2022.július.06. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Igenis, miniszterelnök úr!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80550"><img class="image image-preview" src="/files/images/igenis.preview.jpg" border="0" width="466" height="640" /></a></span>A hatalom megfertőzi a lelket. Miniszterelnök huszonötödször az Átriumban. Igen, nem csalás és nem ámítás huszonötödik előadásához érkezik júniusi blokkjával a brit válságkomédia, az Igenis, miniszterelnök úr!</p> <p> 

igenis.previewA hatalom megfertőzi a lelket. Miniszterelnök huszonötödször az Átriumban. Igen, nem csalás és nem ámítás huszonötödik előadásához érkezik júniusi blokkjával a brit válságkomédia, az Igenis, miniszterelnök úr!

 

igenis.previewA hatalom megfertőzi a lelket. Miniszterelnök huszonötödször az Átriumban. Igen, nem csalás és nem ámítás huszonötödik előadásához érkezik júniusi blokkjával a brit válságkomédia, az Igenis, miniszterelnök úr!

 

A BBC világhírű „britcom" sorozata nyomán készült darab magyar változatát 2013 novemberében mutatta be a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház, és azóta estéről estére pótszékezett teltházzal játsszák.

 

A gazdasági és kormányzati válság tetőpontján az angol miniszterelnök azzal szembesül,

hogy egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas

diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira.

Milyen áldozatot lehet hozni a 21. században a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Mi történik, ha a kormány unortodox megoldásokhoz folyamodik? És hogyan rontja a helyzetet a globális felmelegedés? Antony Jay és Jonathan Lynn – a nyolcvanas években készült, világsikerű, klasszikussá vált tévésorozatuk alapján 2010-ben írt – politikai komédiája a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést.

 

„Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy ez ennyire érdekli a nézőket – meséli Hevér Gábor, aki Nagy-Britannia miniszterelnökét alakítja az előadásban. – Amikor először elolvastuk, elsősorban a vígjátéki elemeken nevettünk. Amikor elkezdtük csinálni, találtunk benne sok olyan dolgot, ami nagyon erősen utalt a mára, és nem gondoltuk, hogy azokon fognak nevetni az emberek. De érdekes módon ezeken is nagyon nevetnek. Játszottam már vígjátékban, de ilyen típusú társalgási komédiában soha. Azt sem tudtam, működik-e, most úgy tűnik, igen. Már csináltam pár olyan dolgot színpadon, amin nevetett több száz ember, de egy ilyen vígjátékot végig kézben tartani, ez elég különleges dolog. Azt tapasztaltam, hogy az amúgy elég jól megírt darab sikere igazából a ritmus kérdésén múlik."

 

„Ért bennünket olyan vád, hogy túlzóan „aktualizáltuk" a darabot, pedig viszonylag kevés dolgot „fordítottunk" a hazai állapotokra, a nagyon mainak és áthallásosnak tűnő mondatok zöme is az angol szerzők szövege – mondja az előadás rendezője, Znamenák István. – Amikor végignéztem a darab alapjául szolgáló 1980-ban kezdődött tévésorozatot, a Yes Ministert és a Yes, Prime Ministert, megdöbbentem: minden egyes elhangzó mondat pontosan igaz mára és ide is – pedig az akkori Angliáról szól. Mégis mintha a reggeli lapokat olvasná az ember. Árulkodó dolog ez politikusainkról, akik a világot megpróbálják irányítani."

 

Erre rímel a darab egyik szerzőjének, Jonathan Lynn-nek korábbi nyilatkozata: „Semmi sem változott, és semmi sem fog megváltozni soha" – mondta egy interjúban a politikai hatalom rendszerére utalva. „Mindig ugyanazok a politikusok alapszándékai. Talán először azért mennek politikusnak, hogy jót tegyenek, de a tapasztalataik és a kompromisszumok megváltoztatják őket, és a lelkük megfertőződik. Megváltoznak a nyomás alatt, azért kompromittálnak, hogy hatalomra jussanak, és hatalmon maradhassanak."

 

Az Igenis, miniszterelnök úr! magyar változatában Hevér Gábor mellett Alföldi Róbert (Sir Humphrey Appleby, kabinetfőnök), Ficza István (Bernard Woolley, személyi titkár), Parti Nóra (Claire Sutton, politikai tanácsadó) és Némedi Árpád (Kumranisztán nagykövete) lép színpadra.

 

Az évadban utoljára 2014. június 9-én és 12-én este 8 órakor, illetve 13-án éjjel fél 11-kor látható az előadás az Átrium Film-Színházban. Ezzel a blokkal jut el a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház produkciója huszonötödik előadásáig, ami – független színházi munkáról lévén szó – különösen nagy öröm a színház és a társulat számára.

 

Átrium Film-Színház

Budapest, Margit körút 55.

 

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/

www.igenisminiszterelnokur.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.