A SYMA Rendezvény és kongresszusi központban zajlik 2013. december 13-15-én a HUNGORO Ékszer és Csokoládé Szalon. A kiállítás keretében a Hollóházi Porcelángyár saját Diké Ékszer elnevezésű standján mutatja be újonnan megfogalmazott porcelán divatékszer márkáját. Az esemény kapcsán a médiát tájékoztatták a gyár rövid és középtávú céljairól.

 

A SYMA Rendezvény és kongresszusi központban zajlik 2013. december 13-15-én a HUNGORO Ékszer és Csokoládé Szalon. A kiállítás keretében a Hollóházi Porcelángyár saját Diké Ékszer elnevezésű standján mutatja be újonnan megfogalmazott porcelán divatékszer márkáját. Az esemény kapcsán a médiát tájékoztatták a gyár rövid és középtávú céljairól.

 

Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, a gyár régi hagyományait kívánják továbbvinni, feltámasztani. Mind az ékszergyártás, mind a porcelángyártás évszázados tradíciókkal rendelkezik hazánkban, azonban a porcelán ékszer előállítása eddig többnyire megmaradt a galériák speciális ízlésvilágot kielégítő kínálatában. A korábban kizárólag asztali edények, tányérok, csészék, vázák gyártásával foglalkozó cégnél másfél évvel ezelőtt kezdték létrehozni az új, porcelán-ékszer üzletágat, a sikert jelzi az évről évre növekvő árbevétel.  

Az addigi terméksornak ugyanis komoly konkurrenciája támadt, az iparág Bangladesben, Iránban, Törökországban működő üzemei látják el az európai piacot. Radikálisan más termékekkel kellett bővíteni a termékválasztékot, ezért döntöttek a porcelán divatékszer mellett.   

 

A porcelán kiváló alapanyagot képez az ékszergyártáshoz, a nemesfémekhez hasonlóan, magában rejti a kézművesség, s a nemes alapanyag biztosította értékeket és tradíciót, árkategóriája viszont kedvezőbb, értéke a bizsu felett, a nemesfémek alatt helyezkedik el. A porcelán divatékszer néhány 10-ezer Ft körüli ára ezt tükrözi. 

A porcelán kiválóan formálható és díszíthető, így igazán sokféle ízlést kielégítő ékszerek készíthetők belőle.  

Ezen túlmenően, a porcelán alapanyagának ára messze elmarad a nemesfémekétől, eszmei értéke mégis hasonló szinten mozog.  

 

Az új kollekció gyártására a cégnél két munkatársat képeztek ki. 

A Hollóházi Porcelángyár célkitűzése; olyan mutatós divatékszerek gyártásának indítása, melyekben ötvöződik a minőségi porcelán, a divat, a változatosság, s amely képes visszanyúlni a tradíciókhoz, abból építkezve teremti meg a modern nő ékszerét.  Amikor ezt az ékszert viselője megvásárolja, olyan alkotást vásárol, amely méltó kiegészítője öltözékének. Cél, hogy az ékszerek mindenki számára elérhetők legyenek, bármely öltözék méltó kiegészítőjeként szolgáljanak. A hazai és nemzetközi trendeket követő ékszerek először a HUNGORO kiállításon kerülnek bemutatásra.

 

Elhangzott, a hollóházi porcelán divatékszer célközönsége; elsősorban a 25-30 közötti, újdonságokra fogékony, városlakó, kultúrális érdeklődésű, a tradícionális értékeket becsülő hölgyek köre, akár az 50-es korosztályig bezárólag.  

 

A gyár éves árbevétele most 550 millió Ft, kb. 50-60 millió a külföldi árbevétel, a fennmaradó részből mintegy 20 millióval részesednek az ékszerek. A tervekben hazai és export ékszer-értékesítés egyaránt szerepel. Három-négy év távlatában ez utóbbit 100 millióra kívánják emelni. A forgalmazás a Hollóházi Porcelán saját mintaboltjaiban történik, de terítés felfejlesztéséről jelenleg folynak tárgyalások.

 

A megjelent iparművész a törekvésekre példaként hozta az általa tervezett nyakékeket, melyekkel minden korosztályt meg akart szólítani. A fiatalabbaknak játékosabb, könnyebb megoldásokkal, a "komolyabb" nőknek elegánsabb, alkalmi viselethez illeszkedő, filigrán, színekkel nem játszó, csak a porcelán nemességét használó ékszereket kívánt megfogalmazni, a finom részletekben rejlő szépséggel. Cél; mindenki találja meg a hozzá illeszkedő érzés és ízlés világot.

 

Diké – a porcelán divatékszer 

 

Az új ékszermárka neve Diké, névadója a halandónak született istennő, aki elhagyta a Földet, felemelkedett az istenek sorába s a Szűz csillagképpé vált.

 

A Diké-t olyan divatékszer márkaként kívánják megfogalmazni, amely a hagyományos értékeket kereső, de az újdonságok iránt fogékony vásárlót célozza meg, aki számára az esztétika és a tradícionális értékek állanak előtérben. Ennek megfelelően, a Diké porcelánékszerek a divattal együtt fejlődnek, alakulnak, a rendszeresen megjelenő új motívumok, színek és formák jelentik a folyamatos megújulást, hogy viselőjének megjelenése egyedi, különleges és harmonikus legyen a hétköznapokban és a különleges alkalmakkor egyaránt.

 

A Hollóházi Porcelán Diké porcelánékszereit fiatal formatervezők és ismert iparművészek álmodják meg, majd azokat a gyár évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kézművesei öntik végső formába. Az egyediséget sugárzó porcelánékszerek között 21 karátos arannyal és 23 karátos platinával ékesített, igazi luxusdarabokat is találunk.

A Diké viselője igazi Nő: egész lénye sugározza az egyediséget, lehetetlen szó nélkül elmenni mellette. 

A teljességgel állami tulajdonban lévő, közel száz embert foglalkoztató Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. őrzi a tradíciókat, az apáról fiúra szálló tudást, hidat teremtve ezzel letűnt korok és a jövő között. Értékteremtő és mértékadó, az új generációk igényeihez igazodva..A Hollóházi Porcelán Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata. A vállalat ma is a 225 évvel korábbi telephelyen üzemel, épületeiben azóta zajlik a folyamatos termelés.  

Az ország északkeleti sarkában, erdők között megbúvó manufaktúra üveghutaként kezdte pályafutását 1777-ben,  kezdetleges, mégis megnyerő poharak, palackok, üvegedények készültek itt. Idővel a huta már nem csak a falusi lakosság ízlésének, de mellette a polgári ízlésvilágnak megfelelő termékekkel is jelentkezett. 

A gyárat 1948-ban államosították, ekkor tért át a porcelángyártásra. 1957 óta gyárt Hollóháza edényeket és dísztárgyakat. Az 1960-as évek elejétől szakképzett és tehetséges iparművészek vették át a termékfejlesztés feladatát, Hollóháza így válhatott napjainkig a magyar porcelánművészet fontos műhelyévé. 

Az új vonalú, modern, művészi igényű hollóházi porcelán-díszműáru és háztartási edényáru iránt úgy belföldön, mint külföldön tovább nőtt a kereslet,  Japántól az Amerikai Egyesült Államokig, a Skandináv-félszigettől Ausztráliáig, a világ több pontjára exportál ma is a gyár. A Hollóházi Porcelán mindennapi használatra szánt, finoman megformált, ízlésesen dekorált termékei a hétköznapi környezetbe is eleganciát és igényességet csempésznek.

 

www.hollohazi-ekszer.hu,  

www.hollohazi.hu

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük