2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Igazán beindul a Balaton pünkösdkor

3 perc olvasás

siofok_50.jpgBőséges az idei kínálat hosszú hétvégékből, Siófokon is rengetegen éltek már a több naposra nyúló lazítások lehetőségeivel. Pedig még csak most jön az igazi szezonkezdet, hiszen a pünkösdi hétvégén a nyár fővárosában rengeteg programmal mutatják meg, mi mindent kínálnak a vendégeknek a Balaton partján.

 

Ahol a balatoni nyár indul

Siófok idén ünnepli az 50. évfordulóját annak, hogy városi ranggal ismerték el vezető szerepüket a Balaton turisztikai és kulturális életében. A jubileumi rendezvénysorozat azonban jóval régebbi hagyományokhoz is illeszkedik, a messzi múltban gyökerező ünnepekhez és újdonságokhoz egyaránt kapcsolatokat teremtve. A május 18-án, pénteken megkezdődő és 21-én hétfőn késő este záruló Pünkösdi Szezonnyitó minden korosztályt megszólít és egyszerre vonja be a városlakókat, valamint a Balatonhoz érkező vendégeket. A rendezvénykavalkád kulturális és szabadidős programjainak központi helyszíne a Nagystrand, ahol a koncertektől a tűzijátékig rengeteg ingyenesen látogatható program várja a nyárnyitásra készülőket.

 

Zenés forgatag és műalkotások szalonja

Hagyományosan ekkor adják át a város arany kulcsát, ezzel szimbolikusan megnyitva a nyár fővárosát, miközben a Plázs színpadát olyan neves előadók foglalják el, mint a Csík Zenekar vagy Fenyő Miklós, a fiatalabbakat pedig a Wellhello fogja megmozgatni. A képzőművészet szerelmesei a másodjára megrendezett Balaton Szalon tárlatán csodálhatják meg a magyar tenger által megihletett ipar- és szobrászművészek alkotásait.

 

Mozgásra csábít a víz és a part

Természetesen a tó is várja a vendégeket, nemcsak a Siófoknál már barátságos, 21 fokos vízhőmérséklet okán. Kajak-kenu és sárkányhajó roadshow zajlik szombaton a Nagystrandon, ahol az indiánkenuktól az eszkimókajakokon át a csapatokat befogadó sárkányhajókig mindenféle vízi jármű megismerhető és kipróbálható lesz. Az egyre népszerűbb SUP szörföket is népszerűsítik, ezeken még jógázni is lehet délutánonként. A két kerékben gondolkozók pedig a Balaton körbebringázására készülhetnek, hiszen Siófokról indul szombaton a 206 kilométeres Tour de Balaton tókerülő túra.

 

Pünkösd, királyság

A gasztronómia új hullámaira is felkaphat bárki, hiszen a Food Truck Show utazó gasztrocirkusza egész hétvégén kínálja a streetfood legjobbjainak finomságait Nagystrandon – ennél menőbb ételeket ilyen sűrűségben biztos nem találhatunk máshol! A pihentető pillanatokra vágyók a sétahajózás élményét is befogadhatják, hiszen a hajós szezonkezdetre már mindennap öt járattal indulnak a balatoni sétahajók Siófok kikötőjéből.

 

Hagyomány a nyárnyitó

A nyári szezon pünkösdi megnyitása természetesen nem új keletű hagyomány, több mint százéves múltra tekint vissza. Még jócskán a 19. században jártunk, amikor már a kiáradás vallásos ünnepéhez kapcsolódva köszöntötték a tavaszból nyáriba forduló szezont. Feljegyzések szerint a századvégi nagy fejlesztések egyik látványos jele volt, hogy 1893-tól, az új fürdőtelep átadásától kezdődően évente pünkösd idején ünnepeltek. Ekkor is bőséges volt már a helyi kulturális, kikapcsolódási kínálat: a sportokat a rendszeres tóátúszó versenyektől a teniszkupákig és lóversenyekig rengeteg mozgásforma képviselte, a nyári színházi előadásokon pedig a kor legnagyobb színészei és az operett sztárjai egyaránt elhozták műsoraikat az értő közönségnek.

http://www.siofokportal.com/Csik-Unnep-Kiss-Tibivel-Lovasi-Andrassal-a-fantasztikus-szezonnyiton-Siofokon

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.