2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

II. Magyar Örökség Fesztivál – Mesterségek Ünnepe New Yorkban

4 perc olvasás

nyc.jpg2017. szeptember 8-9-10-én a New York-i Magyar Ház és Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású szabadtéri magyar fesztivált szervez: II. Magyar Örökség Fesztivál, amelynek idén az alcíme Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A nagyszabású vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg.

 

A Fesztiválon interaktív módon mutatják be a magyar kulturális örökség  legmagasabb minőségű művészeti produktumait a New York-i amerikai-magyar és amerikai közönség számára a New York-i Magyar Házban és az előtte lévő útszakaszon.

A New York-i Magyar Ház Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt.

 

A fesztivál a hazai Mesterségek Ünnepe és 2013-as washingtoni Smithsonian Folklife Fesztivál szellemiségében zajlik. A programok fő fókusza a magyar népi kézművesség, népzene és néptánc, de néhány kiváló népművészeti ihletésű kortárs alkotó munkáját is bemutatják.

 

A fesztiválon hét kiváló, díjazott, nemzetközileg elismert magyar népi iparművész mutat be egy-egy hagyományos mesterséget.

Vendégük lesz: Fekete Ildikó tojásíró, Kovács Attila csizmadia, Sümegi Elemér hegedűkészítő, Sütő Levente Lehel vargyasi bútorfestő, Tóth Ildikó győri kékfestő, Vidák Anna nemezkészítő és Zeleiné Pap Bernadett matyó hímző.

 

A rendezvény keretei között bemutatják a magyar díszítőművészet által inspirált Madarász Melinda Meyke divattervezőt, aki a hagyományos minták és a modern ruhatervezés ötvözésésének egyik legkiválóbb magyar alkotója.

 

A népzenei és néptáncos rendezvényének házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitari Marianna népdalénekes, közreműködik az Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja: Ágfalvi György, Lévai Andrea, Palyovné Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs.

 

Az utcafesztivál és a koncert alatt bemutatják a Kárpát-medence sokszínű néphagyományát Sárköztől a Székelyföldig. Külön hangsúlyt kap a Matyóföld népművészete Zeleiné Pap Bernadett hímzésein és Meyke matyó ihletésű modern ruhadarabjain, valamint Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek matyó táncain keresztül. Matyóföld mellett két erdélyi tájegységet mutatnak be részletesebben: egyrészt Kalotaszeget, Meyke második ruhakollekcióján és a Kovács Attila csizmadia kalotaszegi hímzett csizmáin keresztül, másrészt a Székelyföldet, amely az Üsztürü Zenekar és Sütő Levente Lehel bútorfestő szülőföldje, valamint Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia néptáncművészek által egyik legjobban ismert vidék.

 

A fesztivált Chris Potter, világhírű New York-i jazz szaxofonos quartetjének különleges koncertje nyitja meg. A formáció vendége ugyanis az a Dresch Mihály (szaxofon) lesz, akinek magyar népzene és az amerikai jazz ötvözésére épülő zenéje hazánk egyik legértékesebb kulturális hungarikuma.

 

A fesztivált Polgár Éva zongoraművésznő koncertje zárja, amelyen válogatást hallhatunk Kodály és Liszt műveiből.

A rendezvényen a hagyományos magyar ételek mellé a Furmint USA szervezésében tokaji, somlói és csopaki borok kóstolójával várják a vendégeket.

 

A Magyar Örökség Fesztivál szakmai partnerei: Népművészeti Egyesületek Szövetsége,

Hagyományok Háza, Élő Forrás Hagyományőrző Alapítvány

A Magyar Örökség Fesztivál kiemelt támogatói:

Balassi Intézet, Bethlen Gábor Alap, Hungary Initiatives Foundation,

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Kormánya, Nemzeti Kulturális Alap,

Szerencsejáték Zrt.

A Magyar Örökség Fesztivál további támogatók:

Fonó Budai Zeneház, Furmint USA,

Philidor Civil Európai Sport- és Zenediplomáciai Intézet

 

  1. szeptember 8-9-10.
  2. Magyar Örökség Fesztivál

New York-i Magyar Ház

213 E 82 Street, New York, NY, 10028

 

http://www.hungarianhouse.org/hu

https://www.facebook.com/hungarianhouse

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.