2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Informatikai közmű – betekintés az IT jövőjébe

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56161"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_296.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Az informatika fejlődése három-öt éven belül gyökeresen átalakíthatja az IT-hez kötött munkavégzést. A felhő alapú rendszerek révén kialakul a közmű jelleggel működő IT, amely minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. A belátható jövőben létrejövő dinamikus virtuális munkatérhez személyes felhő szolgáltatja majd az eszközöket és az alkalmazásokat, helyhez kötöttség nélkül. Az informatikai vezetők feladata is megváltozik: figyelmük az eszközök és a saját infrastruktúra fejlesztése, ellenőrzése helyett az IT szolgáltatások menedzselése felé fordul majd - egyebek között ilyennek mutatta be az informatika jövőjét a Fujitsu Technology Solutions innovatív infrastruktúrákért felelős szakértője, <em>Gernot Fels</em> budapesti előadásában.

Az informatika fejlődése három-öt éven belül gyökeresen átalakíthatja az IT-hez kötött munkavégzést. A felhő alapú rendszerek révén kialakul a közmű jelleggel működő IT, amely minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. A belátható jövőben létrejövő dinamikus virtuális munkatérhez személyes felhő szolgáltatja majd az eszközöket és az alkalmazásokat, helyhez kötöttség nélkül. Az informatikai vezetők feladata is megváltozik: figyelmük az eszközök és a saját infrastruktúra fejlesztése, ellenőrzése helyett az IT szolgáltatások menedzselése felé fordul majd – egyebek között ilyennek mutatta be az informatika jövőjét a Fujitsu Technology Solutions innovatív infrastruktúrákért felelős szakértője, Gernot Fels budapesti előadásában.

Az informatika fejlődése három-öt éven belül gyökeresen átalakíthatja az IT-hez kötött munkavégzést. A felhő alapú rendszerek révén kialakul a közmű jelleggel működő IT, amely minden eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. A belátható jövőben létrejövő dinamikus virtuális munkatérhez személyes felhő szolgáltatja majd az eszközöket és az alkalmazásokat, helyhez kötöttség nélkül. Az informatikai vezetők feladata is megváltozik: figyelmük az eszközök és a saját infrastruktúra fejlesztése, ellenőrzése helyett az IT szolgáltatások menedzselése felé fordul majd – egyebek között ilyennek mutatta be az informatika jövőjét a Fujitsu Technology Solutions innovatív infrastruktúrákért felelős szakértője, Gernot Fels budapesti előadásában.

Poros Gábor, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Fujitsu Kft. új finanszírozási konstrukcióval segíti elő a világ negyedik legnagyobb számítástechnikai gyártó-fejlesztő vállalata forradalmian új technológiáinak hazai meghonosítását, a magyar információs társadalom megteremtését.

A magyar kis- és középvállalatok számára kidolgozott, de akár nagyvállalatok és intézmények által is igénybe vehető és december elsejétől életbe lépő konstrukció lényege, hogy Fujitsu eszközöket igény szerint, de akár a teljes vállalati infrastruktúrát lefedő megoldással együtt a cég rendkívül kedvező feltételek mellett kipróbálhatja, azaz bérelheti legalább egy és legfeljebb hat hónap időtartamra. A Fujitsu Kft. közvetlenül vagy minősített, úgynevezett Select Partnerein keresztül biztosíthatja az eszközök üzembe helyezését és gondoskodik zavartalan üzemeltetésükről. A futamidő végén a vállalat dönthet a berendezések – a használat idejének arányában csökkentett áron történt – megvásárlásáról, vagy lízingbe vételéről hároméves futamidővel. Ha a kipróbálásra átadott eszközökre a vállalatnak csak a futamidő tartamára volt szüksége, vagy az eszközök nem teljes mértékben feleltek meg az előzetes elvárásoknak, akkor a rövid távú bérleti időszak után egyszerűen visszaadja azokat a Fujitsu-nak. A kipróbálási konstrukció lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak ne feltétlenül kelljen elkötelezni magukat hosszabb időre egy-egy nagyobb erőfeszítést igénylő beruházás mellett. A lehetőség vonatkozik már egyetlen munkaállomásra is, vagy akár a vállalat IT infrastruktúrájának valamennyi eszközére.

Poros Gábor hangsúlyozta, hogy a Fujitsu a bejelentett finanszírozási konstrukcióval azt szeretné elérni, hogy a magyarországi felhasználók bátrabban belevágjanak olyan új technológiák kipróbálásába, amelyek csökkentik és tervezhetőbbé teszik a vállalat informatikai beruházásainak költségeit, 25-40 százalékkal mérséklik az üzemeltetési kiadásokat, de amely technológiákkal kapcsolatban még nincs tapasztalatuk. Mint mondotta, Nyugat-Európában a cégek több mint 70 százaléka finanszírozási konstrukcióban veszi igénybe az IT infrastruktúrát és eszközeit, míg hazánkban ez az arány nem éri el a 30%-ot. A magyar gazdaság jelenlegi tőkehiányos helyzetében az egyedülállóan rugalmas Fujitsu finanszírozás lehetőséget kínál a magyar KKV-knak IT infrastruktúrájuk szinten tartására és fejlesztésére. Mindez pedig elősegíti az informatika közműként való igénybevételének elfogadottságát is.

A magyarországi közép- és nagyvállalatok, közintézmények felismerték a Fujitsu gazdag és szerteágazó portfoliójában rejlő lehetőségeket és azok gazdasági előnyeit: a dinamikus adatközpontok, pengeszerverek, adattárolók, vékony kliens megoldások és energiatakarékos munkaállomások által kínált hatékonysági előnyöket. Ennek köszönhetően az igen nehéz gazdasági környezet ellenére a Fujitsu Kft. értékesítési árbevétele a 2011. áprilisban kezdődött üzleti év első felében 20 százalékkal haladta meg az megelőző év azonos időszakáét. Az x86-os szerverek és az informatikai szolgáltatások irányi igény kétszámjegyű növekedést mutat, az adattárolók értékesítése pedig megduplázódott.

Az eredményekben szerepet játszik a szállított megoldások kimagasló üzemeltetési gazdaságossága. A győri Széchenyi István Egyetem Regionális Tudástranszfer Központjában a közelmúltban átadott megoldás informatikai üzemeltetésének költségei például legalább 30 százalékkal lesznek alacsonyabbak egy hagyományos PC-re épülő hálózaténál, a rendszer teljes élettartama alatt jelentkező költségek pedig összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak, mint egy hagyományos informatikai beszerzésnél.

Ugyancsak a közelmúltban avatták fel a budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán az előtelepített és előkonfigurált gazdagép-vékonykliens infrastruktúrára épülő több munkahelyes számítástechnikai megoldást, amely rendkívül takarékos üzemeltetést és rendszerfelügyeletet tesz lehetővé, miközben az egy főre jutó beszerzési költség is jóval alacsonyabb egy átlagos PC költségénél. A Corvinuson már működő első magyarországi Multi Workplace Computing (MWC) laboratórium technológiai megoldásai már magukban hordozzák a jövő dinamikus munkatér koncepciójában megfogalmazott elemek csíráit.

A Fujitsu IT megoldásai segítik valamennyi magyar felsőoktatási intézmény és kutatóközpont munkáját is. A Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Intézet üzemelteti azt a Fujitsu által a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola adatközpontjaiba telepített felhő alapú virtualizált adattároló rendszert, amely gyakorlatilag korlátlan kapacitással áll az egyetemi hallgatók és az akadémiai kutatóintézetek munkatársainak rendelkezésére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.