gondolkodó nyugati országokhoz képest. Az IKSZ ezért is indította el 2014 szeptemberében iskolai környezetvédelmi oktatóprogramját, amely során ez idáig 15.000 gyerek tanulhatta meg játékos módon, hogy miért is fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot, valamint, hogy hogyan lehet újrahasznosítani azt.

 

www.facebook.com/italoskarton

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük