2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IDOL- Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond kiállítása

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79529"><img class="image image-_original" src="/files/images/idol%20(1).jpg" border="0" width="460" height="482" /></a></span>2014. április 23-án 19 órakor a TELEP-en Kaposi Dorka nyitja meg IDOL címmel Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond kiállítását. </p> <p> 

idol%20(1)2014. április 23-án 19 órakor a TELEP-en Kaposi Dorka nyitja meg IDOL címmel Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond kiállítását.

 

idol%20(1)2014. április 23-án 19 órakor a TELEP-en Kaposi Dorka nyitja meg IDOL címmel Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond kiállítását.

 

Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond képein fiktív és valós kultikus figurák, történelmi és politikai szereplők, illetve napjaink fogyasztói társadalmának ikonikus alakjai láthatóak. A kiállítás másik alapgondolata az identitás kérdése: hogyan viszonyulunk idoljainkhoz, és mit tudunk kezdeni saját magunkkal, arcunkkal.

 

Az ember ősidők óta megteremti a maga isteneit, – többnyire a maga hasonlatosságára – és aztán méltóvá válni vagy legalábbis folyamodni próbál hozzájuk. A természetfölötti hatalmakat kultikus figurák – idolok – reprezentálják. Az idol, vagyis a bálvány tehát eredetileg médium, azaz közvetítő tárgya a transzcendentális kommunikációnak. Ám éppen anyagi megnyilvánulásából adódik ellentmondásossága.

 

A hamis bálvány ugyanis nem közvetít, hanem azt a helyet foglalja el a lelkünkben, ami a nem evilágival való kapcsolattartást szolgálja. A belőlünk áradó imádat útját állva, rövidzárlatot okoz az ember lelkében, és elszakítja őt a transzcendentális világtól.

 

A különböző hatalmi rendszereknek – a fogyasztói társadalomnak is – megvannak a maga idoljai, amelyekkel az embereket legbensőbb érzéseiknél fogva vezetik meg.

A kiállítás kurátora Kaposi Dorka.

Az IDOL 2014. május 7-ig tekinthető meg.

 

2014. április 23.

IDOL- Csernátony Lukács László, Gyarmati Zsolt és Lucza Zsigmond kiállítása

TELEP

Budapest, 1075, Madách út 8.

 

https://hu-hu.facebook.com/TelepGaleria

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.