2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

In Memoriam Fischer Annie

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79023"><img class="image image-preview" src="/files/images/fish.preview.jpg" border="0" width="470" height="727" /></a></span>A világhírű magyar zongoraművésznő, Fischer Annie születésének 100. évfordulója alkalmából a legnevesebb hazai zongoristák közreműködésével rendez hangversenyt az Opera április 14-én. A színpadon Falvai Katalin, Jandó Jenő, Prunyi Ilona, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, aki dirigensként is szerepel az esten. <p> 

fish.previewA világhírű magyar zongoraművésznő, Fischer Annie születésének 100. évfordulója alkalmából a legnevesebb hazai zongoristák közreműködésével rendez hangversenyt az Opera április 14-én. A színpadon Falvai Katalin, Jandó Jenő, Prunyi Ilona, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, aki dirigensként is szerepel az esten.

 

fish.previewA világhírű magyar zongoraművésznő, Fischer Annie születésének 100. évfordulója alkalmából a legnevesebb hazai zongoristák közreműködésével rendez hangversenyt az Opera április 14-én. A színpadon Falvai Katalin, Jandó Jenő, Prunyi Ilona, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, aki dirigensként is szerepel az esten.

 

Fischer Annie csodagyerekként indult, első külföldi fellépésekor mindössze tizenkét éves volt. Nemzetközi karrierje 1923-tól ívelt felfelé, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny megnyerése után. A II. világháborút Svédországban vészelte át, majd 1946-os hazatérése után Budapestről járta Európa leghíresebb zenei színpadait, később Amerikában is bemutatkozott.

 

A tiszteletére rendezett operaházi hangversenyen felcsendül többek közt Vivaldi Bach által négy zongorára átdolgozott a-moll versenyműve, amely nemcsak Magyarországon, hanem a világban is ritkán játszott mű. Az Opera mint helyszín Fischer Annie privát életéhez is kapcsolódik, hiszen férje, Tóth Aladár a dalszínház főigazgatója volt.

 

„Örömmel adjuk színpadunkat az emlékhangversenynek. Tóth Aladár maga is közel áll hozzánk, mert igazgatása alatt megszerezte másik játszóhelynek az Erkelt, ahol aztán – az Operaház mellett – Fischer Annie is számos alkalommal fellépett." – mondta Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója.

 

Az est illusztris közreműködői mind személyes emlékeket őriznek Fischer Annie-ról.

„A világ legnagyobb zongoraművészének tartom. Ha azt kérdezik, ki a következő, azt mondom: nincs következő. Nem ismert tréfát, mindig a maximumot adta magából, és ez nemcsak technikai értelemben értendő: a teljes valóját adta" – hangsúlyozta Vásáry Tamás.

 

Az est ötletadója, Ispán Franciska kiemelte: nem formális köszönetet mond az Operának.

A Magyar Állami Operaház jelentős művészi és szellemi örökség ápolásához nyújt felbecsülhetetlen segítséget, a szólistákat kísérő Solti Kamarazenekar életében pedig az egyik csúcspontot jelenti az április 14-i hangverseny.

 

Program:

F. Schubert: f-moll fantázia – Vásáry Tamás, Falvai Katalin

L. Delibes – Dohnányi E. : Coppelia keringő

Liszt F.: Desz-dúr consolation – Prunyi Ilona

J. Strauss – Dohnányi E.: Kincskeringő

J. S. Bach: f-moll zongoraverseny – Kocsis Zoltán, Solti Kamarazenekar

W.A. Mozart: d-moll zongoraverseny K 466 – Jandó Jenő, Solti Kamarazenekar

Vezényel: Kocsis Zoltán

A.Vivaldi – J. S. Bach: a-moll versenymű négy zongorára: Jandó Jenő, Kocsis Zoltán,

Vásáry Tamás, Falvai Katalin, Solti Kamarazenekar

 

2014. április 14. 19:00

In Memoriam Fischer Annie

Magyar Állami Operaház

 

http://www.opera.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.