2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Húsevõ és MRSA a ?szuperbaktériumok” ?

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/762"><img class="image thumbnail" src="/files/images/focimnek1.jpg" border="0" alt="szuperbacik" title="szuperbacik" width="94" height="76" /></a></span> A fantasztikus irodalmat, filmeket nézve fel-felbukkanó téma a hõst eleven elõételnek nézõ, mindent felfaló idegen organizmusok sora. Nagyobbak és kisebbek egyaránt. A napi közleményekben is elõbukkannak a címszavak ehhez hasonlók: szuperbaktérium, húsevõ baktérium, visszatér, támad, járvány... A sokkoló elnevezések alapján azt hihetnénk, hogy ritka, vagy akár sosem látott baktériumokról van szó. De ez nem így van. Ezekkel a baktériumokkal, már sokan találkozhattunk. </p><p>

szuperbacik A fantasztikus irodalmat, filmeket nézve fel-felbukkanó téma a hõst eleven elõételnek nézõ, mindent felfaló idegen organizmusok sora. Nagyobbak és kisebbek egyaránt. A napi közleményekben is elõbukkannak a címszavak ehhez hasonlók: szuperbaktérium, húsevõ baktérium, visszatér, támad, járvány… A sokkoló elnevezések alapján azt hihetnénk, hogy ritka, vagy akár sosem látott baktériumokról van szó. De ez nem így van. Ezekkel a baktériumokkal, már sokan találkozhattunk.

szuperbacik A fantasztikus irodalmat, filmeket nézve fel-felbukkanó téma a hõst eleven elõételnek nézõ, mindent felfaló idegen organizmusok sora. Nagyobbak és kisebbek egyaránt. A napi közleményekben is elõbukkannak a címszavak ehhez hasonlók: szuperbaktérium, húsevõ baktérium, visszatér, támad, járvány… A sokkoló elnevezések alapján azt hihetnénk, hogy ritka, vagy akár sosem látott baktériumokról van szó. De ez nem így van. Ezekkel a baktériumokkal, már sokan találkozhattunk.

streptotoccus pyogenesStreptotoccus pyogenes Húsevõ baktériumnak a Streptotoccus pyogenes nevû kórokozót szokták nevezni. Hívják még A-csoportú Streptococcus-nak, vagy gennykeltõ baktériumnak is. Közvetlen környezetünkben is megtalálható. Ha megnéznénk mikroszkópban, kis gömbökbõl álló láncokat látnánk. Talán a legismertebb betegség, melyet a S. pyogenes okoz, a skarlát, melyen gyermekkorban többen átesnek. Ezt a betegséget, mint több más baktériumos betegség esetében, nem is maga a baktérium, hanem egy általa termelt toxin, az erythrotoxin okozza. Jellemzõ tünetei a torokfájdalom, láz, nyirokcsomó-duzzanat, bõrkiütés, és a fertõzést sokszor jellegzetes málnanyelv kíséri.

A Streptococcus-okozta bõrfertõzéssel, például a cellulitissel, minden bizonnyal már kevesebben találkoztunk. Ez a betegség, bõr alatti zsírszövet gyulladásos elváltozását okozza. Egy másik bõrtünete lehet az orbáncként ismert betegség, melynél arcunkon, karunkon, kezünkön keletkezik vöröses elváltozás.

Tályog általában más sérülés után keletkezik, és ilyenkor fordulhat elõ az, ami miatt sokszor a pánik lehet úrrá a betegen. A mélybe terjedõ fertõzésnél a szövetpusztulás az izmokat, inakat is érintheti. Innen a húsevõ, húsfaló elnevezés.

Vérbe kerülve ez a baktérium is, mint szinte mindegyik más, vérmérgezést, úgynevezett szepszist okozhat.

Természetesen még más fertõzést is kialakulhat, mint például az izületi gyulladás, de talán a fentebb felsoroltak a legismertebbek.

A S. pyogenes baktériumot kimutatni csak mikrobiológiai tenyésztéssel lehet. A fertõzés következtében a baktérium ellen, szervezetünk által termelt ellenanyag-titer emelkedés következik be, melyet az ASO (AST) vizsgálattal szoktak mérni. A baktérium, ellentétben több rokonával, a mai napig is érzékeny még a penicillinre.

staphylococcus aureusStaphylococcus aureus A Staphylococcus aureus baktériumot sokan hordozzuk bõrünkön, esetleg orrunkban is, anélkül, hogy betegséget okoznának. Ha mikroszkópban megnézzük, szõlõfürt-szerû alakzatot láthatunk (Staphylos= szõlõfürt, görög). Ez a baktérium fõleg sebfertõzéseket, gennyes elváltozásokat okoz (gennykeltõ), de elõfordul még agyhártyagyulladás, szepszis (vérmérgezés), és egyéb betegség is.

Az MRSA egy rövidítés, jelentése methicillin/oxacillin (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureus. Az MRSA abban különbözik a többi Staphylococcus aureus-tól, hogy egy különleges fehérje termelése által, mely a penicillint megköti, semlegesíti, sokkal ellenállóbb az antibiotikumokkal, s nemcsak a penicilinnel, hanem a ß-laktámokkal, és sokszor a makrolidekkel, tetracyclinnel, aminoglycosidokkal szemben is, miáltal kevesebb gyógyszerrel gyógyítható, mint a faj többi tagja. A kórházi MRSA törzsek általában több antibiotikummal szemben ellenállnak, mint azok, melyeket kórházi környezeten kívül, közösségben szerezhetünk.

A baktériumot tenyésztésével mutatjuk ki, az pedig, hogy a kitenyésztett baktérium MRSA, az az rezisztens típus-e, arra az antibiotikum vizsgálat eredménye utal.

A fentebb leírtak alapján láthatjuk, hogy mindkét baktérium rengeteg problémát okozhat, fõleg kórházi környezetben, legyengült szervezetû embertársainknál, s az MRSA-nál még a kezelés is szûkebb lehetõségekkel rendelkezik. Ennek ellenére, személy szerint én nem szeretem a szuperbaktérium megnevezést. A szuper általában valami pozitív asszociációt kelt, mint a Superman esetében is. Márpedig azok a tulajdonságok, melyekkel ezek a nehezen kiirtható és akár halálos baktériumok rendelkeznek, aligha jellemezhetõk pozitívan.  Legfeljebb a baktériumok számára.

Németh Krisztina

Repost a megsemmisült elsõ EuroAstra anyagából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.