A Művészetek Palotája nyári könnyűzenei koncertsorozata, a Hey, June! idén is igazi különlegességeket ígér. A Kaukázus Pásztor Annával és a Modern Art Orchestra fúvósaival erősít, a Keep Floyding eredeti hangszerelésben mutatja be a Pink Floyd Atom Heart Mother című szvitjét, a Random Trip Nikola Parovval lép fel, Tompos Kátya valamint a Boom Boom pedig új dalokat hoznak a Fesztivál Színházba.

A Művészetek Palotája nyári könnyűzenei koncertsorozata, a Hey, June! idén is igazi különlegességeket ígér. A Kaukázus Pásztor Annával és a Modern Art Orchestra fúvósaival erősít, a Keep Floyding eredeti hangszerelésben mutatja be a Pink Floyd Atom Heart Mother című szvitjét, a Random Trip Nikola Parovval lép fel, Tompos Kátya valamint a Boom Boom pedig új dalokat hoznak a Fesztivál Színházba.

A sorozatot június 11-én a tavalyi év nagy visszatérője, a Kaukázus nyitja.  A Kardos-Horváth János gitáros-énekes vezette zenekar dalszövegeik mellett közösségi akcióikkal, internetes jelenlétükkel és ökotudatos megoldásaikkal a kétezres évek első évtizedének egyik emblematikus csapatává váltak. Három év szünet után, 2013. április 27-én tértek vissza, és nemrégiben – természetesen kizárólag elektronikus formában – új albumot is megjelentettek. A K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi) című lemez 10+1 számos anyagából a Ciprus újra a slágerlisták élére repítette a Kaukázust. Müpás koncertjüket a visszatérés egyik legfontosabb eseményének tartják, így számos meglepetéssel készülnek. Amit már tudhatunk, a Fesztivál Színházba Pásztor Annával és a Modern Art Orchestra fúvósaival érkeznek.

Őket június 16-án egyik igazi szupergroup, a Boom Boom követi. Fellépésük a fesztivál egyik legjobban várt eseménye, hiszen tagjai – Jamie Winchester, Mohai Tamás, Tátrai Tibor, Szappanos György és Borlai Gergő – a hazai szakma legkiválóbb zenészei közé tartoznak, akik együtt elképesztő energiát szabadítanak fel a színpadon. Egyedi zenei stílusuk nemcsak saját szerzeményeiken, hanem feldolgozásaikban is megmutatkozik, Jimi Hendrix, Lennon-McCartney, Stevie Wonder vagy éppen Robben Ford számait sajátos blues-, rock-, dzsesszegyveleg formában értelmezik. Bár Tátrai Tibort sajnálatos balesete, és az ebből adódó gerincműtéte miatt személyes felkérésére Lukács Peta, a Bikini és a European Mantra zenekarok gitárosa fogja helyettesíteni, a koncert így is kihagyhatatlan esemény az együttes rajongóinak, hiszen erre az estére a muzsikusok új dalokkal is készülnek.     

Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színészművésze énekesnőként is egyre ismertebb. Elképesztő hangi tudását először a Valami Amerika 2 című filmben leplezte le, a Magányos csónak pillanatokon belül sláger lett. Dolgozott a Söndörgő zenekarral, duettet énekelt Zoránnal, Hrutka Róberttel készített első szólólemeze a Keresztül Európában pedig 2013 novemberében debütált. A június 19-i koncert alapját is az album anyaga képezi. Hallhatunk megzenésített verseket Lackfi Jánostól, Kosztolányi Dezsőtől vagy éppen Weöres Sándortól, a U2 slágere jól megfér a magyar népdallal, de francia sanzonok, áthangszerelt bolgár és orosz népdalok is felcsendülnek. Igazi kalandozás lesz Kelet és Nyugat, valamit a különféle zenei stílusok között is. Tompos Kátya és zenekara a Müpába olyan dalokkal is készül, amelyek jól illeszkednek ebbe a vonulatba, de máshol még nem hallhatta őket a közönség.

Két nappal később az improvizációé lesz a főszerep. A Delov Jávor dobos és Dj Q-Cee lemezlovas által létrehívott Random Trip öt év alatt a hazai klubélet egyik legsikeresebb projektje lett. Nem véletlenül, a színpadon a hazai könnyűzene húszas-harmincas generációjának legnagyobb nevei fordulnak meg, a számok pedig élőben, a színpadon születnek, ezáltal egyszeri és megismételhetetlen élményhez juttatva az éppen aktuális zenekart alkotó zenészeket és a közönséget egyaránt. Ráadásul egyre gyakoribbak a külföldi vendégek is, a nemzetközi szintér nagyágyúi közül improvizált már velük Dub FX, Stamina MC, Valerie M és iLLspokinn is. A Művészetek Palotájában a zenészekhez népi hangszereken Nikola Parov csatlakozik, míg a frontvonalban Harcsa Veronikát, Andrew Heflert és Závada Pétert hallhatjuk.

A Hey, June!-t június 23-án a Pink Floyd zenéjének magyarországi „nagykövete", a Keep Floyding zárja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A műsor gerincét a legismertebb Pink Floyd-dalok alkotják, de ismert számok kevéssé ismert változatai, valamint szólószerzemények is megszólalnak. A koncert igazi nagy dobása, hogy a zenekar eredeti hangszerelésben mutatja be az Atom Heart Mother című szvitet, ami világszerte ritkaságszámba menő esemény. A közel 24 perces dal minden idők leghosszabb, megszakítás nélküli Pink Floyd-felvétele, amelyben az együttes mellett rézfúvósok, csellista és vegyes kórus is szerepet kap.

Kaukázus
2014. június 11. Fesztivál Színház
További információ: https://www.mupa.hu/program/kaukazus-2014-06-11_20-00-fesztivalszinhaz
Kaukázus – Ciprus: https://www.youtube.com/watch?v=0XxWyAtRiXs

Boom Boom
2014. június 16. Fesztivál Színház
További információ:  https://www.mupa.hu/program/boom-boom-2014-06-16_20-00-fesztivalszinhaz

Tompos Kátya és Hrutka Róbert estje Keresztül Európán
2014. június 19. Fesztivál Színház
További információ: https://www.mupa.hu/program/keresztul-europan-2014-06-19_20-00-fesztivalszinhaz
Tompos Kátya – Másik felhő: https://www.youtube.com/watch?v=dYQsvYSKJFo

Random Trip Müpa Special
2014. június 21. Fesztivál Színház
További információ:  https://www.mupa.hu/program/random-trip-mupa-special-2014-06-21_20-00-fesztivalszinhaz
Random Trip – Digital World: https://www.youtube.com/watch?v=T0L47IXexSk

Keep Floyding
2014. június 23. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
További információ: https://www.mupa.hu/program/keep-floyding-2014-06-23_20-00-bbnh
Keep Floyding – Shine On You Crazy Diamond: https://www.youtube.com/watch?v=VSHF9rYB5kE

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük