A VARINEX Zrt. az elmúlt fél évben több konferenciát is szervezett; BIM Konferencia, Digitális átTÉRés Konferencia, Digitális Prototípus Fórum, melyekre összesen több mint 800 érdeklődő volt kíváncsi.

A VARINEX Zrt. az elmúlt fél évben több konferenciát is szervezett; BIM Konferencia, Digitális átTÉRés Konferencia, Digitális Prototípus Fórum, melyekre összesen több mint 800 érdeklődő volt kíváncsi.

Június 16-án a cég megtartotta hagyományos Kerty Party rendezvényét, melyen egy napra felvonultatta széles körű szakmai portfólióját a gépészmérnöki tervezés és mérnöki szimuláció, valamint a 3D nyomtatás, továbbá az építőmérnöki tervezés és műszaki, illetve üzleti térinformatika területéről.

A 25 éves VARINEX Zrt. több mint 10 éve költözött jelenlegi, Kőszeg utcai székhelyére.

 

A rendezvényen a felhő alapú megoldások és az ún. digitális detoxikálók is terítékre kerültek. A mai felhőszolgáltatások színesítik életünket, sok problémát le is egyszerűsítenek, életvitelszerű használatuk azonban túlzásokra vezethet. A fejlett társadalmakban a lakosság közel 50%-a szabadsága alatt is napi szinten használja az internetet, olvassa munkahelyi leveleit. Mindeközben, vagy talán éppen ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvend a digitális detoxikálás, az az offline életmód, mely során órákra, napokra vagy akár hetekre lekapcsolódnak az internetről és minden elektromos készülékről.

 

A tervezési folyamat hatékonyságának növelése érdekében egyre nagyobb jelentőséget kap a konkrét konstrukciótípusokra jellemző, célirányos eszközök alkalmazása. Ezekben az esetekben nyújtanak megoldást az Autodesk Inventor  intelligens-, ill. fejlesztői eszközei, melyekkel bármilyen konstrukcióhoz létrehozhatók a saját tervezést segítő speciális funkciók. Az ismétlődő feladatok automatizálásával a tervezői munka jelentősen  meggyorsítható és leegyszerűsíthető. 

Az Inventor szoftver számos beépített eszközt biztosít a gyakori gépipari feladatok elvégzéséhez. Az előadás során két ipari példát mutattak be hegesztett acélszerkezet tervezés valamint élelmiszeripari tartálygyártás területéről, testreszabott eszközök alkalmazásával.

https://en.wikipedia.org/wiki/Autodesk_Inventor

 

Az érdeklődők megismerhették a fröccsöntés-szimuláció számtalan előnyét a műanyag alkatrész- és a szerszámtervezés fázisában. Egy futó projekten keresztül bemutatásra kerültek azok a tipikus hibák, amelyek már a terméktervezés korai szakaszában szimulációval feltárhatók, még jóval azelőtt, hogy belemartunk volna a szerszámacélba.  

 

Az Autodesk Moldflow újdonságai közül kiemelték azokat a megoldásokat, melyek a szimulációt végző személy munkáját egyszerűsítik. Megtudhattuk például, hogyan lehet az Inventor legújabb verziójával a Moldflow-ból kiexportált vetemedett termékgeometria fontosabb csatlakozó felületeit ellenőrizni, visszamérni.

http://www.autodesk.com/products/moldflow/overview 

 

 

mérnöki szimuláció iránt érdeklődők megismerhették az ún. multidiszciplináris mérnöki szimulációt; segítségével, több tudományterület átfedésével, a kis- és középvállalati szektor szereplői a fizikai valóságot a lehető legjobban képesek leírni. 

A több-processzoros, vagy éppen több gépből álló klaszter-környezetben futó párhuzamos megoldást a modern szoftverek egyre jobban támogatják, megnyitva az utat olyan számítás-igényes vizsgálatok felé, mint a kapcsolt szilárdsági-dinamikai, áramlástani-dinamikai, áramlástani-akusztikai, szilárdsági-akusztikai, vagy a fröccsöntési jellemzőket is figyelembe vevő termo-mechanikai számítások.  

Bemutatták, hogyan valósítható meg a világ legelterjedtebb többtest-dinamikai rendszerében, az MSC Adams-ben, külső végeselem megoldó használata nélkül, a dinamikai rendszerek összetevőinek nemlineáris szilárdsági vizsgálata, a külső behatások alkatrészekre gyakorolt hatásának még pontosabb feltérképezése.

https://en.wikipedia.org/wiki/MSC_ADAMS   

 

 

Nagy érdeklődés kísérte az esettanulmányokat is, melyeken keresztül haladó trendeket mutattak be a megmunkálás-tervezés oldaláról. A CNC megmunkálás során, miként az ipar más területein is, több kapcsolódó elem (megmunkáló gép, szerszám, munkadarab- és alkatrészmegfogás, stratégia, alapanyag) kölcsönhatásában  jön létre a végtermék. Ezek a kapcsolódó megoldások, jellemzően más-más gyártótól érkeznek, de szorosan együtt kell működniük. A termék előállítási ideje, minősége és bekerülési ára erősen függ a létrehozásában résztvevő megoldásoktól, melyek közül a „leggyengébb láncszem" kritikus hatással lesz a végeredményre.

Előadás szólt róla, hogy a VARINEX Zrt., az Autodesk technológiáját felhasználva, milyen megoldást tud nyújtani a BIM (Building Information Modelling) kihívásaira. A BIM szemléletnek a háromdimenziós modellalkotáson és az ütközés-vizsgálaton túl, még számos elvárásnak kell megfelelnie. Ilyen például a különböző szakágak közötti gyors és hatékony adatcsere, az egyes szereplők közötti hatékony kommunikáció biztosítása, a felhasználói jogosultságok és az egyes tervváltozatok megbízható kezelése, a létesítmény optimalizálása különböző szimulációkkal, a kivitelezési folyamatok hatékony támogatása és követése, a szükséges módosítások gyors egyeztetése és átvezetése, adatszolgáltatás a majdani üzemeltetők részére stb.  

http://www.archdaily.com/302490/a-brief-history-of-bim

 

 

térinformatika üzletág szakemberei az egységes elektronikus közműnyilvántartásra és az ehhez kapcsolódó  

e-közmű adatszolgáltatási kötelezettségre hívták fel a figyelmet. Referenciákon keresztül mutatták be, milyen megoldásokat tudnak nyújtani a vezetékes közműszolgáltatók, elsősorban a távhőellátó-, és vízi közmű cégek, vezetékes hírközlési szektor illetve az önkormányzatok, városüzemeltetők számára. Hangsúlyozták, az adatszolgáltatási kötelezettségen túl számos további lehetőséget és üzleti előnyt rejt magában, ha a geodéziai felmérést és a közműtervezést már a téradatbázis építés és a teljes infrastruktúra életciklus kezelés szemléletében kezeljük. A meglévő adatainkban rejlő értékeket így még jobban kihasználhatjuk, hiszen a vállalat más területei is   hatékonyan hozzá tudnak férni, ezzel is támogatva a műszaki, gazdasági, és felsővezetői döntéseket. 

A digitális gazdaságban egy-egy vállalat értékének egyre jelentősebb részét jelenti az üzemeltetett infrastruktúrákról, fogyasztókról, ügyfelekről stb. szóló saját adatvagyona.   

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300324.KOR 

http://ekozmu.e-epites.hu/ekozmu/alk;jsessionid=a343bcb4fff314bdd0c8f80c9e5c 

 

 

Évről-évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri a 3D nyomtatás üzletág kiállítását, melyen idén négy technológia, az FDM (Fused Desposition Modeling, olvasztott huzallerakás), az Objet/PolyJet és az SLS (Szelektív Lézer Szinterezés), valamint a DMLS (Direct Metal Laser Sintering, fémpor-üzemű berendezéssel gyártott fém alkatrészek) modelljeit mutatták be. Két ipari, professzionális 3D nyomtatót, az Objet30 Prime és a Dimension elite berendezéseket működés közben is meg lehetett tekinteni.   

https://en.wikipedia.org/wiki/Fused_deposition_modeling 

http://www.3daddfab.com/technology  

http://www.gyartastrend.hu/cad_cam_plm/cikk/megmozgatja_a_fantaziat 

https://en.wikipedia.org/wiki/Direct_metal_laser_sintering

 

 

A szakmai program színvonalát hangsúlyozta „Az ipari 3D nyomtatás újdonságai" című előadás.  

Előzetes bejelentkezés alapján meg lehetett tekinteni a VARINEX Zrt. egy éve megnyitott 300 nm-es 3D nyomtatási bemutatótermét is.

A rendezvényen idén is jelen volt a BME Formula Racing Team, néhány héttel korábban egyetlen magyar csapatként indultak a németországi e-Race versenyen, s villanyautójukkal meg is nyerték. A VARINEX Zrt. évek óta 3D nyomtatott alkatrészekkel és 3D tervezői, valamint szimulációs szoftverekkel támogatja az egyetemista csapatot a lehető leggyorsabb autó elkészítésében.   

http://frt.bme.hu

 

http://varinex.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük