2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Indul a keresztféléves felvételi – megjelent az online Tájékoztató

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65330"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_129.jpg" border="0" width="455" height="195" /></a></span>2012. któber 15-ével kezdetét vette a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az ún. keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalói és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg a <a href="http://www.felvi.hu/">www.felvi.hu</a> oldalon.

image6 1292012. któber 15-ével kezdetét vette a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az ún. keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalói és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg a www.felvi.hu oldalon.

image6 1292012. któber 15-ével kezdetét vette a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az ún. keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalói és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg a www.felvi.hu oldalon.

A keresztféléves eljárás során meghirdetett alapszakokra azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. A 2013 februárjában induló mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2013 januárjában fejezik be tanulmányaikat és a végzettséget igazoló dokumentumaikat 2013. január 10-ig csatolni tudják a jelentkezésükhöz.

Jelentkezési határidő: 2012. november 15.

Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll, az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2012. november 15-ig kell rögzíteni. Az e-felvételi használatához elsőként regisztrálni kell a www.felvi.hu-n.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, illetve az Educatio Nonprofit Kft., valamint az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán.

Online Tájékoztató

A keresztféléves felvételi eljárások során évek óta jelentős többségben vannak az elektronikusan jelentkezők, a tavalyi évben arányuk már közel 80 százalékos volt.

A jelentkezés elektronikus módját választók egyre növekvő számával lépést tartva és alkalmazkodva a felmerülő igényekhez, a keresztféléves eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó Tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon.

A Tájékoztató tartalma nem változott, a jelentkezők továbbra is megtalálják benne a felvételi eljárás szabályait, valamint a meghirdetett képzéseket. Az online formátum azonban lehetővé teszi, hogy a jelentkezők könnyen és gyorsan megtalálják az őket érintő tartalmakat, valamint egyszerűen keressenek a meghirdetett képzések között.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a korábban nyomtatott formában megjelent kiadvány. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztató hivatalos részét, és kattint át a Felvi.hu egyéb, nem a Tájékoztató részeként szerkesztett tartalmaihoz.

(Jelen változás csak a keresztféléves eljárás Tájékozató kiadványát érinti, a 2013 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó, várhatóan december 15-én megjelenő Tájékoztató az elektronikus verzió mellett nyomtatásban is megjelenik majd.)

Eljárási díjak

A felvételi eljárás alapdíja 9.000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít). Minden további jelentkezési helyért 2.000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Pontszámítás a különböző képzéseken

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A pontszámítás alapképzéseken és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2013. január 24-én hirdetik majd ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.