Az év első 3 hónapjában ismét bővülést tapasztalt a belföldi turizmusban a Szallas.hu, a következő időszaknak pedig újabb lökést adhatnak a 2013-ban feltöltött, május végén lejáró SZÉP-kártya összegek. A húsvéti hosszú hétvégén egyébként a wellness-kikapcsolódásé lesz a főszerep, sokan a fürdővárosokban töltötték az ünnepeket.

 

Az év első 3 hónapjában ismét bővülést tapasztalt a belföldi turizmusban a Szallas.hu, a következő időszaknak pedig újabb lökést adhatnak a 2013-ban feltöltött, május végén lejáró SZÉP-kártya összegek. A húsvéti hosszú hétvégén egyébként a wellness-kikapcsolódásé lesz a főszerep, sokan a fürdővárosokban töltötték az ünnepeket.

 

Idén is jól indult az év a szállásadóknak, már most 10 százalékos növekedés látható a tavalyi év első negyedévéhez képest a belföldi vendégforgalomban, ráadásul 11 százalékkal többet költöttünk szállásra, átlagosan 48 204 forintot. „Ez utóbbi annak köszönhető, hogy egyre többen áldoznak nagyobb összeget – akár 50-100 000 forintot – belföldi szállásra. A családosok körében ugyanakkor tovább nőtt azok aránya, akik inkább apartmanban szállnak meg, ők idén eddig átlagosan 5000 forinttal költöttek többet – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. – Az idei első negyedévben valamivel kevesebben fizettek SZÉP-kártyával, ugyanakkor a következő 2 hónapban ezen a téren növekedést prognosztizálunk, ugyanis a 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig lehet felhasználni."

 

Vendégforgalom tekintetében még mindig Budapest és Eger vezet, a fürdővárosok népszerűsége viszont csökkenést mutatott az idei év első 3 hónapjában. A Szallas.hu statisztikái szerint Sárvár, Hévíz és Zalakaros is kikerült a 10 legnépszerűbb település rangsorából. Miskolctapolcát viszont egyre több fürdőzni vágyó választja, ennek köszönhető, hogy idén először kapott helyet a top10-ben. „Szemmel láthatóan nőtt a programturizmus és az aktív, városnézős pihenés iránti igény a magyarok körében, ráadásul ennek az idei, enyhe téli időjárás is kedvezett" – magyarázta Szigetvári József. Ezt bizonyítja az is, hogy Győr és Debrecen idén először tudott bekerülni a 10 legnépszerűbb úti cél közé, illetve Pécsre és Szegedre is többen látogattak el.

 

Nyuszi ül a gőzben

 

A húsvéti hosszú hétvégén viszont sokan inkább egy wellness-hotelben pihenték ki magukat, a szállásfoglalások alapján a fürdővárosok közül a legtöbben Miskolctapolcát, Hajdúszoboszlót és Egerszalókot választották. A többség 2 éjszakára maradt, és átlagosan 41 000 forintot szánt az ünnepi szállásra. A Szallas.hu adatai szerint a húsvét mintegy 70-80 százalékkal nagyobb forgalmat hozott egy átlagos áprilisi hétvégéhez képest. A húsvétra egyébként a szállodák többsége külön programmal készültek: az ilyenkor megszokott ünnepi menün kívül többek közt plüssnyuszi szépségverseny, tojásvadászat, zenés nyusziváró, valamint locsolóbál várta a vendégeket.

 

Akadnak persze olyanok, akik már a nyaralásukat szervezik: a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint idén rekordmértékben előrelátó a magyar, az elmúlt évekhez képest 51 százalékkal magasabb a nyári szálláshelyek foglaltsága. A külföldi úti célok tekintetében továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében, a legkedveltebb városok pedig Medulin, Vir és Zadar. „A nyári foglalások alapján az is látszik, hogy egyre többen terveznek romániai utazást is, ők legtöbbször a parajdi sóbányát és a székely üdülővárost, Szovátát veszik célba" – tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője.

 

 

A 10 legnépszerűbb település húsvétkor

 

1. Budapest

2. Miskolctapolca

3. Eger

4. Gyula

5. Hajdúszoboszló

6. Pécs

7. Egerszalók

8. Nyíregyháza

9. Szilvásvárad

10. Sopron

 

 

A 10 legnépszerűbb település az év első 3 hónapjában

(Zárójelben a tavalyi év hasonló időszakának helyezései)

 

1. Budapest (1.)

2. Eger (2.)

3. Pécs (5.)

4. Hajdúszoboszló (3.)

5. Debrecen (-)

6. Szeged (9.)

7. Sopron (8.)

8. Győr (-)

9. Gyula (4.)

10. Miskolctapolca (-)

 

 

http://www.szallas.hu

http://www.youtube.hu/szallasguru/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük