Most fejeztem be kedvenc krimiíróm, Dan Brown Inferno című vaskos kötetét. A szerző nemrég személyesen vette át Magyarországon a magyar olvasók szavazatai alapján odaítélt

Most fejeztem be kedvenc krimiíróm, Dan Brown Inferno című vaskos kötetét. A szerző nemrég személyesen vette át Magyarországon a magyar olvasók szavazatai alapján odaítélt Aranykönyv díjat, amelyet ezzel a nagysikerű könyvével nyert el.

   Nem szeretném az Inferno tartalmát ismertetni, csupán néhány gondolatomat megosztani az érdeklődőkkel a könyv olvasása nyomán. A cím telitalálat. Utal az alvilágra, amely minden országban létezik. De poklot is jelent. Utal Dante Isteni Színjátékának első részére, továbbá szerepet kap Botticelli Inferno című festménye a firenzei Uffizi képtárban.

   Az írót valószínűleg Thomas Malthus népesedési törvénye, valamint Dante indította a szörnyű történet megírására. Malthus azt állította, hogy amíg a világ élelmiszer termelése a számtani sor (2, 3, 4, 5, 6) szerint alakul, addig a népszaporulat a mértani sor (2, 4, 8, 16, 32) szerint. Ennek következtében az emberiség belátható időn belül éhen hal.

   Az Inferno története a mában játszódik De visszanyúlik a távoli múltba is. Egy őrült feltaláló, Bertrand Zobrist pokoli gondolatra jut. A világ nem tudja majd eltartani a sok milliárd földlakót, ezért kísérletei nyomán kifejlesztett egy olyan vírust, amely elterjedése eseténa a nők felét meddővé teszi. E mellett világuralomra is tör. A gyilkosságok nincsenek a regény középpontjában, bár előfordulnak. A kísérlet sikerét, vagy kudarcát Dan Brown nem árulja el, ebben eltér a többi regényétől.

   A könyvben szerepelnek utalások más szépirodalmi művekre is. Egy példa. „Agathusia, jó áldozat, kegyes öngyilkosságnak is szokás. Nevezni. Langdon hallotta már ezt a kifejezést egy csődbe ment apa kapcsán, aki megölte magát, hogy családja felvehesse az életbiztosítást." (Arthur Miller: Az ügynök halála.)

   Az Olvasónak ajánlom, nézze meg a Wikipédián Botticelli Infernóját, Michelangelo Dávidját, a Boboli parkot, a Vasari folyosót, a Pitti-palotát és a többi firendzei helyszínt. Ámulni fog.

   Hogy a kákán is csomót keressek, a fordítónak nem kellett volna a hosszmértékeket átszámítani? Mi, jámbor olvasók mit kezdjünk azzal, hogy a Mendicanum luxusjacht 237 láb hosszú, vagy hogy a biocső hossza 6 inch? (Az egyik 72 méter, a másik15 centiméter.)

   Irigylem a Dan Brown regények főszereplőjét Robert Langdont, ezt az amerikai szimbólumkutatót. Kalandos élete lehet.

Láng Róbert

                                      

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük