2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hivatalosan vádat emeltek a WikiLeaksnek államtitkokat kiadó amerikai katona ellen

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58361"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/CAAF.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Hivatalosan vádat emeltek csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény ellen a marylandi Fort Meade-ben, amiért az a katonai ügyészség szerint segítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.

caaf.thumbnailHivatalosan vádat emeltek csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény ellen a marylandi Fort Meade-ben, amiért az a katonai ügyészség szerint segítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.

caaf.thumbnailHivatalosan vádat emeltek csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény ellen a marylandi Fort Meade-ben, amiért az a katonai ügyészség szerint segítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.

    A 24 éves Manning sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát, és abban sem volt hajlandó állást foglalni, hogy a perét egy katonai esküdtszék vagy csak egy bíró előtt folytassák-e le. A tárgyalás idejét egyelőre nem tűzték ki.
    Az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási ügyében a Manning elleni vádakat 22 pontban foglalták össze. Az ellenség segítéséért a katona életfogytiglanit kaphat (az ügyészség nem kérte a halálbüntetés kiszabását), s ha rábizonyítják a többi vádpontot is, akkor további 150 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva.
    A decemberi előzetes meghallgatás során az ügyészség bizonyítékokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy a katona csaknem félmillió oldalnyi titkos dokumentumot töltött le és továbbított a WikiLeaksnek. Ezek között voltak afganisztáni harctéri jelentések és diplomáciai táviratok is.
    A védelem szerint Manning zavarodott volt, és nem lett volna szabad hozzáférést biztosítani neki a titkos anyagokhoz, amelyekhez, hozzá hasonlóan, mások is hozzáférhettek. A pszichikai instabilitást az ügyvédek részben azzal magyarázták, hogy a homoszexuális katonának az amerikai haderőben titokban kellett tartani nemi identitását.
    A védők szerint parancsnokainak észre kellett volna venniük, hogy Manning már a kiképzés során is semmibe vette a biztonsági előírásokat és dühkitörései voltak. Az ügyvédek úgy ítélik meg, hogy a WikiLeaks által közölt információk csak csekély, vagy semmilyen kárt nem okoztak a nemzet biztonságának.

Pogár Demeter

kpd \ kszk

MTI 2012. február 24., péntek 0:48

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.