A Kutrowatz zongoraduó a „klassik / tanz" koncertciklus keretében az argentin tangó nuevo nagymesterének, Astor Piazzollának állít emléket az Európa szerte tevékenykedő bécsi táncosnő és koreográfus Cornelia Voglmayr közreműködésével. A produkció premierje – tájékoztatott Tamara Gmaschich – 2015. január 29-én az eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban lesz.

 

A Kutrowatz zongoraduó a „klassik / tanz" koncertciklus keretében az argentin tangó nuevo nagymesterének, Astor Piazzollának állít emléket az Európa szerte tevékenykedő bécsi táncosnő és koreográfus Cornelia Voglmayr közreműködésével. A produkció premierje – tájékoztatott Tamara Gmaschich – 2015. január 29-én az eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban lesz.

 

Eduard és Johannes Kutrowatz Astor Piazzolla "Tango Nuevo" interpretációja egy izgalmas zenei utazás, amely a hallgatóságot Buenos Aires és Argentína színes és izgalmas világába repíti. Piazzolla zenéje a nemzetközileg ismert és népszerű zongoraduó számára „sokrétű kifejezési dimenzióval" bír, és a kortárs tánc műfajával kombinálva most meg is elevenedik.

„Művészi értelemben nem jelentett volna kihívást, ha egy vagy több tangótáncos párral dolgoztunk volna együtt. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan szólótáncos mint Cornelia Voglmayr a legalkalmasabb arra, hogy kifejezze a zenében rejlő mélyebb dimenziókat is."

A maga nemében egyedülálló együttműködés premierjére az eisenstadti Kultur Kongress Zentrumban kerül sor.

 

A Johannes és Eduard Kutrowatz által éltre keltett dallamokat a táncosnő a mozgákultúra teljes kifejezési eszköztárának igénybevételével, új és egyedülálló módon viszi színre és jeleníti meg, így az előadás során átélhetővé válik a mű valamennyi dimenziója. Az eredmény egy összművészeti élmény: Voglmayr a Kutrowatz zongoraduó zenéjére újraértelmezi a tangóról alkotott fogalmunkat. Így válik a produkció a hagyományos koncertélmény és a kortárs táncművészet, a body art és a fényhatások izgalmas találkozási pontjává.

 

A zongoraművészek Astor Piazzolla legjelentősebb darabjait adják elő két zongorán. Olyan művek csendülnek majd fel mint a „Tavasz" és a „Tél" az "Évszakok Buenos Airesben" ciklusból, továbbá olyan klasszikusokat hallhatunk mint a „History of Tango", „Libertango", "Oblivion" és a "Michelangelo '70".

 

Eduard és Johannes Kutrowatz az eisenstadti Joseph Haydn Konzervatórum zongora tanszakának hallgatói voltak (Prof. Uwe Wolff irányítása alatt), majd a Bécsi Zene- és Képzőművészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat. Johannes a zongora mellett klarinétot és karmesterséget is hallgatott (Peter Schmidlnél és Karl Österreichernél), Eduard pedig az ütőshangszerek terén képezte magát tovább (Richard Hochrainernél és Walter Veiglnél).

A szintén a bécsi zeneművészeti egyetemen oktató Renate Kramer-Preisenhammer hatására kezdtek el intenzíven foglalkozni a zongora négykezes és kétzongorás műfajával. Eduard és Johannes Kutrowatz jelenleg a Bécsi Zene- és Képzőművészeti Egyetemen oktatói.

A zongoraduó művészetére nagymértékben hatottak Karl Ulrich Schnabel freiburgi, valamint Franz Rupp Lockenhausban tartott mesterkurzusai. Inspiráló hatással volt rájuk továbbá a hegedűművész Fritz Kreisler játéka.

 

Első nemzetközi sikerüket 1986-ban az olaszországi Stresában aratták, ahol zongoraduó kategóriában elnyerték az első díjat. Ezt az elismerést azóta számos kitűntetés követte; a testvérpár elnyerte többek között Bugenland tartomány kultúratámogatási díját, a Theodor Kery Alapítvány zenei díját valamint Burgenland tartomány nagykeresztjét. Ezenkívül Johannes Kutrowatz mint a grazi nemzetközi Schubert-verseny győztese Bösendorfer-ösztöndíjban is részesült.

 

A Mattersburg melletti Rohrbachból származó zongoraművészek játékát a széleskörű zenei képzettségük és tevékenységi körükből (zongora, kamarazene, énekkíséret, karmesterség), valamint a más művészeti ágak felé való nyitottságukból kifolyólag rendkívüli kifejezési képesség és színesség jellemzi.

 

A Kutrowatz testvérek a világ számos országában adtak már koncertet; jártak Európa szinte valamennyi államában, Ázsiában (Japán, Korea), Kanadában, az USA-ban, Afrikában, Ausztráliában és Oroszországban. Felléptek a világ legjelentősebb koncerttermeiben (Bécs – Konzerthaus und Musikverein, Eisenstadt – Haydnsaal, London – Wigmore Hall und South Bank Centre, Toronto – Centre of the Arts, München – Herkulessaal, Tokyo – Suntory Hall, New York – Carnegie Hall, 92nd Street Y stb.). Jelentős zenei fesztiválok meghívottjaiként (z.B. Schubertiade Schwarzenberg, Haydn Festspiele Eisenstadt, Klavierfestival Ruhr, Kammermusikfestival Kremerata Lockenhaus, Kuhmo-Festival Finnland, Kowmung Festival Australien, Liszt Festival Raiding (lásd: http://euroastra.hu/node/46930) stb.) a Kutrowatz testvérek a nemzetközi zenei élet keresett zongoraművészei.

 

Rádiós és televíziós felvételek, díjnyertes CD-k (Organum Classics) Schubert, Brahms, Strauss, Liszt, Gershwin, Bernstein, Takács, Piazzolla és Sakamoto műveivel teszik teljessé a már most jelentős zenei életművet.

 

A Schlaining várában (Burgenland) évente megrendezésre kerülő nemzetközi "klangfruehling" fesztivál 2001-es megalapításával és művészeti vezetésével Eduard und Johannes Kutrowatz régi álmát valósíthatta meg: évről-évre világhírű előadókkal tervezhetik és alakíthatják a fesztivál programját. Johannes Kutrowatz 2007 óta a Yamanakako-Klangsommer fesztivál (Japán) művészeti vezetője. A testvérpár 2009 óta a nemzetközi Liszt Festivals Raiding (Burgenland) intendánsaként is tevékenykedik.

 

A táncművész és koreográfus Cornelia Voglmayr 1988-ban született Bécsben. A film- és színházművészet területén folytatott bécsi egyetemi tanulmányait követően Londonba ment, ahol Anglia első konzervatóriumában, a Trinity Labanben zene- és táncművészetet hallgatott, amit a „Bachelor of Arts" fokozattal fejezett be. Ezt követően a Jasmin Vardimons által vezetett táncformáció, a „JV2" tagja volt és olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Sasha Waltz, Matteo Fargion, Mafalda Deville, Tim Casson, Lizzie Kew Ross és Susan Sentler. Táncosként fellépett, illetve koreográfusként dolgozott pl. Hollandiában, Norvégiában, Olaszországban, Berlinben valamint a bécsi Burgtheaterben.

Profi táncos karrierje mellett Voglmayr énekesként és zongoristaként is szerzett tapasztalatokat; 2004-ben a "Prima la Musica", illetve a 4. nemzetközi "Piano with 6 hands" versenyen egyaránt első helyezést ért el.

 

2015. január 29. csütörtök, 19.30

„History of Tango – A tangó története"

Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt

Franz Schubert-Platz 6.

 

https://bgld-kulturzentren.at

https://www.youtube.com/watch?v=1BkcWdeXB-A&feature=em-share_video_user

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük