2013. november 15. és 17. között rendezi meg a Magyar Vitorlás Központ a Millenáris D épületében az Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivált, a magyar hajó gyártók és vitorlásiskolák seregszemléjét.

 

2013. november 15. és 17. között rendezi meg a Magyar Vitorlás Központ a Millenáris D épületében az Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivált, a magyar hajó gyártók és vitorlásiskolák seregszemléjét.

 

Magyarországon először rendeznek önálló, kifejezetten a magyar hajógyártás támogatására és a vitorlás sport, képzés népszerűsítésére irányuló rendezvényt.

A Fesztivál célja, hogy a sportág iránt érdeklődőket, a lehetséges partnereket, vevőket közvetlenül, egy helyen és a 2014-es szezonhoz képest időben tudják megszólítani a magyar gyártók, szolgáltatók és vitorlás műhelyek. A Fesztivál továbbá lehetőséget ad arra, hogy a magyar vitorlázás jeles személyiségeivel megismerkedhessen a széles közönség előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken. Nem titkolt szándéka a szervezőknek, hogy azok is megismerjék a hazai vitorlázás szereplőit, akik eddig nem kerültek „vízközelbe" ezzel a csodálatos sporttal, és a Fesztiválon szerzett tapasztalatok, ismeretek alapján ők is vitorlát bontsanak a közeljövőben, továbbá bővüljön a hazai vitorlás közösség.

 

Örömteli dolog, hogy gazdasági válság és az erős külföldi konkurencia nyomása alatt is nagyon komoly hazai hajógyártó műhelyek működnek és fejlesztenek Magyarországon, cél tehát, hogy ők évről évre be tudják mutatni az innovációikat és újdonságaikat a lehetséges vásárlóknak.

 

Kiemelt szándék a hagyományteremtés, olyan esemény szervezése és meghonosítása, melyen minden évben bemutatásra kerülnek a hazai innovációk, újdonságok és a vitorlázás népszerűsítése kiemelt helyen szerepel. A Fesztivál programjának összeállításánál kiemelt szempont, hogy a rendezvény a vitorlás sportot egy közvetlenebb megvilágításba helyezze a laikusok számára, valamint előtérbe helyezze a hazai hajó gyártókat és a vitorlázás kiegészítő szolgáltatásait nyújtó magyar vállalkozókat.

 

A Fesztivál megszervezése szervesen kapcsolódik a 2012 februárjában meghirdetett „Festetics program"-hoz, amelynek célja a vitorlázáshoz és egyéb vízi sportokhoz kapcsolódó termékgyártás és szolgáltatások, tevékenységek népszerűsítése, megerősítése. Ennek a programnak a szellemében alakult meg a magyar hajó- és hajófelszerelés gyártókat tömörítő Festetics Hajós Klaszter, amelynek történetében az első jelentős lépés az Őszi Budapesti Vitorlás Fesztiválon való bemutatkozás, a gyártók ingyenes részvételének biztosítása. A Magyar Vitorlás Központ a támogatók segítségével ugyanígy ingyenesen tudja biztosítani, hogy a vitorlásiskolák, oktató műhelyek is térítésmentesen legyenek jelen.

 

A látogatók a belépőjegyek megvásárlásával a Festesics Hajós Klaszteren keresztül támogatják a magyar vitorlás hajógyártást és a vitorlás utánpótlás műhelyeket.

 

Belépőjegy árak:

Felnőtt napijegy: 800 Ft

Gyermek, nyugdíjas, diák napijegy: 500 Ft

Családi napijegy (2 felnőtt, 2 gyermek): 2.000 Ft

Kedvezményes napijegy Magyar Vitorlás Kártyával: 500 Ft

 

A programok összeállításánál gondoltak a gyerekekre is, hiszen őket várja a Tüskepapa Vitorl-Ázik, interaktív bohóckaland és a Mekk Elek mekkfelel, mese és játék és vitorlás alapismeretek bemutató. A látogatók olyan előadásokon vehetnek részt mint pl.: Múlt-Jelen-Jövő – A magyar hajógyártás, a Mit jelent nekem a Kékszalag?! , a Kékszalag története, a Magyar vitorlázók az olimpiákon és azon túl… és Fa Nándor,  Egy Vitorlázó Magánya.

Jamie Winchester akusztikus koncertje és Tóth Vera fellépése színesíti a délutánokat. 

 

Három napon keresztül minden vitorlázót, „még nem" vitorlázót, családokat, fiatalokat, érdeklődőket várnak a budapesti Millenáris D épületében.

 

2013. november 15-17. 10.00-18.00

I. Őszi Budapesti Vitorlás Fesztivál

Millenáris D épület

 

http://www.magyarvitorlaskozpont.hu/fesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük