2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Iránytűt ad a Vodafone a Sziget-lakók kezébe

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42205"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vodka_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="74" /></a></span>Az okostelefonnal rendelkező fesztiválozóknak mostantól egy pillanatra sem kell elveszettnek érezniük magukat a Szigeten. </p><p>

vodka 2.thumbnailAz okostelefonnal rendelkező fesztiválozóknak mostantól egy pillanatra sem kell elveszettnek érezniük magukat a Szigeten.

vodka 2.thumbnailAz okostelefonnal rendelkező fesztiválozóknak mostantól egy pillanatra sem kell elveszettnek érezniük magukat a Szigeten.

A mobiltelefonok elitkategóriájába tartozó okostelefonok olyan szolgáltatásokat tesznek elérhetővé számunkra, amelyekről tíz évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk. 3G-képes telefonunkkal ma már villámgyorsan böngészhetünk az interneten, amikor alig egy évtizede a háztartásokban még a betárcsázós modem volt a divat, és a mostanra egyre inkább visszaszoruló ADSL a jövő szép ígérete volt csupán. Az okostelefonok helyettesíthetik a térképeket – egyes ingyenes alkalmazások még navigálni is tudnak – a kézi játékkonzolokat, sőt akár még a notebookokat is.

Az Android operációs rendszerrel rendelkező okostelefonok felhasználói a Szigeten is kihasználhatják készülékük különleges képességeit. Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert az ún. kiterjesztett valóság, azaz az augmented reality (AR). Az AR a valóság virtuális kiterjesztése: a mobiltelefon kameráját mintegy hatodik érzékszervként használva olyan információkhoz juthatnak a felhasználók, amelyek csak a virtuális térben találhatók meg.

A Fesztiválon debütál a Vodafone Sziget Iránytű, amely a Layar nevű, ingyenesen letölthető AR-alkalmazás egy vadonatúj rétege. Segítségével a telefont magunk elé tartva, annak kijelzőjén láthatjuk, hogy merre helyezkednek el a színpadok, a sörözők és egyéb vendéglátó-ipari helyiségek, az elsősegélypont, a legközelebbi mellékhelyiség vagy a Vodafone mobiltöltő-állomása. Azokat, akiknek irányérzékét esetleg megzavarta a forróságban elfogyasztott nagy mennyiségű ital, a program akár lépésről lépésre is elnavigálja a kívánt pontra, így nem kell attól félniük, hogy egy előre megbeszélt találkozó esetén elkerülik barátaikat. A Vodafone Sziget Iránytű ráadásul még további hasznos információkat is rejt. A színpadoknál járva a felhasználók lekérhetik az adott helyszín programját, illetve akár a fellépő együttesek mobilra optimalizált profilját is megtekinthetik.

A mobilszoftver a telefon GPS-e és iránytűje segítségével állapítja meg a felhasználó pontos helyzetét, illetve azt, hogy épp merre fordul, míg a kamera által a kijelzőre vetített képre rajzolja fel a Vodafone Sziget Iránytűben fellelhető helyszíneket.

A szolgáltatás használatához az Android operációs rendszert futtató, beépített GPS-szel és iránytűvel rendelkező telefonokra – amilyen például a feltöltőkártyás verzióban mindössze 30.990 Ft-ért kapható Vodafone 845, azaz az egyik Szigetfone is – a Layar nevű alkalmazást kell letölteni[i] a Vodafone live! Sziget aloldaláról vagy a Google alkalmazások számára készített piacteréről, az Android Marketről. Az alkalmazás további beállításokat nem, azonban – mivel adatai az internetről származnak -, internet-elérést igényel. Vodafone a Sziget Iránytű megoldását az innovatív megoldásairól ismert SodaTeam Kft.-vel közös együttműködésben valósította meg.

A Vodafone 845-ös készülék – amihez a Vodafone márkaboltokban is hozzá lehet jutni – 3,2 megapixeles kamerával, mozgásérzékelővel és Wi-fi kapcsolattal kategóriájának egyik legjobb ajánlatát jelenti, a vállalat pedig a továbbiakban is azon igyekszik, hogy nemcsak csúcsminőségű okostelefonokkal, hanem azok képességeit maximálisan kihasználó szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal tegye teljessé a felhasználói élményt előfizetői számára.

A Vodafone Sziget Iránytű más szolgáltatók ügyfelei számára is elérhető, az alkalmazást pedig az Android Market mellett az AppStore-ból is le lehet tölteni.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.