III. Vendégváró Fesztivál január 22-24., az idei vendég: András Lóránt Társulat. A Bethlen Téri Színház immár harmadik alkalommal lát vendégül egy határon túli magyar színházi műhelyt. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház (lásd: http://euroastra.hu/node/68103) és a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház (lásd: http://euroastra.hu/node/77227) után ez alkalommal a frissen alakult András Lóránt Társulat kap több napos bemutatkozási lehetőséget.

 

III. Vendégváró Fesztivál január 22-24., az idei vendég: András Lóránt Társulat. A Bethlen Téri Színház immár harmadik alkalommal lát vendégül egy határon túli magyar színházi műhelyt. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház (lásd: http://euroastra.hu/node/68103) és a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház (lásd: http://euroastra.hu/node/77227) után ez alkalommal a frissen alakult András Lóránt Társulat kap több napos bemutatkozási lehetőséget.

 

Meszes Tímea (Bethlen Téri Színház) tájékoztatása szerint a marosvásárhelyi társulat, mely Erdély első táncszínháza, január 22-24. közt három estén át látható a Bethlen Téri Színházban. A Vendégváró Fesztivál célja, hogy mind teljesebben mutasson be egy-egy határon túli magyar színházi műhelyt a hazai közönség számára, együttműködve a külhoni kulturális szervezetekkel. Az idei meghívott vendég az András Lóránt Társulat, mely bár hivatalosan alig négy hónapja létezik, máris több bemutatót jegyeznek.

 

Az András Lóránt Társulat születése körülbelül 2010 őszére tehető, amikor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a mozgásművészet szak indításával létrehozta a felsőfokú koreográfiai oktatást. A mai társulati tagok képzése ekkor vette kezdetét a későbbi társulatvezető sajátos szakmai arcéle és koreográfiai módszertana szerint.

A társulat névadója, András Lóránt, az első évfolyamokon végzett hallgatókkal alapította meg Erdély első kortárs táncegyüttesét múlt szeptemberben. Az előadásait elsősorban kortárs táncszínházi nyelven megfogalmazó csapat ars poétikája röviden: szakmaiság; erőteljes, eredeti színházi látásmód és folytonos megújulási készség.

 

Eddigi repertoárjukból két Ionesco darabot hoznak a Bethlen Téri Színházba (Székek és A lecke), illetve egy különleges szakmai csemegével is készülnek. A nyitóesten, január 22-én (19:30) a társulat bepillantást enged alkotói módszertanába és készülő produkciójába a bemutató előtti fázisban. A koreográfia képlékenysége színpadi helyzettől függően címet viselő betekintést szakmai beszélgetés követi a színház kávézójában. A beszélgetés moderátora a fesztivál fővédnöke, Juhász Zsolt koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője.

 

A szervezők az előkészületek közben fesztiválblogot indítanak, ahol közös véleményalkotásra invitálják a közönséget. Az előadásokhoz kapcsolódó háttér információk és műhelytitkok megjelenítésén kívül a szervezők célja, hogy online platformot kínáljanak a nézőknek a véleményformáláshoz, mindezt egy közös játékba rejtve. A részletek bővebben a blogon olvashatók (vendegvarofesztival.blogspot.hu).

 

Program:

 

A koreográfia képlékenysége színpadi helyzettől függően 2015. január 22.

– szakmai betekintés az András Lóránt Társulat alkotói módszertanába

(Támogatói jegyek válthatók 500 Ft-tól)

Dramaturgiai kontextus:

1. R. W. Fassbinder – Petra von Kant keserű könnyei

2. Aiszkhülosz – Áldozatvivők (Oreszteia trilógia)

Módszertani demonstráció:

1. A koreográfiai anyag megalkotása – rövid technikai demonstráció egyéni, páros és tömeges

    koreográfiák létrehozására

2. Általános tartalom versus helyzetalkotás – tudatos információ adagolás kellék, jelmez,

    diszletelem, fény, hang segítségével

3. Hangsúlyeltolás egyén és probléma viszonyában – szinkron és asszinkron kórus

4. Szöveghasználat tánc közben – klasszikus- és táncszínházi színészi interpretáció

5. Ugyanazon koreográfia használata drámaiság és komikum szempontjából

 

Ionesco: Székek 2015. január 23.

A magányos pillanatok felismerésekor rádöbbenünk arra, hogy az ember által érzékelt világ szerelemközpontú és az élet szerves része a szerelem. A kiteljesedett lét feltétele az a tapasztalás, ahogyan az ember érzelmileg viszonyulni kénytelen a másik nemhez. Vagy él a kínálkozó lehetőségekkel, vagy úgy megy el mellettük, hogy tudomást sem vesz róluk, anélkül fogalmazva meg ki nem mondott véleményét helyzetekről, szituációkról, hogy valaha is megtapasztalta volna azok milyenségét.  Az élet is egy ilyen meg nem tapasztalt, önkéntelen kísérlet, melyben nem a lassú halálba fordulás örömét éli meg az ember, hanem az öröknek hitt változás depresszív reményét.

Szereplők: Györfi Csaba, Pál Alíz, Bezsán Noémi

Rendező-koreográfus: Pál Alíz

 

Ionesco: A lecke 2015. január 24.

A tudás minden áron való megszerzése és birtoklása archetipikus értelemben vett konfliktusforrás – dilemma. Ki kit leckéztet és miért? Isten az embert, ember az Istent, ember az embert – vagy mindenki mindenkit? Mindenesetre szép család: A Mennyei Atya és mely belőle vétetett, a jó tanuló bárány – meg a negyven napos böjt, hogy ne felejtsük az Igét, és a Nagy Zabálás, hogy örömünk legyen mindenben.

Szóval: Végy egy pöttyös ruhás lányt, adj hozzá kellő naivitást, életszagot és tudásszomj utáni vágyat, fésüld meg, és hagyd, hogy menjen, mert biztos találkozása lesz – a lassú halállal. Nyugodj meg: csak az életével fizet. Mint mindenki. ….39., 40., 41., ……

(Györfi Csaba-rendező)

Játsszák:

A tanár: Ruszuly Ervin; A tanítvány: Deák Orsolya, A szobalány: Bezsán Noémi

Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

 

Vendégváró fesztiváljegyek:

Jegyár: 2000 Ft; támogatói és VII. kerületi lakosok: 1600 Ft; diák, nyugdíjas: 1200 Ft

Teljes árú (2000 Ft) jegyek esetén 2 jegy vásárlásakor 1600 Ft/jegy

Támogatói és kerületi kedvezmény (1600 Ft) esetén 2 jegy vásárlásakor 1200 Ft/jegy

Diák és nyugdíjas jegyek (1200 Ft) esetén 2 jegy vásárlásakor 1000 Ft/jegy

 

2015. január 22-24.

III. Vendégváró Fesztivál

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.bethlenszinhaz.hu

https://www.facebook.com/andras.lorant.tarsulat

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük