Indonézia kávé-különlegességei Budapestre érkeztek. Európa legnagyobb kávés szakmai eseménye, a World of Coffee, Kelet-Közép Európában először Budapesten került megrendezésre. Az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben egy grandiózus, közel 100 m2- es pavilonnal van jelen a nemzetközi kávékiállításon.

 

Indonézia kávé-különlegességei Budapestre érkeztek. Európa legnagyobb kávés szakmai eseménye, a World of Coffee, Kelet-Közép Európában először Budapesten került megrendezésre. Az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben egy grandiózus, közel 100 m2- es pavilonnal van jelen a nemzetközi kávékiállításon.

 

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai alapján 2014-ben Indonézia volt a világ harmadik legnagyobb kávé termelő országa. A 17000 szigetet és 120 működő vulkánt magába foglaló, 5150 kilométer kiterjedésű szigetvilág a bőséges csapadéknak, a kiváló termőföldnek és az ideális éghajlati viszonyoknak köszönhetően számtalan kávéfajta termőhelye.

A Specialty Arabica kávé Indonézia legnépszerűbb exportcikke, amely ma már a világ minden táján ismert és elismert márka. Ennek eredményeképp Indonézia a maga évi 150 000 tonna exportjával a világ második legnagyobb Arabica exportőrjének számít. 1699 óta az Arabica kávé majdnem száz genetikai változatát sikerült kinemesíteni. Közéjük tartozik többek közt a Sumatera Lintong, a Sumatera Koerinci, a Sumatera Solok Minang, a Java Preanger, a Java Uen Raung, a Java Estate, a Sulawesi Taraja, és a Papuc Wamena is.

Magyarországon csak a legjobb kávézók kínálnak indonéz kávékat, holott a legjobb minőségű, különleges kávék között találhatjuk ezeket a kávéfajtákat szerte a világon.
Az indonézek a kávé legnagyobb termelői és fogyasztói közé tartoznak, így nem véletlen, hogy egyedi és finom kávéfajták sokaságával büszkélkedhetnek. A világ e keleti végéről az indonéz kávék eljutottak már az arab világba, Amerikába, Nyugat-Európába és a világ számos egyéb részébe.

 

A különlegességekre szakosodott kávéipar létrejöttét az egyediség iránti igény ösztönözte. Ez utóbbit a kávécserje fajtáinak és termőhelyeinek bősége szülte, de leginkább a termesztéshez, a pörköléshez és az elkészítéshez szükséges szaktudásnak köszönhető, hogy a vágy nemcsak vágy maradt. A különlegességekre szakosodott kávéiparban olyan emberek és cégek tevékenykednek, akik és amelyek számára életcél, hogy minőségi kávét hozzanak létre.
Az indonéz kávé minél szélesebb körű megismertetése fontos célja az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központnak. 15 indonéz kávétermelő és forgalmazó cég érkezett Budapestre, hogy a több mint 10000 kilométerre fekvő, 17ezer szigetből álló dél-kelet ázsiai szigetország, a sokszínű Indonézia különleges kávéit bemutathassa a kiállítás hazai és nemzetközi közönségének.

A főbb indonéz kávétípusok származás szerint: jávai, szumátrai, torajai, bali, floresi, pápuai. Ezenfelül a látogatók megismerkedhetnek az indonéz kávékultúra különlegességeivel is: a kevert, gyömbéres, fűszeres és a citromfüves kávékkal.

Az indonéz specialty kávét testes karakter és viszonylag alacsony savtartalom jellemzi. Minden egyes régiónak megvan a maga sajátos fogyasztási profilja, sőt az egyes régiókon belül is óriási a változatosság.

Szumátra: kakaóval és dohánylevéllel dúsított intenzív íz
Jáva: erős, testes karakter, gyógynövényekkel dúsított, tartós íz
Bali: a többi indonéz kávéfajtánál édesebb, dióval és citrussal dúsított íz
Celebesz: határozottan édes és testes karakter, meleg égövi fűszerekkel dúsított íz
Flores: testes karakter, édes, csokoládéval és dohánylevéllel dúsított íz
Pápua: testes karakter, csokoládéval, fűszerekkel dúsított, tartós íz

 

Az indonéz pavilont az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete, HE Wening Esthyprobo nagykövet asszony, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) részéről pedig Hikmat Rijadi igazgató nyitotta meg. Az Indonéz pavilon megnyitásán Olvy Andrianita, az Indonéz Köztársaság brüsszeli nagykövetségének kereskedelmi attaséja, Wahida Maghraby, az Indonéz Köztársaság brüsszeli nagykövetségének mezőgazdasági attaséja, Delima Hasri Darmawan, az Indonéz Különleges Kávék Egyesületének (SCAI) főtanácsosa, Syafrudin, az Indonéz Különleges Kávék Egyesületének (SCAI) igazgatója, Andiarso Hari Tritomo, Abi Dewangga és Yafrizal Daniel, az Indonéz Kereskedelmi Minisztérium képviseletében, Iskandar, DPMPTSP Aceh Befektetési Ügynökség képviseletében, Harrison, Ovie Kurniawan és Dimas Juliannur Fajar, a World Latte Art, a World Brew Championship és a Cup Taster versenyzői vettek részt.

A pavilon kiállítói: Pt Goesar, Pt Mayora lndah Tbk, Pt Lintang, Kartika Nusantara, Java Nusa, Pt Bintang Lima Pasifik, Pt Ketiara, Pt Meukat, Koperasi Arisarina, KSU Gayo Mandiri, Koperasi Permata Gayo, CV Gayo Mandiri.

 

http://www.worldofcoffee-budapest.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük