2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ifjúságért 2016: Tűzoltóság

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/103930"><img class="image image-preview" src="/files/images/Tuzolto_kisiv.jpg" border="0" width="479" height="318" /></a></span>2016-ban az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív témája a tűzoltóság.

tuzolto kisiv2016-ban az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív témája a tűzoltóság.

tuzolto kisiv2016-ban az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív témája a tűzoltóság.

Az újdonságon a magyar tűzoltók történetéből a kezdetektől napjainkig került megörökítésre néhány jelentős személy, találmány illetve jármű. A kisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegblokkot Svindt Ferenc bélyegtervező grafikusművész tervei szerint 40.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. Június 22-től kapható az elsőnapi postákon, valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

 tuzolto fejleckep.preview

Kőszeghi-Mártony Károly (1783-1848) táborszernagy, hadmérnök. 1829-ben készítette elsűrített levegővel működő légzőkészülékét az erődítményeket felrobbantó aknászok védelmére. A háton hordott kovácsoltvas légpalackból a kecskebőr sisak ormányába áramló levegő a kilélegzett gázzal keveredve széndioxiddal dúsult, ezáltal kedvező légzési körülmények keletkeztek. A készüléket egy feltöltéssel 30 percig használhatták és az erre a célra tervezett légsűrítővel a palackot a helyszínen újratölthették. A hadseregen kívül a tűzoltók már a XIX. század közepén alkalmazták. A találmány a bányászok, könnyűbúvárok, tűzoltók által ma használatos sűrített levegős légzőkészülékek ősének tekinthető.

Gróf Széchenyi Ödön (1839-1922) a budapesti tűzoltóság főparancsnoka, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke. 1862-ben ismerte meg a világviszonylatban első londoni tűzoltóság munkáját. Ennek hatására kezdte el a főváros korszerű tűzoltóságának megszervezését.  A kancellária 1868-ban hagyta jóvá a tűzoltóegylet alapszabályzatát. Kezdetben a Nemzeti Tornaegylettel egyesülve önkéntes tűzoltó egyletként működtek, majd 1870. február 1-jén létrejött a 12 fős fizetett tűzoltóság is. Mindkét szervezet főparancsnoka gróf Széchenyi Ödön lett. 1874-ben a török szultán kérésére Törökországba ment, hogy megszervezze a helyi tűzoltóságot. Haláláig Konstantinápolyban maradt. Kiváló teljesítményéért 1880-ban – keresztény vallása ellenére – pasává nevezték ki.

Szilvay Kornél (1890-1957) a Fővárosi Tűzoltóság műszaki főtisztje, 1945 után ideiglenesen annak parancsnoka, a hazai tűzoltóügy egyik jelentős alakja, a magyar technikatörténet kiemelkedő egyénisége. Számtalan találmány és szabadalommal védett technikai újítás kötődik nevéhez. Legjelentősebb munkái a szárazoltó-gép és annak továbbfejlesztett változata, a gázturbinával működtetett szárazoltó.
A Heros Aquadux-X 4000 tűzoltógépjármű fecskendő száz százalékig hazai fejlesztésű felépítmény, korszerű, korrózióálló alumínium és rozsdamentes acél anyagokból áll össze. A jármű alváza, hátsó felépítménye és tűzoltás-technikai rendszere magyar fejlesztés, továbbá a kor igényeit szem előtt tartva érintőképernyős vezérlőrendszerrel rendelkezik.

1955-ben alapították meg a Tűzoltó Múzeumot, amely a 2012. január elsejével létrejött egységes állami katasztrófavédelmi szervezet szerint új néven, Katasztrófavédelem Központi Múzeumaként működik Budapesten, a X. kerületben a Martinovics tér 12. szám alatt.

Forrás: Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

postalogo

 • Megjelenés: 2016. június 22.
 • Névérték:
  150 Ft
  belföldi nem elsőbbségi egyéb levél 50 g-ig
 • Nyomdai eljárás: ofszet
 • Példányszám: 40 000 db
  4 bélyegkép/kisív
 • Perforálási méret: 40×31,667 mm
 • Kisív vágási méret: 120×80 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
 • Fotó:
  Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Mélykúti Zsolt
  Rozgonyi Dezső
 • Tervezőművész: Svindt Ferenc

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.