2024.december.21. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ínyencségek fesztiválja

7 perc olvasás
inyenc 10

inyenc 1Nem járnánk messze az igazságtól, ha inkább Különleges Ínyencségek Fesztiváljának neveznénk a budapesti Millenáris Parkban két év szünet után ismét megnyílt Gourmet Fesztivált. A három nap alatt mintegy 70 étterem és cukrászda kínálatában, összesen közel 200 étel és desszert között válogathatott a látogató. Az ételeket az ország legjobb boraival, pezsgőivel, söreivel, pálinkáival és különleges koktélokkal lehet leöblíteni. Az pavilonok között sétáló gyakran hallhatta a megjegyzést: ide jövőre is visszajövünk!

Mindjárt a bejárat közelében, azonnal Belgium büszkeségeivel találkozhattunk. inyenc 2Persze sejthető volt, hogy nem híres sportolók, művészek, tudósok rejtőznek e név alatt, hanem – sörök! Négy fajt sört kínáltak. A Stella Artois könnyű, világos, a Leffe is világos, kevésbé testes, ezt a kettőt választják a legtöbben, bár ez utóbbiból barna sör is volt, ami erősebb, testesebb. A Hoegaarden sörből ugyancsak kettőt lehetett megkóstolni, egy világos és egy rosé volt a választék. A világos Hoegaarden valójában búzasör, még laktatónak is nevezhetjük. A rosét a színe is elárulja, málna ízű, nagyon finom, de nem olyan határozottan gyümölcsös, mint mondjuk a Belle Vue meggysör, amit inkább a hölgyek kedvelnek. A málna íze nem utólag kerül a sörbe, már a gyümölccsel együtt erjesztik. Alkoholtartalma 4 % tehát ugyanannyit lehet inni belőle, mit egy világos sörből, de sokkal finomabb! inyenc 3Valószínűleg kevesen tudják, hogy a budapesti YAMA étterem neve azt jelenti: A hegyek csúcsán. A minőségben erre törekednek. Fúziós étteremnek jelölik magukat, a saját stílusukban újragondolt ázsiai fogásokat adnak a vendégeknek. Különböző nemzetek konyháját ötvözik egymással, több ázsiai és más ország receptjeiből merítenek. Thaiföld, Japán ízeivel akár a francia konyha elemei is keveredhetnek. A sushi válogatásuk igazán különleges. A fesztiválon bemutatott négy különböző sushi, négy különböző ízvilágot is jelent. A Philadelphia tekercs növényi, vegán krémsajttal, angolnaszósszal, avokadóval, lazaccal készül. inyenc 4A Kalifornia tekercsben tarisznyarák, majonéz, avokádó, uborka, szezám dresszing, spider roll – egy fajta puha páncélú rák ázsiai módon bundázva, olajban kisütve – található. Különleges, Peruban őshonos paprikával készült majonéz, repülőhal kaviár jár hozzá. A csípős tonhaltekercs alapja a kékúszójú tonhal, újhagyma, csípős majonéz és kívül szezám kéreg borítja. A csirkesalátát ötfűszeres grillezett csirkecomb filé, kínai kel, bio koriandercsíra, wonton chip, ugyancsak szezámos dresszing teszi különlegessé. A Tom-yum leves kicsit jobban megfelel a magyaros szájíznek. A thaföldi alapléhez fekete tigrisrák, cukkíni, cukorborsó, shiitake gomba és koriander társul. inyenc 5Aki tud olaszul már a feliratot is megértette a Panifico il basilico pavilon fölött – azt jelenti Bazsalikom pékség. A fesztiválra több dologgal is készültek, az ő örökségük a kovász, tehát kovászos, mini gourmet pizzákat készítettek. Az egyiken kovászos kenyérkrém, kovászos chips és mangalica van, a másikon pedig a hasonló alapon eper és spárga kapott helyet. A pizza már önmagában egy kenyértészta, itt viszont – teljesen egyéni recept szerint – kovászos kenyértésztát sütnek meg, rákenik a kovászos kenyérkrémet, megszórják a különleges ős búzafajtából, az alakor-ból készült kovászos morzsával. Tesznek még rá füstölt koktélparadicsomot, kevés sajtot – hogy krémes legyen – a legvégén pedig mangalicasonka kehely közepén parmezánnal dúsított, habosított kovászos kenyérkrém és szép zöld, bazsalikom levél díszíti. Hoztak még kacsamellet, szarvasgombás burgonyakrémmel, petrezselyem salátával – és természetesen mákos guba nélkül nem tudtak eljönni otthonról.

inyenc 6Az idén, május 16-án nyílt meg Balatonfüreden a LUA étterem, melynek már a neve is rejtély. Három angol szó rövidítése: Luxorious, Unconventional, Adult. Több értelmezése is lehet – hát tessék megfejteni! Persze segít, ha megnézzük a kínálatukat. A fesztiválra három ételt hoztak, egy burgonyafőzeléket, egy balatoni hekket, valamint Kardos Dániel séf édesanyjának egy régi receptjéből származó átdolgozást, ahol az eredeti koncepció mazsolás csirke lett volna, de lett belőle csirke terrine, curryvel, pisztáciával új köntösbe téve. A főzelék valójában szifonból kifújt burgonyafőzelék hab, buggyantott tojással, bébiparajjal készült, a hús hozzá marhapofa. A balatoni hekk sem egyszerű, Pirított, vajban suvidolt, francia ratte burgonyával, és forrázott, vajban pirított spárgával jön az asztalra. Vajmártás és zöldfűszeres frissítés ízesíti. inyenc 7 Szokatlan a fesztiválok esetében, hogy ugyanaz a cég két, különböző pavilonnal is megjelenik, de a Kreinbacher-re pont ez jellemző! Az egyikük, a bisztró is három étel bemutatására készült. Az első a rántott malacfül. A malacfület ázsiai húslevesben abálják vaj puhára, utána csíkokra szeletelik és kirántják – de nem akárhogyan. Ázsiai ihletésű lilakáposzta saláta, koreai csilimártás, fermentált gochujang krém ízesíti. A lilakáposztát is maguk savanyítják. Ha elkészült, teljesen kiszárítják, porrá őrlik, a húsra szórják. Valóban savanyúkáposzta íze van. Az ételt kézzel készített, fekete, kerámia tálkára tálalják, amit minden vendég emlékül elvihet. inyenc 8 Szeretnék fokozni a halfogyasztási kedvet, ezért tapolcai pisztrángot készítenek gravlax eljárással. Ennek során a bőrtől és minden mástól tökéletesen letisztított halfilét, fele-fele arányban só, cukor, valamint rengeteg lime, citromhéj, friss kaporból álló keverékbe temetik, nagyjából egy óráig érlelik. Feltétel, hogy kizárólag nagyon friss halból készíthető! Érlelés után jeges vízben lemossák róla a kérget és hajszál vékonyra szeletelve nyersen tálalják. Csodálatos íz kavalkádot élvezhetünk. Lepirított vajtökből készült – ugyancsak bonyolult módon ízesített – hideg tökfőzelék, tengeri szőlő, bronzkömény, almás, citromverbénás jégkása társul még hozzá. A desszerthez a gluténmentes tökmaglisztből és tökmagolajból, fehér csokoládéból készítenek süteményt, fehér csokoládé mousse és málnakrém díszíti, de az egészet letakarják fehér csokoládéból őrölt porral. inyenc 9A Kreinbacher borászatot 2002-ben alapították, a Somló hegyen. Sokáig, egészen 2014-ig csak borokkal foglalkoztak, ma már széles pezsgőpalettájuk is van. Termékeik a hagyományos eljárással készült pezsgők között kiemelkedőnek számítanak a magyar piacon. Mellettük Franciaországból importálnak Champagne vidékéről pezsgőket. Ez utóbbiból is vagy húszfélét kóstolhatott a látogató. Bemutattak borokat Burgundiából is. Saját – kizárólag „methode classic” eljárással készült – pezsgőik közül a 2017-es Prestige Magnum és a 2018-as Classic Magnum tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre. A közönség most először találkozhatott velük. A 2017-es évjárat összetétele 71 % Chardonnay és 29 % Furmint, A Classic már más típusú házasítás eredménye Pinot Blanc, Furmint és Chardonnay alkotja. Kínálatuk között ízlésének és pénztárcájának megfelelően, mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb pezsgőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alapította : Pósvári Sándor - 1973. Powered by WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. 2025©