2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hiszem, mert hihetetlen: ADÓSSÁGAI TELJES MEGTÉRÍTÉSÉT ÍGÉRI AZ IKARUS EGYEDI KFT

3 perc olvasás

image1_24.jpgAmikor az Ikarus Egyedi Kft a piaci szereplőket az alábbi közlendőjükről tájékoztatta, a piac meglepően szkeptikus nyilatkozatokat adott. Komoly gazdasági elemzők (VG, HVG) abbeli kételyüknek adtak hangot, hogy a bejelentett konszolidációs project megvalósítható, van e egyáltalán esély arra hogy a cég képes újra lábra állni. Mindezt a piac az előtörténet és a gazdasági bénázások imsertében állitja. Most itt a kérdés, a szakértőknek vagy a cégnek van e igaza. Ismervén a szakértői melléfogásokat reménykedjünk, ezuttal is mellé lőttek…

100%-os adósság-megtérítést ígér beszállítóinak és hitelezőinek a nemrégiben csődvédelmet kért Ikarus Egyedi Kft. A ma megküldött Reorganizációs Terv – és benne az Egyezségi Javaslat – szerint megegyezés esetén a cég folytatni tudja a termelést, s ez alapján 7 év alatt minden tartozását kiegyenlíti. Egy megegyezés sok munkahelyet megmenthet, és biztosíthatja a már forgalomba helyezett autóbuszok folyamatos szervizelését is.

Az Ikarus Egyedi Kft. a bejelentett hitelezői követelések 100%-os megtérítését vállalja, legkésőbb 2025. szeptember 31-ig. A reorganizáció alapja a termelés helyreállítása, ami teljes mértékben hasznosítaná az egyébként csak töredék áron értékesíthető, már beszerzett alkatrész-készletet. A meglévő készletek a közeljövőben minimális befektetéssel is lehetővé teszik 70 csuklós busz, 9 onkológiai szűrőbusz és 6 darab elektromos busz készre szerelését. A termelési terv szerint a buszgyártás a hetedik év után válik saját tőkével finanszírozhatóvá.
A Társaság beszállítói között nagyszámú kis- és középvállalkozás található. E vállalkozások jogos követelései egy esetleges felszámolás esetén az egyezségi ajánlatban leírtaknál jóval kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem térülnének meg, vagyis a sikeres egyezség kialakítása és elfogadása a Társaság és a hitelezők közös érdeke. A termelés újraindulása egyúttal a már üzembe helyezett járművek szervizelési hátterét is visszaállítaná, így a már átadott járművek hosszú távon is hasznára tudnak válni a közösségi közlekedésnek. A tervezett onkológiai szűrőbuszok átadása pedig komoly segítséget jelentene a közegészségügyi intézményeknek a betegségek megelőzésében.
A Társaság meggyőződése, hogy az Ikarus Egyedi Kft. a meglévő portfóliójával, felhalmozott készleteivel és munkatársai szakértelmével hosszú távú és kiegyensúlyozott szerepet tudna vállalni a városi és elővárosi közlekedéshez szükséges járműflotta megújításában Magyarországon.

 

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.