2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

8 perc olvasás

tallya.jpg Március 15-én kezdődik Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje. A Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált.

 

A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni.

 

A rendezvények mellett fontos szerepe van Tállya életében a 400 éves Szirmay kúria épületében kialakított Oroszlánosnak, ami közösségi térként is funkcionál. A hotel étterme a hegyaljai gasztronómia egyik alapköve, ahol a tállyai asszonyok kockás füzetéből megismert receptek mellett a legmodernebb trendek szerinti fogások is megjelennek. Az Oroszlános alapító tagja volt a Slow Food Tokaj Conviniumnak, szívügye a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. Tullner Csaba séf a különleges gasztronómiai élmények felelőse és a bor-étel párosítások avatott szakértője. Az épület alatt 70 méteres történelmi borospince és egy hozzá tartozó kandallós kóstolóterem húzódik, ahol az Oroszlános saját szőlőterületeiről, a Márton Birtok dűlőiből származó birtokborok palackjai sorakoznak. A fesztivál alatt az Oroszlános lesz a helyszíne egy egész napos, oktatással egybekötött BBQ élménynapnak, ahol az előkészítéstől a fogyasztásig bárki megtanulhatja és megtapasztalhatja, milyen a valódi BBQ és hogyan kell természetes faszénből nyert parázs füstjén elkészíteni az igazi barbecue húsokat.

 

A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A nemrég teljes felújításon átesett, egykori nemesi kiskastély, a Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a termelői vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig a BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz.

 

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Az előadások és workshopok helyszíne a Maillot kastély.

 

Résztvevő manufaktúrák és termelők:

Hegyaljai Szappan (Mád)

Szóráth Pálinka (Tállya)

Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)

Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)

Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)

Gönci Pálinka (Gönc)

Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)

Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)

Paprika Panna chili termékek

Hegyaljai Kézműves Sajtok – Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)

Pásztor Sajt (Taktaszada)

Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)

Szerencsi Csokoládé (Szerencs)

Kalina Pékség (Tállya) és Dia-Wellness

 

Program:

Március 15. (csütörtök)

14:00 – 17:00 Mesterségek sétája – lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig / állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Fofrovics Kati néni úrihímzés bemutatója, Tőzsér Anna tűzzománc bemutatója

17:00 – 19:00 Táncház a Parapács Zenekarral, a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriájának győztesével (Maillot kastély)

19:00 – 22:00  Vacsora az Oroszlános Borhotelben

 

Március 16. (péntek)

10:00 – 18:00 Kézműves termékek vására (Maillot kastély)

10:00   Előadás / Ismerkedés a gyógy-és fűszernövények világával / Leskó Füveskert (Maillot kastély)

11:00   Workshop / Gluténmentes péksütemények készítése / Kalina Pékség és Dia Wellness

12:00 – 18:00 Borbár a tetőtérben – bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet

13:00   Workshop / Mézeskalács díszítő workshop a Csudaíz Mézeskaláccsal

14:00   Előadás / A borissza bőr kalandja Tolcsván / előadást tart a Helia-D Herba-kastély kincseiről Somogyi Krisztina

15:00   Workshop / Helia-D tokaji aszús expressz kozmetikumkészítés workshop a Helia-D Herba-kastéllyal / vezeti: Somogyi Krisztina

15:30   Előadás / Hegyaljai termelői sajtok – előadást tart Rácz Miklós

16:00   Workshop / Szappankészítés a Hegyaljai Szappannal

16:00   Workshop / Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal / vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester / 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka

17:30   Előadás / Édes emlékek a szerencsi csokoládégyártásról / előadás csokikóstolással, filmekkel

19:00 – 22:00 Vacsora az Oroszlános Borhotelben

21:00   DJ az Oroszlános pincetermében

 

Március 17. (szombat)

10:00 – 14:00 Kézműves termékek vására

10:00   Előadás / Mézes Gergő Méhészete

13:00   Előadás / Chili Hegyalján / Paprika Panna

7:00 – 21:00    Egész napos BBQ élménynap az Oroszlánosban oktatással

 

Tokaj-Hegyalja – Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke

Tokaj-Hegyalja 2002 óta az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj, amely termőhelyi adottságai, mikroklímája és borkészítési eljárása miatt nyerte el ezt a címet. A borvidék a világ első, 1737 óta eredet-védelemmel rendelkező, zárt borvidéke, ahol a világ legkiválóbb furmintjai teremnek. A tokaji borvidék különlegesen egyedi és ikonikus bora a tokaji aszú, amely a világ legegyensúlyosabb, komplex édes bora, világszerte az egyik legismertebb hungaricum. A 13. században építették az első, kőzetbe vájt, néhol szekérnyi szélességű, föld alatti pincéket, amelyek később több emeletes pincékké, titokzatos föld alatti birodalommá nőttek. Hegyalján ma is 600-700 éves, riolit tufába vájt pincelabirintusok vannak a mélyben.

 

Tállya

Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A települést vallon telepesek alapították a 13. században, a 18. században pedig már Zemplén vármegye legnépesebb és legnagyobb szőlőterülettel rendelkező mezővárosa volt. Tállya borászati hagyománya több évszázados, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusának hordóiban pihenő bort egykor császárok, pápák és költők itták, szőlőskertjeit nemes nagyurak és királyok birtokolták. Tállya épített és szellemi örökségének megalapozásában meghatározó szerepet töltött be a Rákóczi család, akiknek birtokaként fejlődött erős borászati központtá a település. Tállyán keresztelték meg Kossuth Lajost, itt élt egykor Lavotta János hegedűművész, és az itt élőkről mintázta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényének figuráit. A település máig gyakorolt hagyományos mesterségei a zempléni tölgyfából a helyi kádárműhelyben végzett hordókészítés, a kőfaragás és az úrihímzés. Tállyát mindezek mellett a művészetek, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé.

 

Tállyáért Egyesület

„A Tállyáért Egyesület 2014 óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak. A civil szerveződés a község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítését tűzte ki célul. Ez a feladat nagyon sokrétű: oktatási, szociális, gazdasági és kulturális területen is igyekszünk olyan lehetőségeket keresni és biztosítani a településen, melyek segítik ezeket az építkező folyamatokat. A térségben ellátott kulturális tevékenységünk kiemelkedő. Számtalan programot, rendezvényt bonyolítottunk le, hol önerőből, hol együttműködve más szervezetekkel. Programokat szerveztünk a helyi közösségnek az összefogás erősítése érdekében, és az ide érkezőknek a borturizmus fellendítése céljából. Emellett gondozásba vettük és megmentettük az enyészettől a környék sok régi épületét, igyekeztünk segíteni a helyi oktatás fejlesztésében, felkarolni a helyi borászok közösségét és a hagyományos mesterségek képviselőit, őrizni és megmutatni az itteni értékeket a világnak. Ismerve a vidék gazdag történelmi és borkészítői hagyományát, annak a kornak a színes és pezsgő szellemi életét, amikor Hegyalja települései még mezővárosok, uradalmi birtokok voltak, és nemes urak szivaroztak diófái alatt, amikor még színháztermet rejtett egyik-másik kúria, elhatároztuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy visszahozzuk ezt a szellemi-kulturális gazdagságot ide, és régi pozíciójához méltó helyre emeljük az ország egyetlen világörökségi borvidékét, és annak ékszerdobozát, Tállyát.

Tállya Tokaj-Hegyalja egyik legígéretesebb borvidéki települése, ahol az elmúlt években a Tállyáért Egyesület tevékenysége nyomán jelentősen fejlődött a turisztikai kínálat. Kulturális vonalon a Művészetek Völgye fesztivál szervezőcsapatával közösen hívták életre a Völgy kelet-magyarországi kistestvérét, a Kerekdomb Fesztivált, amit idén már negyedik alkalommal rendeznek meg, nagy sikerrel. Gasztronómiai vonalon Tállya volt az első, ahol megrendezték az első nemzetközi BBQ versenyt hazánkban, a Tállya BBQ Verseny & Fesztivált, melynek kísérőprogramja egy nagyszabású bor-és blues fesztivál volt. A verseny a Kansas City Barbecue Society nemzetközi szervezet szakmai felügyelete alatt zajlott, az általuk létrehozott versenysorozat kvalifikációs versenye volt a tállyai esemény. Ezen kívül több kisebb izgalmas és értékes kezdeményezés köthető az egyesület nevéhez: egy különleges sportesemény, a Tállya Challenge, ami egy akadályokkal nehezített terepfutó- és mountain bike verseny egy működő kőfejtő holdbéli tájain; vagy a Songbook Songwriting Camp, az első nemzetközi dalszerző tábor Magyarországon.”

 

  1. március 15-17.
  2. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

Tállya

 

https://www.facebook.com/events/1610508352389882

https://www.facebook.com/events/193032044792440

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.