A nyári melegben nemcsak a vízparton lehet hűsölni, hanem a szentendrei Skanzenben is, ahol hétvégenként üdítő programokkal készülnek a szervezők.

 

A nyári melegben nemcsak a vízparton lehet hűsölni, hanem a szentendrei Skanzenben is, ahol hétvégenként üdítő programokkal készülnek a szervezők.

 

A múzeum nyári, hosszított nyitva tartással várja a családokat, akiknek tagjai többek közt illatos testpermettel, különleges fröccsökkel, hagyományos gyümölcsszörppel és régi recept alapján készült „hideg nyalattal" frissíthetik fel magukat. 

 

A nagyszülőknél, vidéken eltöltött szünidő képe sokáig élénken él az emlékezetben.

Ki ne emlékezne a házi málnaszörp ízére, a délutáni szieszta közbeni mesékre, vagy az utcai rollerezésre? A szünidőben az unoka ízelítőt kap a falusi idillből, testközelből ismerkedik meg a háziállatokkal, akiknek az etetése is nagy élményt jelent a városi csemetének. Az élmények mellett a tanulás szempontjából is hasznos a vidéken töltött idő. A falusi szünidőben a gyermek környezetről kialakított képe fejlődik, ismerete bővül, miközben megismeri a természet kincseit, vagyis mire és hogyan lehet használni a konyhakerti gyógy- és fűszernövényeket.

 

A szentendrei Skanzen nyári, hűsítő programjaival visszarepít a gyermekkor világába. 2014. július 18. és augusztus 30. között péntektől-vasárnapig felidézi a nagyszülőknél, vidéken töltött szünidő hangulatát. A nyaralók hagyományos módon, friss gyümölcsökből készült szörppel vagy éppen gyógynövényekből készült, citromos jégkockával hűtött gyógyteával olthatják szomjukat. A nyár klasszikus édessége, a gyermekkor örök kedvence a fagylalt. A jeges hűsítő első írásos utalása a Bibliához köthető, ahol – az írás alapján- Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták. Magyarországon kezdetben a hideg nyalatnak nevezett finomság gyorsan és nagy népszerűségre tett szert, így Fischer Péter 1823-ban megnyitotta „fagylaldáját" Pest-Budán, s innentől kezdve ide járt Jókai Mór és Deák Ferenc is. A múzeumban ezt a jeges finomságot mindig más, friss gyümölcsalapból készítik el a munkatársak, amelyekből a látogatók kedvükre ízlelhetnek. A felnőttek felfrissüléséről is számos program gondoskodik. Míg a Bakony, Balaton-Felvidék tájegység Mindszentkállai lakóházban a természetes alapanyagokból készült illatos testpermet házi gyártására kapnak tippeket, addig a Köveskálról származó köztéri mosót ezen a hétvégén, július 19-20-án megtöltik vízzel és kiderül, hogyan kell szakszerűen gyapjút mosni. A szakavatott kezek mellett számítanak a lelkes közönség aktív részvételére is, akik a hűs vízben állva megtanulják a tisztítás csínját-bínját. A hétvégeken a múzeum Mádi pinceborozójában elárulják, hogy a nyári hőségben kiváló hűsítőnek, a Vörösmarty által először kóstolt Jedlik Ányos-féle magyar „találmánynak", a bor és szóda keverékének – fröccs – milyen fajtái léteznek. A borozó Fröccs-özön kínálatában megkóstolható a klasszikus recept alapján készült mafla, a Krúdy-fröccs és a lámpás is.

 

Bárány éve programok.

A pásztorok természet közeli, sajátos életmódja, az évezredes múltra visszatekintő európai juhtartás olyan kulturális jellegzetességeket hozott létre, melyek öröksége Európa szerte megtalálható, mind a zenében, a szokásvilágban, a viseletben, a gazdálkodásban, az építészetben, a táplálkozáskultúrában vagy éppen a művészetekben és a kézművesiparban. Ennek a sokrétű kultúrának a kutatását, feldolgozását és bemutatását tűzte ki célul a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy Európai Uniós projekt, a Canepal vezetésével. A múzeum 

idei, Bárány évében számos új programhelyszín is kialakításra került, ilyen például a Meseház, ahová jól esik majd a nyári meleg elől behúzódni. A kellemes hűvöset adó vályogtéglából épült Hajdúbagosi lakóházban Nagymama bárányos meséket mond. A Bütykölőben, a pajtában kicsik és nagyok természetes anyagokból játékokat, ajándékokat készítenek, a textilműhelyben gyapjúval dolgoznak, a fazekas műhelyben bárányt formáznak agyagból, ostort fonnak, de még a frissen kisült cipó mellé juhsajtot is kóstolhatnak.

 

Kisbojtár napközis tábor

Aki pedig csemetéjének még nem választott tábort, beiratkozhat a Skanzen Kisbojtár napközis táborába, ahol július 21-25-ig családias környezetben, játékos módon kerülnek közelebb a falusi emberek mindennapjaihoz, különböző szerepeket ölthetnek magukra. A táborban kiderül hány juhot tartott általában egy család, mire kell odafigyelni, ha egészséges állatot akarunk tartani, mi is valójában egy kisbojtár dolga. A gyerekek megismerkednek a birkabunda, a gyapjú feldolgozásával, mosnak, kártolnak és festenek. A megmunkált gyapjúból ékszert és játékot, a juhtejből sajtot, ordát és juhtúrót készítenek, túrós lepényt és ordás palacsintát sütnek.

 

A látogatók komfortérzetének javításáról a Kisalföld tájegységben elhelyezett párakapu gondoskodik. A hosszú, meleg nyári napokhoz igazítva, hosszított nyitva tartással várja hétvégenként a múzeum a látogatóit. A Bakony, Balaton-Felvidék, a Felföldi mezőváros és az Észak-magyarországi falu tájegység épületei és programhelyszínei 9-18 óráig látogathatóak, a múzeum területén pedig 19 óráig lehet sétálni. A kiránduláshoz a bejárati épületben gyerek, felnőtt kerékpár és roller is bérelhető, de az idén 5 éves Skanzen Vonattal is felfedezhető a 60 hektáros területet. A nyári programok tervezésében pedig jó tudni, hogy szentendrei lakosként a Skanzenbe 50%-os kedvezménnyel váltható belépőjegy a lakcímkártya felmutatásával.

 

JÖN! Kiemelt hétvégék:

Birka a kondérban (augusztus 16-17.)

Pósa bácsi meséi a Skanzenben (augusztus 20.)

 

www.skanzen.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük