2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét aranyfényben tündököl az alternatív deviza

7 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/64401"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_186.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="62" /></a></span>2008 őszétől három éven keresztül szinte töretlenül növekedett az arany árfolyama. A hároméves periódus vége felé aztán egyre jobban begyorsult az emelkedés irama, míg végül tavaly szeptember elején egy máig tartó konszolidáció vette kezdetét. Most úgy tűnik, hogy ez a korrekció a végéhez érkezett. Mind a fundamentumok, mind a technikai elemzés az aranyár további emelkedése mellett szólnak jelenleg - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

1 186.thumbnail2008 őszétől három éven keresztül szinte töretlenül növekedett az arany árfolyama. A hároméves periódus vége felé aztán egyre jobban begyorsult az emelkedés irama, míg végül tavaly szeptember elején egy máig tartó konszolidáció vette kezdetét. Most úgy tűnik, hogy ez a korrekció a végéhez érkezett. Mind a fundamentumok, mind a technikai elemzés az aranyár további emelkedése mellett szólnak jelenleg – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

1 186.thumbnail2008 őszétől három éven keresztül szinte töretlenül növekedett az arany árfolyama. A hároméves periódus vége felé aztán egyre jobban begyorsult az emelkedés irama, míg végül tavaly szeptember elején egy máig tartó konszolidáció vette kezdetét. Most úgy tűnik, hogy ez a korrekció a végéhez érkezett. Mind a fundamentumok, mind a technikai elemzés az aranyár további emelkedése mellett szólnak jelenleg – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany kétségkívül a világszerte legáltalánosabban elterjedt deviza és egyben egyike a legősibb fizetőeszközöknek a világtörténelemben. A sárga fém pénzként megtett útja időszámításunk előtt bő 500 évvel kezdődött. Történészek szerint a kis-ázsiai Lüdia legendás gazdagságú királya, Krőzus volt az első uralkodó, aki pénzérméket veretett belőle és ezzel megteremtette az első olyan általánosan elfogadott csereeszközt, amely nemcsak mint fizetési eszköz, de mint stabil értékmegőrző is magába foglalta egy pénz lényegi tulajdonságait.

Ezek a tulajdonságok teszik az aranyat mind a mai napig oly értékessé. A modern pénzügyi rendszer kritikusai is ezekre hivatkozva érvelnek az aranyfedezetű pénz mellett, amely szerintük segíthetett volna a 2008 óta zajló válságot elkerülni. A nemesfém előfordulása ugyanis túlságosan korlátos ahhoz, hogy aranyfedezet esetén egy pénzügyi mennyiségi robbanás bekövetkezhessen, és ezáltal egy betegesen felfúvódó pénzügyi szféra a reálgazdaságot veszélyeztetni tudja. Az aranystandard témája időközben már Mitt Romneyt, a hivatalban lévő amerikai elnök, Barack Obama republikánus kihívóját is foglalkoztatja, aki ezzel akar az elnökválasztási kampányban szavazatokra vadászni. Amúgy éppen akkor, amikor a Fed elnöke további mennyiségi bővítést helyez kilátásba az Egyesült Államokban, amennyiben a foglalkoztatás nem a várt ütemben bővül.

A mennyiségi lazítás különböző formái, mint például a kötvényvásárlások, hagyományosan emelik a nyersanyagárakat, mivel a befektetők a rendelkezésükre bocsátott likviditást előszeretettel forgatják ebbe az eszközkategóriába. Továbbá efféle intézkedések az USA-ban hígíthatják és ezáltal gyengíthetik az amerikai fizetőeszközt, ami a dollárban jegyzett nyersanyagokat olcsóbbá teszi a dollár-térségen kívüli befektetők számára. És végül a pénzbőség célja eleve nem lenne más, mint a konjunktúra beindítása, ami ha sikerrel jár, már önmagában is növeli a nyersanyagok iránti keresletet a világban.

Még ha az aranyfedezetű pénz ötlete elsőre jól is csenghet egyesek számára mostanában, némi átgondolást követően korántsem mondható el egyértelműen, hogy egy ilyen rendszernek a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása pozitív lenne. Már csak ezért is elég csekély az esélye annak, hogy egy aranyra alapozott pénzügyi rezsim a közeljövőben visszatérhetne Amerikában. Ezzel szemben tartalékeszközként már annál is inkább szólnak érvek a sárga nemesfém mellett, hiszen az USA a novemberi elnökválasztást követően, Európa pedig már a most következő hetekben egy forró ősznek néz elébe.

A német alkotmánybíróság ezen a héten szerdán hoz a valutaunió fennmaradása szempontjából életbevágóan fontos döntést az európai pénzügyi paktum és az uniós mentőalapot (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) ratifikáló német törvény jogszerűségéről. Görögország a 130 milliárd eurós segélycsomagja következő, 31,5 milliárd eurós részletének kiutalására vár, amelyet ha nem kap meg, a valutaunió elhagyására kényszerülhet. Egyes elemzők szerint Spanyolország lehet a következő eurótag, amely Görögország nyomdokain haladva pénzügyi mentőcsomagot igényelhet, mégpedig a jövő hétvégén Cipruson megtartandó európai pénzügyminiszteri találkozón. Az Európai Központi Bank pedig annak igazolásaként, hogy „az euró visszavonhatatlan", a legfrissebb bejelentés szerint hamarosan egy korlátlan kötvényvásárlási programba fog kezdeni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulásokat enyhítendő. Ez utóbbi hírre az elmúlt hét végéig ismét jócskán 1.700 dollár fölé emelkedtek a jegyzések az arany piacán.

A pénzpiacok fölé érkező viharfellegek tehát már előre megjósolhatók. Ez pedig növeli az arany, mint biztonságos menedék iránti aktuális keresletet. Ennek megfelelően 2.471,97 tonnával új rekordot ért el a Bloomberg hírügynökség adatai szerint az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) betétállománya is az elmúlt héten. És időközben ismét beálltak már a vevők közé olyan tőzsdei legendák is, mint a magyar származású Soros György vagy John Paulson, a válság nagy nyertesének számító milliárdos fedezeti alapkezelő.

Arany, ezüst – technikai elemzés

2 143.thumbnail„The Trend is your friend" („A trend a barátod"). Ebben a régi tőzsdei bölcsességben a technikai elemzés egyik alaptézise fogalmazódik meg, amely abból a felismerésből merít, hogy egy trend folytatódásának többnyire nagyobb a valószínűsége, mint a trend hirtelen megfordulásnak. Ennek ellenére persze az is igaz, hogy minden trend a végére túlhevülhet, ami egy ellenirányú árfolyammozgást indukál, és ez akár a trend megtörését is okozhatja.

Az aranynál a trendek vizsgálata most éppen azt mutatja, hogy a sárga nemesfémnek kedvező gazdasági és pénzügyi környezetben még technikai okok is szólnak az árfolyam jelenlegi emelkedése mellett. Júniustól augusztus végéig az árfolyam-ingadozások csökkenő amplitúdója vevők és eladók párharcát tükrözte egy egyre szűkülő térben. A kitörés jól érezhetően már a küszöbön állt. Az emelkedés dinamikája végül különösen azután gyorsult fel, amint a felfelé haladó jegyzés alulról áttörte a pirossal jelölt 200-napos mozgóátlagot, majd tartani is tudta magát e felett. Ezt követően már nem tarthatott soká, hogy a középtávon csökkenő trend maga is megtörjön, és ezzel megnyíljon az út a további emelkedés előtt a legutóbb február végén látott 1.800 dollár környéki magasságok irányába. Mindazonáltal a túlhevülést megakadályozandó, kisebb korrekciók szolgálhatnak pihenővel az elkövetkezendőkben a lendületesen emelkedő fázisok között.

3 116.thumbnail

Az ezüst árfolyama meredek emelkedéssel követi az arany jegyzésének irányát. Legutóbb a 33 dolláros ellenállás jelentett a kurzus számára pillanatnyi megtorpanást a londoni árfixingben, de a pénteki New York-i kereskedésben végül még ennél is feljebb, 33,68 dolláron tudta zárni egy uncia ezüst a hetet. A szilaj hegymenetben játszi könnyedséggel esett el a 200-napos mozgóátlag és a középtávú csökkenésért felelős trendcsatorna korábban oly erős ellenállásként viselkedő felső diagonálisa. Mindez még inkább ráerősített az emelkedő tendenciára, ugyanakkor érik eközben az ezüstnél is a megpihenés szükségessége. A február végéről ismert 37 dollár feletti árszint aligha lesz elérhető máris, egy köztes korrekció beiktatása nélkül.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.