A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett november 7-én 06.00 és 08.00 óra közötti időpontra.

 

 

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett november 7-én 06.00 és 08.00 óra közötti időpontra.

 

A munkabeszüntetés ideje alatti szolgáltatásokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést, immár harmadszor november 5-én 15.00 órakor a vasúttársaságok és a szakszervezetek képviselői. A figyelmeztető sztrájk alatt a szakszervezetek által közlekedtetni kívánt vonatok mennyiségét az érintett vasúttársaságok (MÁV ZRt., MÁV-START Zrt, MÁV Cargo Zrt.) képviselői továbbra sem tartották elegendőnek. A keddi egyeztetésen nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról.

Az eltérő álláspontok miatt a közlekedő vonatok mennyiségében nem született megállapodás, tekintettel arra, hogy a vasúttársaságok (MÁV Cargo Zrt. és a MÁV-START Zrt.) azt kérték, hogy az általuk megrendelt vonatok közlekedjenek. A szakszervezetek ezt nem vállalták, ezért a kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt – november 7-én 06.00 és 08.00 óra között, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban – késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A munkabeszüntetés több mint hatszáz vonatot érinthet.  

A sztrájk ideje alatt biztosított lesz az utas-biztonság, a vagyonvédelem, a fűtés és világítás, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése. A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás is bizonytalan lesz. Emiatt az utasok a vonatokon pótdíj nélkül is megválthatják menetjegyeiket.  

A sztrájk ideje alatt a MÁV hálózatán a tehervonatok közlekedése is bizonytalan lesz, szünetelhet a tolatási művelet (vonat-előkészítés), továbbá az iparvágányok kiszolgálása is.

A MÁV-START Személyszállító Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza, az alábbiak szerint:

  • Amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a társaság.
  • A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszaadja a MÁV-START Zrt.
  • Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.
  • Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult.
  • A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását igazoltatni kell, amely alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt.
  • Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.

A GYSEV tájékoztatása szerint nem lesz figyelmeztető sztrájk a GYSEV Zrt. vonalain november 7-én, szerdán reggel 06.00 és 08.00 óra között. Az országos sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje. 

A vasúttársaság minden igyekezetével azon lesz, hogy a munkabeszüntetés befejezése után minél előbb helyreálljon a menetrend. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről tájékozódjanak a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a MÁVDIREKT vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. Várhatóan a figyelmeztető sztrájk befejezése után, több órán keresztül számíthatnak késésekre a menetrendben meghirdetettekhez képest. A munkabeszüntetés miatt keletkezett kényelmetlenségekért a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. az utasok megértését és türelmét kéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük